Az étcsokoládé jótékony hatásai
- Dátum: 2021.02.18., 16:50
- Liszli Kornélia
- antioxidáns, ásványi anyagok, csökkenti a koleszterinszintet, endorfin, flavonoidok, ránctalanító, regeneráló
Nassolni mindenki szeret, de legtöbbször sajnos egészségtelen, szervezetünkre nézve káros nasikat fogyasztunk. Viszont nassolni egészségesen is lehet… Nézzük hát, hogy az étcsokoládénak, mint nasinak, milyen pozitív hatásai vannak…
A szív barátja
Minél nagyobb a csokoládé kakaó, és kevesebb a tejtartalma, annál inkább védi a szívet. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról, rugalmasságáról is gondoskodik.

Csökkenti a koleszterinszintet.
A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Ásványi anyagokban gazdag.
A jó étcsoki (min. 70%-os) káliumban, cinkben és szelénben gazdag. Ez utóbbiból 100 gramm az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.
Fiatalító antioxidáns.
A szabadgyökök fő ellenségei az antioxidánsok, ezért annál jobb, minél több kerül belőlük a szervezetünkbe. Meglepő, de a 70%-os kakaótartalmú csokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit egyes gyümölcsök és zöldségek. Fontos, hogyha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, nagyszerű bőrfiatalító készítményt készíthetünk belőle!
Több ránctalanító és regeneráló pakolás alkotója is, nem véletlenül, ugyanis javítja az oxigénellátást és a mikrokeringést a bőrben, így az üdévé és frissé válik. Antioxidáns tartalmának köszönhetően az öregedés folyamata is lecsökken, az apróbb ráncok kisimulnak, miközben a bőr hidratációja feljavul.

Javítja a memóriát.
Egyrészt felfrissít, másrészt, fokozza az agytevékenységeket, így javítja a memóriát és a koncentráló képességet is. Tehát nehéz, stresszes helyzetekben, mint például egy vizsga, egyél meg egy keveset, hogy minél jobban teljesíts!
Boldog leszel tőle!
A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami a boldogságunkért felelős, nem hiába vágynak a depressziósok sok-sok étcsokoládéra, mivel az jobb kedvre deríti őket.
Tehát, ha egy kis nasira vágyunk, akkor válasszuk az étcsokit, persze csak mértékkel!
Liszli Kornélia
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.