Menü

Miért fontos a fogszabályozás?

A fogak esztétikája éppolyan fontos, mint az egészségük. Sőt, az esztétikából következhet az egészséges fogsor. De minden esetben érdemes fogszabályzót használni? Mikor érdemes feltenni a fogszabályzót?

A fogszabályozás nagyon fontos dolog, hiszen korrigálja a fogsort és segíti az álkapocs és állcsont fejlődését. Igen drága, hosszú és akár fájdalmas folyamat is lehet, de mindenképpen hosszútávú és pozitív eredmény születik fogszabályzó használatával.

A problémák jelentkezhetnek akár évek múltával is, ezért lehet, hogy valakinek gyermekkorában szép és egészséges fogsora, de a maradandó fogak megjelenése problémás lehet, ezért serdülő-vagy felnőttkorban szükséges a fogszabályzó felhelyezése. Gyermekkorban fontos a rossz szokásokról (cumi, szopizás, nyelvlökéses nyelés) való leszoktatás, amik képesek a fogsor deformitását előidézni. A legszerencsésebb serdülőkorban elkezdeni a fogszabályozást, hiszen akkor már sok esetben megtörtént a fogváltás. De előfordulhat, hogy felnőttkorban kell fogszabályzót feltenni. Én magam is 21 évesen tudatosultam a helyzettel, hogy a két szemfogam a szájpadlásomon nő, ezért mindenképpen fogszabályzás kell, ami minimum két évig fog tartani. Ezért szükséges évente mindenféle szűrésre és fogorvoshoz is járni! Minél hamarabb megtalálják a problémát, annál hamarabb elkezdődhet az orvoslás folyamata.

Többféle fogszabályzótípus is létezik, de talán a legismertebb a rögzített fogszabályzó. Alkotóelemei a gyűrűk, az ívek és a bracketek. A bracketek azok a tappancsok, amelyek készülhetnek fémből, porcelánból, és feladatuk, hogy a fogakat a kívánt helyre vezéreljék. Ma már létezik olyan is, amit nem előre tesznek, hanem a nyelv felől rögzítik. Ez az úgynevezett lingual fogszabályzó.

A kivehető vagy éjszakai fogszabályozó általában gyermekkorban alkalmazandó, de később is előfordulhat a használata, ha kisebb problémákat kell korrigálni. Ezek általában műanyagból készülnek, de ma már szilikonos, gumis formában is gyártanak. Akkor is a kivehető fogszabályozót használják, ha előkészítik a rögzített fogszabályozó alkalmazását, vagy pedig a rögzített fogszabályozó levétele után megtartja az elért eredményt.

Abszolút innováció a láthatatlan fogszabályzó. Szintén kisebb helyreállításoknál használják ezt a készüléket. Nagy népszerűségnek örvend a felnőttek körében, mert nem látható, mint a fém rögzített fogszabályzó. A kezelés átlagos időtartalma 10-24 hónap. A láthatatlan fogszabályozás a hagyományossal ellentétben sokkal kevésbé okoz kellemetlen, fájó érzést, hiszen nem kemény fémből készült, így nem húzza össze azonnal a fogakat.

Mint láthatjuk ma már sok alternatíva létezik a fogak esztétikai helyretételére. Mindenképpen ajánlatos a fogorvosi látogatás minimum egy alkalommal évente. Ha a fogorvos fogszabályzót ajánl, azt nagyon alaposan gondoljuk át, hiszen sok problémától képes megvédeni minket.

Nagypál Anna

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Immunglobulinok szerepe a védekezésben

Mostanában napi témaként merül fel az immunrendszer és azzal kapcsolatos fogalmak, de sokszor helytelenül használjuk ezeket. A leggyakrabban hallott fogalom az immunglobulin, antitest, antigén és ellenanyag. Hogy melyik pontosan mit is jelent, most kiderül.

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.