Menü

Avokádó - a zöld csoda

Tápanyagban gazdag

Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát.

Jótékony zsírok…

Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.

Segít a fogyásban!

A gyümölcsben nagy mennyiségű rost található, amely az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatások mellett segíthet a fogyókúrában, és csökkentheti vércukorszintünket.

Banán helyett

A banán gazdagon tartalmaz káliumot, melyből általában többségünk túl keveset juttat szervezetébe. A káliumbevitel azonban fontos lenne, mivel ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az izomműködésben és a sejtek energiaellátásában, valamint csökkenti a vérnyomást. Az avokádó pedig még a káliumban gazdag banánnál is többet tartalmaz belőle: 100 gramm gyümölcsben – a banán 10 százalékához képest – a napi ajánlott bevitel 14 százalékát.

Egészségesebbé tesz

Kutatások szerint a rendszeresen avokádót fogyasztó emberek egészségesebbek, magasabb a tápanyagbevitelük, és fele annyira hajlamosak arra, hogy anyagcsere-zavar alakuljon ki szervezetükben. BMI (testtömeg-index) értékük alacsonyabb, és jelentősen kisebb mértékű testzsír-mennyiséggel rendelkeznek.

Antioxidáns-forrás

Az avokádóban található zsír jótékony hatásai közé tartozik, hogy a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár tizenötszörösére növelheti. Így segíti szervezetünket a más ételekkel bevitt vitaminok és antioxidánsok felhasználásában, miközben a gyümölcs maga szintén gazdag antioxidáns-forrás. Különösen a látásunkra és szemeink egészségére jótékony luteinből és zeaxantinból találunk benne sokat.

Magas koleszterin ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartoznak, és legtöbbször a magas koleszterinszinthez is közvetlenül kapcsolódik kialakulásuk. Több irányított kutatás igazolta, hogy az avokádó fogyasztása a koleszterinszint csökkentése mellett a vérben található egyéb trigliceridek szintjét is nagymértékben (akár 20%-kal is) képes redukálni.

Az avokádót nyersen fogyasszuk, mert megfőzve nagyon keserű lesz, és a hő hatására az egyes vitaminok és zsírok lebomlanak benne. Pirítósra kenve kiváló reggeli. Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.