Menü

Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Az állandó meleg, a kötött sapkák, a kinti zimankó egyaránt ártanak a fejbőrünknek. Ha a te hajadat is megviselte a tél, nem kell pánikba esned. A hajhullás valahol egy természetes folyamat, napi 80 hajszál elvesztése még természetesnek mondható, e felett viszont már valamilyen más probléma állhat a hajhullás hátterében.

A hajhullásnak három fő fajtája van:

Diffúz hullás: Ebben az esetben a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Valójában a hajszálak mindig pótolják egymást, de nem képesek megerősödni, mert elvékonyodnak, és így a megnövekedett haj folyamatosan kihullik.
Alopecia (areata): Kör alakú hajhullás a fejtetőn. Ez a fajta probléma, általában idősebb korban jön elő és legfőképp férfiakat érint. Valamint allergiás reakció és gyulladás is okozhat ilyen problémát.
Androgenetikus hajhullás: Ez tekinthető a hajhullás legkomolyabb fajának. Legfőképp férfiakat érint, és idősebb korban jelenik meg. Először kopaszodó halánték jelenik meg, majd végül teljes kopaszság következik be. Ez a folyamat gyógyíthatatlan, de sokszor egy rendkívül hosszú időszakról van szó, ez alatt, akár évtizedeket is lehet érteni és ma már különböző szerekkel (samponok, balzsamok, gélek) valamint hajbeültetéssel lassítani lehet a folyamatot. Fontos megemlíteni, hogy valójában a hajbeültetéssel is csak időt lehet nyerni, de előbb-utóbb a beültetett haj is hullani kezd. Valamint ugyanúgy ápolni kell, mint az “eredeti” hajunkat.

Fontosak a vitaminok!

A rendszeres vitaminfogyasztás rendkívül fontos tud lenni. A hajnak legtöbbször a B vitamin használ a legtöbbet, mivel erősíti és táplálja a hajat, valamint a faggyútermelésre és a hajhagyma anyagcseréjére is jó hatással vannak.

Az A vitamin szintén hasznos tud lenni, mert segíti a bőr regenerálódását és a hajszálak fejlődését. Azonban, kimondottan hajhullás miatt, A vitamint nem érdemes szedni, mert a túlzott bevitele (tablettákkal) káros tud lenni, és többek között sárgaságot, veseproblémákat okoz.

A stressz itt is az egyik legfőbb ok!

A túlzott stressz sajnos ma már népbetegség, és ez valójában a hajhullás egyik legfőbb oka is lehet. A tartós stressz hatására, a hajhagymákban vitaminhiány alakul ki, emiatt pedig elvékonyodnak a hajszálak és hullani kezdenek.

Nagyon fontos, hogy csökkenteni tudjuk a mindennapi stresszt, és ezzel szép fokozatosan a hajhagymák állapota is helyre tud állni. Ezen felül érdemes lehet használni, különböző speciális készítményeket, mint például a Nizoral vagy Alpecin samponok, amelyekből többféle készítmény is megtalálható, a problémától függően.

Benne van az emberi genetikában!

Ma sajnos rengeteg ember küzd hajhullással, és köztük sok fiatal is. A legtöbb kutatás szerint, az emberi DNS-ben olyan elemek találhatóak meg, amelyek miatt vékony szálú lesz az emberek haja. Emiatt pedig a hajszálak könnyedén eltöredeznek, valamint a hajhagymák az ember életkorával előrehaladva fokozatosan elhalnak, és emiatt következik be a hajhullás.

Ez ellen ma már számos módszerrel lehet küzdeni, amelyekkel a hajhullás lassítható és akár hosszú évekig megállítható, de általában, aki a fiatal éveiben ezzel a problémával küzd, az az élete későbbi részében sem fogja tudni elkerülni a hajhullást, de ezt a problémát akár 60-70 éves korig is ki lehet tolni, különböző beavatkozásokkal és szerekkel.

A hajhullás sajnos egy kellemetlen és tömegeket érintő probléma. Sokszor nem tehetünk ellene semmit, mert genetikailag kódolva van bennünk. Ettől függetlenül lehet késleltetni a folyamatot a megfelelő vitaminok, nyomelemek fogyasztásával. Valamint legyen Ön férfi vagy nő, amikor baj van, akkor bátran forduljon bőrgyógyászhoz, mert a korán felfedezett hajhullást sokkal könnyebb kezelni és megállítani, mint a már előrehaladott állapotban lévőt.

Szabó Máté

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.