Menü

Miért jó a halfogyasztás?

A magyaroknál évente körülbelül 6,7 kiló hal kerül fogyasztásra, ami elég kevés, tekintve, hogy az európai átlag 24,5 kiló. Valószínűleg ez azért van, mert környékünkön nincs tenger, ahonnan friss árú érkezhetne, csak gyorsfagyasztott termékekhez juthatunk hozzá szupermarketekben. De folyami halaink vannak, mégsem túl népszerű a halfogyasztás. A magyar konyha leginkább a húsokra specializált, az emberek félnek a halak ízétől, ezért nem is nagyon készítenek otthon halat, pedig magyar dietetikusok szerint érdemes lenne heti egyszer halat fogyasztani.

Ez nagyon kár, mert a halak fogyasztásával különböző mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe. A halhús kitűnő minőségű, jól hasznosuló fehérjeforrás, amely testünk regenerációjában fontos. Az olajos húsú halak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, így szívünknek és ereinknek tesznek jót gyulladáscsökkentő hatásuk mellett. Diétában is tökéletesen alkalmazható lenne a halfogyasztás, mert például a heck, a tonhal és a tőkehal a legzsírszegényebb tengeri halak. Azt is kevesen tudják, hogy Magyarország az EU-ban kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, így az itthon termelt halaknak kicsi a karbonlábnyoma.

Többen felismerték már a problémát, ezért például az Agrármarketing Centrum létrehozta a „HalPéntek” és a „Kapj rá!” nevezetű kampányát is. A HalPéntek azt a célt tűzte ki, hogy minél több magyar háztartásban bevezessék a heti legalább egyszeri halfogyasztást. A Kapj rá! kampány pedig egy kommunikációs-promóciós kampány, aminek egy weboldalt is létrehoztak. Itt recepteket osztanak meg, boltokat tüntetnek fel, ahol minőségi haltermékek kaphatóak.

Ezeknek is köszönhetően az utóbbi időben megfigyelhető volt a halfogyasztással kapcsolatos növekvő tendencia, a Kapj rá! kampány is elérte a célját. A cél az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett.

De mindenképpen érdemes tengeri halakat és tengeri herkentyűket is bevezetni a magyar táplálkozásba, mert e tengeri halak kevésbé zsírosabbak, mint a folyami halak húsai. A változatos étrend pedig kiemelkedően fontos, hogy a megfelelő tápanyagokat vigyük be a szervezetünkbe.

Nagypál Anna

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.