Menü

Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Az állandó meleg, a kötött sapkák, a kinti zimankó egyaránt ártanak a fejbőrünknek. Ha a te hajadat is megviselte a tél, nem kell pánikba esned. A hajhullás valahol egy természetes folyamat, napi 80 hajszál elvesztése még természetesnek mondható, e felett viszont már valamilyen más probléma állhat a hajhullás hátterében.

A hajhullásnak három fő fajtája van:

Diffúz hullás: Ebben az esetben a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Valójában a hajszálak mindig pótolják egymást, de nem képesek megerősödni, mert elvékonyodnak, és így a megnövekedett haj folyamatosan kihullik.
Alopecia (areata): Kör alakú hajhullás a fejtetőn. Ez a fajta probléma, általában idősebb korban jön elő és legfőképp férfiakat érint. Valamint allergiás reakció és gyulladás is okozhat ilyen problémát.
Androgenetikus hajhullás: Ez tekinthető a hajhullás legkomolyabb fajának. Legfőképp férfiakat érint, és idősebb korban jelenik meg. Először kopaszodó halánték jelenik meg, majd végül teljes kopaszság következik be. Ez a folyamat gyógyíthatatlan, de sokszor egy rendkívül hosszú időszakról van szó, ez alatt, akár évtizedeket is lehet érteni és ma már különböző szerekkel (samponok, balzsamok, gélek) valamint hajbeültetéssel lassítani lehet a folyamatot. Fontos megemlíteni, hogy valójában a hajbeültetéssel is csak időt lehet nyerni, de előbb-utóbb a beültetett haj is hullani kezd. Valamint ugyanúgy ápolni kell, mint az “eredeti” hajunkat.

Fontosak a vitaminok!

A rendszeres vitaminfogyasztás rendkívül fontos tud lenni. A hajnak legtöbbször a B vitamin használ a legtöbbet, mivel erősíti és táplálja a hajat, valamint a faggyútermelésre és a hajhagyma anyagcseréjére is jó hatással vannak.

Az A vitamin szintén hasznos tud lenni, mert segíti a bőr regenerálódását és a hajszálak fejlődését. Azonban, kimondottan hajhullás miatt, A vitamint nem érdemes szedni, mert a túlzott bevitele (tablettákkal) káros tud lenni, és többek között sárgaságot, veseproblémákat okoz.

A stressz itt is az egyik legfőbb ok!

A túlzott stressz sajnos ma már népbetegség, és ez valójában a hajhullás egyik legfőbb oka is lehet. A tartós stressz hatására, a hajhagymákban vitaminhiány alakul ki, emiatt pedig elvékonyodnak a hajszálak és hullani kezdenek.

Nagyon fontos, hogy csökkenteni tudjuk a mindennapi stresszt, és ezzel szép fokozatosan a hajhagymák állapota is helyre tud állni. Ezen felül érdemes lehet használni, különböző speciális készítményeket, mint például a Nizoral vagy Alpecin samponok, amelyekből többféle készítmény is megtalálható, a problémától függően.

Benne van az emberi genetikában!

Ma sajnos rengeteg ember küzd hajhullással, és köztük sok fiatal is. A legtöbb kutatás szerint, az emberi DNS-ben olyan elemek találhatóak meg, amelyek miatt vékony szálú lesz az emberek haja. Emiatt pedig a hajszálak könnyedén eltöredeznek, valamint a hajhagymák az ember életkorával előrehaladva fokozatosan elhalnak, és emiatt következik be a hajhullás.

Ez ellen ma már számos módszerrel lehet küzdeni, amelyekkel a hajhullás lassítható és akár hosszú évekig megállítható, de általában, aki a fiatal éveiben ezzel a problémával küzd, az az élete későbbi részében sem fogja tudni elkerülni a hajhullást, de ezt a problémát akár 60-70 éves korig is ki lehet tolni, különböző beavatkozásokkal és szerekkel.

A hajhullás sajnos egy kellemetlen és tömegeket érintő probléma. Sokszor nem tehetünk ellene semmit, mert genetikailag kódolva van bennünk. Ettől függetlenül lehet késleltetni a folyamatot a megfelelő vitaminok, nyomelemek fogyasztásával. Valamint legyen Ön férfi vagy nő, amikor baj van, akkor bátran forduljon bőrgyógyászhoz, mert a korán felfedezett hajhullást sokkal könnyebb kezelni és megállítani, mint a már előrehaladott állapotban lévőt.

Szabó Máté

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.