Miért jó a halfogyasztás?
- Dátum: 2021.03.08., 19:34
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, egészség, étrend, hal, halfogyasztás, tápanyag, táplálkozás, tenger, változatos
A magyaroknál évente körülbelül 6,7 kiló hal kerül fogyasztásra, ami elég kevés, tekintve, hogy az európai átlag 24,5 kiló. Valószínűleg ez azért van, mert környékünkön nincs tenger, ahonnan friss árú érkezhetne, csak gyorsfagyasztott termékekhez juthatunk hozzá szupermarketekben. De folyami halaink vannak, mégsem túl népszerű a halfogyasztás. A magyar konyha leginkább a húsokra specializált, az emberek félnek a halak ízétől, ezért nem is nagyon készítenek otthon halat, pedig magyar dietetikusok szerint érdemes lenne heti egyszer halat fogyasztani.
Ez nagyon kár, mert a halak fogyasztásával különböző mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe. A halhús kitűnő minőségű, jól hasznosuló fehérjeforrás, amely testünk regenerációjában fontos. Az olajos húsú halak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, így szívünknek és ereinknek tesznek jót gyulladáscsökkentő hatásuk mellett. Diétában is tökéletesen alkalmazható lenne a halfogyasztás, mert például a heck, a tonhal és a tőkehal a legzsírszegényebb tengeri halak. Azt is kevesen tudják, hogy Magyarország az EU-ban kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, így az itthon termelt halaknak kicsi a karbonlábnyoma.
Többen felismerték már a problémát, ezért például az Agrármarketing Centrum létrehozta a „HalPéntek” és a „Kapj rá!” nevezetű kampányát is. A HalPéntek azt a célt tűzte ki, hogy minél több magyar háztartásban bevezessék a heti legalább egyszeri halfogyasztást. A Kapj rá! kampány pedig egy kommunikációs-promóciós kampány, aminek egy weboldalt is létrehoztak. Itt recepteket osztanak meg, boltokat tüntetnek fel, ahol minőségi haltermékek kaphatóak.
Ezeknek is köszönhetően az utóbbi időben megfigyelhető volt a halfogyasztással kapcsolatos növekvő tendencia, a Kapj rá! kampány is elérte a célját. A cél az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett.
De mindenképpen érdemes tengeri halakat és tengeri herkentyűket is bevezetni a magyar táplálkozásba, mert e tengeri halak kevésbé zsírosabbak, mint a folyami halak húsai. A változatos étrend pedig kiemelkedően fontos, hogy a megfelelő tápanyagokat vigyük be a szervezetünkbe.
Nagypál Anna
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.