Menü

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Gulyásleves kolbásszal

Hozzávalók:

3 db burgonya

2 gerezd fokhagyma

köménymag

bors

pirospaprika

1 pár debreceni

10 dkg füstölt szalonna

1 db sárgarépa

1 db zöldpaprika

1 db vöröshagyma

1 db paradicsom

Elkészítés:

1. A vöröshagymát, fokhagymát, és a szalonnát apróra vágjuk. A krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát vékony karikákra szeljük. A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprika csumáját eltávolítjuk, majd csíkokra vágjuk. A kolbászt pedig felkarikázzuk.

2. Egy fazékba beleöntjük az olajat, majd beletesszük az apróra vágott szalonnát, és elkezdjük sütni. Pár perc után hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt is, utána megszórjuk köménymaggal és őrölt borssal. Alaposan összekeverjük, és pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a kisebb kockákra vágott krumplit. Megszórjuk pirospaprikával, majd alaposan összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk.

3. Amikor felforrt, közepes hőfokon puhára főzzük. Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyem zölddel, majd ízlés szerint rákanalazzuk a tejfölt.

Bableves

2 db fehérbab konzerv

45 dkg zöldségkeverék

25 dkg virsli

2 db húsleveskocka

40 dkg zöldségkeverék

1 fej v. hagyma

bors

chilli (ízlés szerint)

Elkészítés:

A leveskockákat feloldjuk 8 dl forró vízben. Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a felaprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, és együtt pirítjuk további néhány percig. Ezután hozzákeverjük a leszűrt, lecsepegtetett babot, a darabolt paradicsomot, majd a levével együtt felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Közepes lángon főzzük 6 percig.

A babos keverékbe forgatjuk a felkarikázott virslit, és forralunk rajta egyet, végül egy kevés sóval, borssal és őrölt chilivel ízesítjük. A felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Hagymás bab (Bud Spencer módra)

50 dkg sonka

15 dkg szalonna

70 dkg bab

3 fej hagyma

1 ek cukor

bazsalikom

bors

pirospaprika (igény szerint)

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. Másnap hideg vízben felrakjuk főni, hozzáadjuk a bazsalikomot, és 30 perc alatt félig megfőzzük. Leszűrjük a levét, és félrerakjuk.

A szalonnát és a sonkát felkockázzuk, majd a szalonna zsírját kiolvasztjuk egy nagyobb lábosban. Hozzáadjuk a cukrot, és ha elolvadt mehet bele a karikára vágott hagyma, amit üvegesre pirítunk. Megszórjuk pirospaprikával, és beletesszük a felszeletelt fokhagymát is.

Hozzáadjuk a leszűrt babot, és annyi levet öntünk rá amennyi ellepi. A paradicsompürével és a sonkával elkeverve felforraljuk, sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.

Zöldséges tepsis csirke

6 db csirke felsőcomb filé

4 db szilvaparadicsom

1 db póréhagyma

1 tv paprika

bors

rozmaring

zellerszál

4 ek olívaolaj

Elkészítés:

1. A zöldségeket tetszés szerint felvagdaljuk. A tepsibe alufóliát teszünk. Meglocsoljuk olívával, és a zöldségeket beleszórjuk. A húst megmossuk, besózzuk, majd a zöldségekre sorba tesszük

2. A rozmaringot csipegessük rá, és locsoljuk meg kevés olívával. 200 fokos sütőbe tesszük, és 150 fokon lassan puhára sütjük. A tetejét fóliázzuk le!

3. A zöldségeket tetszés szerint felvagdaljuk. A tepsibe alufóliát teszünk. Meglocsoljuk olívával, és a zöldségeket beleszórjuk. A húst megmossuk, besózzuk, majd a zöldségekre sorba tesszük.

Baconos kolbászos pizza tepsiben sütve

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt

2, 5 dkg élesztő

4 ek olívaolaj

1 kis ek. só

1 tk cukor

3, 5 dl langyos víz

A tetejére:

15 dkg bacon

1 szál füstölt kolbász

2 fej lilahagyma

1 db erős paprika

1 üveg pizzaszósz

ketchup

40 dkg sajt

Elkészítése:

1. A paprikákat, kolbászt és a hagymát szeletekre vágjuk. Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt meggyúrjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelesztjük.

2. A tésztát a kiolajozott tepsibe belenyomkodjuk, majd megkenjük a pizza szósszal. Rátesszük a bacon csíkokat, kolbász karikákat, szeletelt hagymát, paprikát, és ízlés szerint szórunk rá erőspaprikát is.

3. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, és előmelegített sütőben 220 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Szabó Máté

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.