Menü

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Mindannyiunknak ki kell tartanunk, hiszen azt is be kell látnunk, hogy a vírus elleni védelem érdekében csak a fertőzöttségi adatok enyhülésével lehet nyitást kezdeményezni. Sok kulturális hely és intézmény felismerte, hogy a nyitásoknak még nem jött el az ideje. Viszont az emberek lehangoltságának javítása érdekében sok tartalmat megosztottak ingyen a látogatók számára. Most megismerhetünk pár ingyenes és online kulturális élményt.

Múzeumi kiállítások, galériák

A londoni British Museum is kedveskedett volt és leendő látogatói számára. Blogukban összegyűjtötték, hogy miképpen fedezhetik fel a látogatók online a múzeumot. A múzeum bizonyos részei „meglátogathatóak” a Google Street View-on. Az online nézelődő sétálgathat a kiállítótermekben és megcsodálhatja a Rosette-i követ a múzeum Egyiptomi kiállítótermében.

https://www.google.co.uk/maps/@51.5192048,-0.1274951,2a,75y,267.2h,58.58t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFyBuFtvu6FeVvVVc5--uiw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

Ami ennél látványosabb, az a múzeum virtuális galériája. Néhány festményt és kiállítási darabot sikerült fejlett technológiával az online térben is teljes pompájában a látogató közönség elé terjeszteni. Az antik és modern művészetek kedvelői is találnak maguknak látványosságot.

https://www.britishmuseum.org/collection/galleries?_gl=1*172v11a*_ga*MTY3ODAyMDkwMi4xNjE0NTg5NTcz*_ga_08TLB9R8X1*MTYxNDU4OTU3My4xLjEuMTYxNDU4OTg1MC4w#virtual-galleries

Az Amsterdamban található Van Gogh Múzeum is online kiállítással kedveskedett látógatói számára. Az érdeklődök megnézhetik a méltán híres, ám tragikus életű Vincent Van Gogh bizonyos műveit, beleleshetnek életrajzába, és titkos leveleket is olvashatnak. https://www.vangoghmuseum.nl/en/visit/enjoy-the-museum-from-home#art

Színházi előadások

Hogy a színházoknak még a pandémia idején is legyen némi bevételük, létrehoztak olyan honlapokat, ahol online közvetítik a nézőknek a darabokat, ám ezekre elő kell fizetni. Ilyen például az eszinhaz.hu. De azok se szomorkodjanak, akik most inkább nem költenének online előadásokra, mert néhány színház YouTube csatornákon osztott meg ingyen teljes darabokat. De színházi lejátszási listákat is létrehoztak: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7WCLuDmshCTPvfwg2I17ooqifPjLE3z7

Ha pedig esetleg egy audiális élmény hiányzik, akkor hangversenyek hallgatására is van lehetőség videómegosztó portálokon. A Filharmónia Magyarország, a Budavári Schönherz Stúdió és a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáin több különböző hangverseny megtekintésére van lehetőség.

Igaz, hogy mindezen összegyűjtött kulturális élmény élőben offline jelenlétben a legélvezhetőbb, most a helyzet dacára a kultúrára szomjazók most ezen formában kénytelenek élvezni a művészetet. Reménykedjünk abban, hogy az oltások hatására a vírus gyengülni fog, és hogy hamarosan újból élvezhetjük régi szenvedélyeinket.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Szerencsejáték az élet? - Nyerd meg az életed sorozatkritika

A Netflix új Squid Game című sorozata hatalmasat tarolt. Milyen lenne életre-halálra szóló gyerekjátékokban részt venni? És milyen emberek mennének bele realistán ebbe? A Netflix teljesen koreai színészekkel kiadott alkotása, ezekkel a kérdésfeltevésekkel fordul a nézők felé. A Nyerd meg az életed, nagyon jól beletenyerelt a jelenlegi a korszellembe. Azonban kár, hogy az orbitális közhelyek és elcsépelt fordulatok, valamint az európai szemmel túljátszott színészi játék, rengeteget elvesznek a sorozat érdemeiből.