Menü

Az étcsokoládé jótékony hatásai

Nassolni mindenki szeret, de legtöbbször sajnos egészségtelen, szervezetünkre nézve káros nasikat fogyasztunk. Viszont nassolni egészségesen is lehet… Nézzük hát, hogy az étcsokoládénak, mint nasinak, milyen pozitív hatásai vannak…

A szív barátja

Minél nagyobb a csokoládé kakaó, és kevesebb a tejtartalma, annál inkább védi a szívet. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról, rugalmasságáról is gondoskodik.

Csökkenti a koleszterinszintet.

A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Ásványi anyagokban gazdag.

A jó étcsoki (min. 70%-os) káliumban, cinkben és szelénben gazdag. Ez utóbbiból 100 gramm az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.

Fiatalító antioxidáns.

A szabadgyökök fő ellenségei az antioxidánsok, ezért annál jobb, minél több kerül belőlük a szervezetünkbe. Meglepő, de a 70%-os kakaótartalmú csokoládé közel annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit egyes gyümölcsök és zöldségek. Fontos, hogyha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, nagyszerű bőrfiatalító készítményt készíthetünk belőle!

Több ránctalanító és regeneráló pakolás alkotója is, nem véletlenül, ugyanis javítja az oxigénellátást és a mikrokeringést a bőrben, így az üdévé és frissé válik. Antioxidáns tartalmának köszönhetően az öregedés folyamata is lecsökken, az apróbb ráncok kisimulnak, miközben a bőr hidratációja feljavul.

Javítja a memóriát.

Egyrészt felfrissít, másrészt, fokozza az agytevékenységeket, így javítja a memóriát és a koncentráló képességet is. Tehát nehéz, stresszes helyzetekben, mint például egy vizsga, egyél meg egy keveset, hogy minél jobban teljesíts!

Boldog leszel tőle!

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami a boldogságunkért felelős, nem hiába vágynak a depressziósok sok-sok étcsokoládéra, mivel az jobb kedvre deríti őket.

Tehát, ha egy kis nasira vágyunk, akkor válasszuk az étcsokit, persze csak mértékkel!

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.