Menü

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mindannyiunknak ki kell tartanunk, hiszen azt is be kell látnunk, hogy a vírus elleni védelem érdekében csak a fertőzöttségi adatok enyhülésével lehet nyitást kezdeményezni. Sok kulturális hely és intézmény felismerte, hogy a nyitásoknak még nem jött el az ideje. Viszont az emberek lehangoltságának javítása érdekében sok tartalmat megosztottak ingyen a látogatók számára. Most megismerhetünk pár ingyenes és online kulturális élményt.

Múzeumi kiállítások, galériák

A londoni British Museum is kedveskedett volt és leendő látogatói számára. Blogukban összegyűjtötték, hogy miképpen fedezhetik fel a látogatók online a múzeumot. A múzeum bizonyos részei „meglátogathatóak” a Google Street View-on. Az online nézelődő sétálgathat a kiállítótermekben és megcsodálhatja a Rosette-i követ a múzeum Egyiptomi kiállítótermében.

https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,267.2h,58.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Ami ennél látványosabb, az a múzeum virtuális galériája. Néhány festményt és kiállítási darabot sikerült fejlett technológiával az online térben is teljes pompájában a látogató közönség elé terjeszteni. Az antik és modern művészetek kedvelői is találnak maguknak látványosságot.

https://www.britishmuseum.org/collection/galleries?_gl=1*172v11a*_ga*MTY3ODAyMDkwMi4xNjE0NTg5NTcz*_ga_08TLB9R8X1*MTYxNDU4OTU3My4xLjEuMTYxNDU4OTg1MC4w#virtual-galleries

Az Amsterdamban található Van Gogh Múzeum is online kiállítással kedveskedett látógatói számára. Az érdeklődök megnézhetik a méltán híres, ám tragikus életű Vincent Van Gogh bizonyos műveit, beleleshetnek életrajzába, és titkos leveleket is olvashatnak. https://www.vangoghmuseum.nl/en/visit/enjoy-the-museum-from-home#art

Színházi előadások

Hogy a színházoknak még a pandémia idején is legyen némi bevételük, létrehoztak olyan honlapokat, ahol online közvetítik a nézőknek a darabokat, ám ezekre elő kell fizetni. Ilyen például az eszinhaz.hu. De azok se szomorkodjanak, akik most inkább nem költenének online előadásokra, mert néhány színház YouTube csatornákon osztott meg ingyen teljes darabokat. De színházi lejátszási listákat is létrehoztak: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7WCLuDmshCTPvfwg2I17ooqifPjLE3z7

Ha pedig esetleg egy audiális élmény hiányzik, akkor hangversenyek hallgatására is van lehetőség videómegosztó portálokon. A Filharmónia Magyarország, a Budavári Schönherz Stúdió és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáin több különböző hangverseny megtekintésére van lehetőség.

Igaz, hogy mindezen összegyűjtött kulturális élmény élőben offline jelenlétben a legélvezhetőbb, most a helyzet dacára a kultúrára szomjazók most ezen formában kénytelenek élvezni a művészetet. Reménykedjünk abban, hogy az oltások hatására a vírus gyengülni fog, és hogy hamarosan újból élvezhetjük régi szenvedélyeinket.

Erős idegzetűeknek – MINDHUNTER

Befejeztem a Netflixen található Mindhunter című sorozatot, de sajnos nem tölt el izgalommal a következő évad megjelenése – mert nem is lesz. Nagyon szomorú vagyok miatta, mert ez a streamingszolgáltatás egyik legérdekfeszítőbb sorozata, amit tényleg ajánlok megtekintésre.

Hiánypótló képregény jelent meg tanulási zavarral küzdő iskolások számára

Diszlexiával, magatartászavarral, autizmussal küzdő fiatalok számára hiánypótló képregény jelent meg a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház szakmai támogatásával. Az esernyőcsapat kalandjai című modern képregény a mai fiatalok világát idézi, a főszereplők története segíthet az érintetteknek abban, hogy ne az iskolai küzdelmeikre, hanem inkább „szupererejükre” figyeljenek, és megértsék azt, mitől mások, mint a többiek.

Mire jó a tabata edzés?

Tabata edzés. Milyen edzéstípust takar, ki végezheti és mire van hozzá szükség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nyeregbe!

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

Nyári kertápolási tippek

A nyárra jellemző szélsőséges, sokszor meleg, néha pedig viharos időjárás sok kárt tehet a kertekben. Ebben az időszakban, annak, aki különböző haszonnövényeket is termel a kertben, különösen érdemes odafigyelni a növényekre. Ráadásul szinte minden nyári hónapban más és más problémák merülnek fel a kertben