Antioxidánsok a konyhában
- Dátum: 2021.03.25., 06:17
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, betegség, egészséges, érelmeszesedés, fogyaszt, folyamat, fűszer, gyakrabban., hatékony, háztartás, keringés, konyha, mérték, O.R.A.C. érték, oxidációs, polifenol, sejt, stressz, szabályrendszer, szakember, természetes, vegyület, vérnyomás
Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.
Az oxidánsok, szabad gyökök olyan oxigénhiányos molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, az antioxidánsok azonban képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.
Bizonyos élettani helyzetekben (például stressz, betegség) ezeknek a károsító anyagoknak a mennyisége megnő, ilyenkor nagy szükség van antioxidánsokra.
Léteznek olyan fűszerek, melyek rendelkeznek ezzel, s nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, hanem egészségesebbé is.
Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a fűszerek javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, csökkentik az érelmeszesedést, magas vérnyomást, keringési betegségek kialakulását.
E fűszerek hatékonyságát nemzetközi szabvány alapján határozzák meg.
Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet 1997-ben vezettek be és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlagembernek szakemberek szerint ez az érték 5-12 ezer között van naponta.
Magas antioxidáns tartalmú fűszereink a legtöbb háztartásban, konyhában megtalálhatóak.
Antioxidáns az oregánó. Az olasz konyha jellegzetes fűszerét számtalan ételhez, leveshez, mártáshoz használhatjuk.
Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g
A rozmaring a húsokhoz illik, de burgonyára és halételek készítéséhez is kiváló.
A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g
A kakukkfű is népszerű és sokoldalú fűszer. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételek, tészták ízesítésére ajánlott.
A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g
A kurkuma semmiképp nem maradhat ki a felsorolásból, az indiai fűszer antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g
Az orvosi zsálya remekül illik sült zöldséghez, húshoz és halhoz, de tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére is alkalmas. Antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g
A fent említett fűszereket talán eddig is ismertük és használtuk, de talán nem tudtuk, hogy ebből a szempontból is érdemes fogyasztani őket. Egészségünk érdekében használjuk bátrabban és gyakrabban ezeket a fűszereket. Egészségünkre!
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.