Menü

Miért jó a halfogyasztás?

A magyaroknál évente körülbelül 6,7 kiló hal kerül fogyasztásra, ami elég kevés, tekintve, hogy az európai átlag 24,5 kiló. Valószínűleg ez azért van, mert környékünkön nincs tenger, ahonnan friss árú érkezhetne, csak gyorsfagyasztott termékekhez juthatunk hozzá szupermarketekben. De folyami halaink vannak, mégsem túl népszerű a halfogyasztás. A magyar konyha leginkább a húsokra specializált, az emberek félnek a halak ízétől, ezért nem is nagyon készítenek otthon halat, pedig magyar dietetikusok szerint érdemes lenne heti egyszer halat fogyasztani.

Ez nagyon kár, mert a halak fogyasztásával különböző mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe. A halhús kitűnő minőségű, jól hasznosuló fehérjeforrás, amely testünk regenerációjában fontos. Az olajos húsú halak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, így szívünknek és ereinknek tesznek jót gyulladáscsökkentő hatásuk mellett. Diétában is tökéletesen alkalmazható lenne a halfogyasztás, mert például a heck, a tonhal és a tőkehal a legzsírszegényebb tengeri halak. Azt is kevesen tudják, hogy Magyarország az EU-ban kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, így az itthon termelt halaknak kicsi a karbonlábnyoma.

Többen felismerték már a problémát, ezért például az Agrármarketing Centrum létrehozta a „HalPéntek” és a „Kapj rá!” nevezetű kampányát is. A HalPéntek azt a célt tűzte ki, hogy minél több magyar háztartásban bevezessék a heti legalább egyszeri halfogyasztást. A Kapj rá! kampány pedig egy kommunikációs-promóciós kampány, aminek egy weboldalt is létrehoztak. Itt recepteket osztanak meg, boltokat tüntetnek fel, ahol minőségi haltermékek kaphatóak.

Ezeknek is köszönhetően az utóbbi időben megfigyelhető volt a halfogyasztással kapcsolatos növekvő tendencia, a Kapj rá! kampány is elérte a célját. A cél az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett.

De mindenképpen érdemes tengeri halakat és tengeri herkentyűket is bevezetni a magyar táplálkozásba, mert e tengeri halak kevésbé zsírosabbak, mint a folyami halak húsai. A változatos étrend pedig kiemelkedően fontos, hogy a megfelelő tápanyagokat vigyük be a szervezetünkbe.

Nagypál Anna

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!