Menü

Az étcsokoládé jótékony hatásai

Nassolni mindenki szeret, de legtöbbször sajnos egészségtelen, szervezetünkre nézve káros nasikat fogyasztunk. Viszont nassolni egészségesen is lehet… Nézzük hát, hogy az étcsokoládénak, mint nasinak, milyen pozitív hatásai vannak…

A szív barátja

Minél nagyobb a csokoládé kakaó, és kevesebb a tejtartalma, annál inkább védi a szívet. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról, rugalmasságáról is gondoskodik.

Csökkenti a koleszterinszintet.

A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Ásványi anyagokban gazdag.

A jó étcsoki (min. 70%-os) káliumban, cinkben és szelénben gazdag. Ez utóbbiból 100 gramm az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.

Fiatalító antioxidáns.

A szabadgyökök fő ellenségei az antioxidánsok, ezért annál jobb, minél több kerül belőlük a szervezetünkbe. Meglepő, de a 70%-os kakaótartalmú csokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit egyes gyümölcsök és zöldségek. Fontos, hogyha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, nagyszerű bőrfiatalító készítményt készíthetünk belőle!

Több ránctalanító és regeneráló pakolás alkotója is, nem véletlenül, ugyanis javítja az oxigénellátást és a mikrokeringést a bőrben, így az üdévé és frissé válik. Antioxidáns tartalmának köszönhetően az öregedés folyamata is lecsökken, az apróbb ráncok kisimulnak, miközben a bőr hidratációja feljavul.

Javítja a memóriát.

Egyrészt felfrissít, másrészt, fokozza az agytevékenységeket, így javítja a memóriát és a koncentráló képességet is. Tehát nehéz, stresszes helyzetekben, mint például egy vizsga, egyél meg egy keveset, hogy minél jobban teljesíts!

Boldog leszel tőle!

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami a boldogságunkért felelős, nem hiába vágynak a depressziósok sok-sok étcsokoládéra, mivel az jobb kedvre deríti őket.

Tehát, ha egy kis nasira vágyunk, akkor válasszuk az étcsokit, persze csak mértékkel!

Liszli Kornélia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.