Menü

Antioxidánsok a konyhában

Mi az az antioxidáns? Tehetjük fel mindjárt a cikk elején a kérdést. Antioxidáns alatt azokat a természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.

Az oxidánsok, szabad gyökök olyan oxigénhiányos molekulák, amelyek károsíthatják az egészséges sejteket, oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, az antioxidánsok azonban képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.

Bizonyos élettani helyzetekben (például stressz, betegség) ezeknek a károsító anyagoknak a mennyisége megnő, ilyenkor nagy szükség van antioxidánsokra.

Léteznek olyan fűszerek, melyek rendelkeznek ezzel, s nem csak ízletesebbé teszik ételeinket, hanem egészségesebbé is.

Sokan nem tudják, hogy jó néhány fűszerünkre igaz, hogy gazdag polifenol források, és ezáltal kiváló antioxidánsok. Ezek a fűszerek javítják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, csökkentik az érelmeszesedést, magas vérnyomást, keringési betegségek kialakulását.

E fűszerek hatékonyságát nemzetközi szabvány alapján határozzák meg.

Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet 1997-ben vezettek be és az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi. Egy átlagembernek szakemberek szerint ez az érték 5-12 ezer között van naponta.

Magas antioxidáns tartalmú fűszereink a legtöbb háztartásban, konyhában megtalálhatóak.

Antioxidáns az oregánó. Az olasz konyha jellegzetes fűszerét számtalan ételhez, leveshez, mártáshoz használhatjuk.

Az oregano antioxidáns tartalma – 175,295 ORAC/100 g

A rozmaring a húsokhoz illik, de burgonyára és halételek készítéséhez is kiváló.

A rozmaring antioxidáns tartalma- 165.280 ORAC / 100 g

A kakukkfű is népszerű és sokoldalú fűszer. Salátaöntetek, levesek, pörköltek, sültek, tojás alapú ételek, tészták ízesítésére ajánlott.

A kakukkfű antioxidáns tartalma – 157.380 ORAC / 100 g

A kurkuma semmiképp nem maradhat ki a felsorolásból, az indiai fűszer antioxidáns tartalma – 127.068 ORAC / 100 g

Az orvosi zsálya remekül illik sült zöldséghez, húshoz és halhoz, de tejszínes szószok, levesek és pörköltek ízesítésére is alkalmas. Antioxidáns tartalma- 119.929 ORAC / 100 g

A fent említett fűszereket talán eddig is ismertük és használtuk, de talán nem tudtuk, hogy ebből a szempontból is érdemes fogyasztani őket. Egészségünk érdekében használjuk bátrabban és gyakrabban ezeket a fűszereket. Egészségünkre!

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.