Menü

A végtagzsibbadás lehetséges okai

A zsibbadást az azt elszenvedők legtöbbször ahhoz hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák. Az esetek többségében a végtagok zsibbadása jellemző, de nem kizárólagosan.

A kiváltó okokat számos rendellenes folyamat létrehozhatja. Az anyagcsere problémák az esetek többségében alacsony kalcium- vagy magnézium szintre utalnak, illetve fokozott légzés tevékenység is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

A zsibbadás általában az idegek károsodása miatt alakul ki, ez lehet mérgezés, fertőzés, becsípődés vagy egyéb ok. Mechanikai károsodás oka gyakran az alagút szindróma, amely legtöbbször a csuklóízület közelében alakul ki.

Bizonyos vizsgálatok is kiválthatnak ingerlést, amelyek után zsibbadó érzést érezhetünk (gerincvelői- folyadék mintavétel, ENG).

Az egyik leggyakoribb zsibbadást kiváltó ok a polineuropátia, amely elsősorban cukorbetegség (diabéteszes neuropátia) vagy alkoholizmus miatt kialakuló idegkárosodás.

Zsibbadás a helytelen életmód miatt is jelentkezhet (helytelen táplálkozás, stressz, mozgáshiány).

Betegségek, aminek következménye lehet a perifériás zsibbadás:

baleset,

tartós nyomás hatására: alagút szindróma, porckorongsérv, daganatok,

vitaminhiány, hiányos táplálkozás,

anyagcsere betegségek,

diabetes,

alkoholizmus,

fertőzések.

A szűnni nem akaró vagy gyakran visszatérő zsibbadás hátterét érdemes időben kivizsgáltatni, ugyanis az ideg regenerációja lassú folyamat. Minél hosszabb ideig van nyomás alatt egy ideg, annál hosszabb idő lesz a helyreállás, és annál bizonytalanabb a 100%-os regeneráció.

A stroke felismerésében fontos tünet a végtagok gyengesége, zsibbadása, de az arc féloldalas érzéketlensége, bénultsága is jelezheti a problémát. Ha ez beszédzavarral, egyensúlyproblémákkal, hirtelen jött erős fejfájással társul, azonnali segítségnyújtásra van szükség.

Az alagútszindrómát az okozza, hogy a csatorna, amelyben az idegek futnak, valamilyen oknál fogva, akár egy duzzanat vagy gyulladás következtében összenyomódik. A nyomás zsibbadáshoz, érzéskieséshez, esetleg fájdalomhoz vezet.

A B12-vitamin hiányát ijesztő tünetek is jelezhetik. A vitamin elsősorban az idegrendszer egészségéhez, a vérképzéshez és a vérkeringéshez járul hozzá. A kialakuló vérszegénység erős fáradtságérzetet, gyengeséget okoz, de az idegi impulzusok lassulása a végtagok zsibbadásával, egyensúlyzavarral és a memória romlásával is járhat.

A kalciumhiányt is megmutathatja a zsibbadás, emellett még egy sor tünet utalhat az ásványi anyag alacsony szintjére.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.