Menü

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mindannyiunknak ki kell tartanunk, hiszen azt is be kell látnunk, hogy a vírus elleni védelem érdekében csak a fertőzöttségi adatok enyhülésével lehet nyitást kezdeményezni. Sok kulturális hely és intézmény felismerte, hogy a nyitásoknak még nem jött el az ideje. Viszont az emberek lehangoltságának javítása érdekében sok tartalmat megosztottak ingyen a látogatók számára. Most megismerhetünk pár ingyenes és online kulturális élményt.

Múzeumi kiállítások, galériák

A londoni British Museum is kedveskedett volt és leendő látogatói számára. Blogukban összegyűjtötték, hogy miképpen fedezhetik fel a látogatók online a múzeumot. A múzeum bizonyos részei „meglátogathatóak” a Google Street View-on. Az online nézelődő sétálgathat a kiállítótermekben és megcsodálhatja a Rosette-i követ a múzeum Egyiptomi kiállítótermében.

https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,267.2h,58.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Ami ennél látványosabb, az a múzeum virtuális galériája. Néhány festményt és kiállítási darabot sikerült fejlett technológiával az online térben is teljes pompájában a látogató közönség elé terjeszteni. Az antik és modern művészetek kedvelői is találnak maguknak látványosságot.

https://www.britishmuseum.org/collection/galleries?_gl=1*172v11a*_ga*MTY3ODAyMDkwMi4xNjE0NTg5NTcz*_ga_08TLB9R8X1*MTYxNDU4OTU3My4xLjEuMTYxNDU4OTg1MC4w#virtual-galleries

Az Amsterdamban található Van Gogh Múzeum is online kiállítással kedveskedett látógatói számára. Az érdeklődök megnézhetik a méltán híres, ám tragikus életű Vincent Van Gogh bizonyos műveit, beleleshetnek életrajzába, és titkos leveleket is olvashatnak. https://www.vangoghmuseum.nl/en/visit/enjoy-the-museum-from-home#art

Színházi előadások

Hogy a színházoknak még a pandémia idején is legyen némi bevételük, létrehoztak olyan honlapokat, ahol online közvetítik a nézőknek a darabokat, ám ezekre elő kell fizetni. Ilyen például az eszinhaz.hu. De azok se szomorkodjanak, akik most inkább nem költenének online előadásokra, mert néhány színház YouTube csatornákon osztott meg ingyen teljes darabokat. De színházi lejátszási listákat is létrehoztak: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7WCLuDmshCTPvfwg2I17ooqifPjLE3z7

Ha pedig esetleg egy audiális élmény hiányzik, akkor hangversenyek hallgatására is van lehetőség videómegosztó portálokon. A Filharmónia Magyarország, a Budavári Schönherz Stúdió és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáin több különböző hangverseny megtekintésére van lehetőség.

Igaz, hogy mindezen összegyűjtött kulturális élmény élőben offline jelenlétben a legélvezhetőbb, most a helyzet dacára a kultúrára szomjazók most ezen formában kénytelenek élvezni a művészetet. Reménykedjünk abban, hogy az oltások hatására a vírus gyengülni fog, és hogy hamarosan újból élvezhetjük régi szenvedélyeinket.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.