Menü

A reflux tünetei és kezelése

A reflux az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés, melynek fő tünetei között szerepel a torok és a gége irritációja, a gyomorégés, gyomorfájdalom, savas szájíz, valamint az émelygés. Ezek mind a betegség természetéhez köthetők, hiszen reflux esetén tulajdonképpen a savas gyomortartalom feljut a nyelőcsőbe és így ott gyulladást okozva váltja ki a fentebb említett tünetegyüttest, vagy kezeletlenül akár fekélyhez is vezethet. A tünetek általában nem sokkal evés után, vagy fekvő testhelyzetben jelentkeznek. Felmérések szerint Magyarországon minden második ember küzd, vagy küzdött már ezekkel ezzel a betegséggel, vagy ilyen jellegű tünetekkel.

A refluxos betegek esetében a gyomor szájánál lévő záróizom nem zár megfelelően, így a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, így okozva ezzel kellemetlen tüneteket. Egészséges embereknél is megnyílik ez a gyomor tetején lévő záróizom, de ideális esetben ez csak akkor következik be, amikor az étel áthalad rajta, hogy a gyomorba jusson, illetve ilyen esetben csak egyirányú áramlásról beszélünk, ami a gyomor irányába történik. Az, hogy nem zár megfelelően, általában erőteljes hasűri nyomás vagy az alsó záróizmok gyengesége miatt következik be.

A kialakulás természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, hiszen annak is van oka, ha gyenge az alsó záróizom, vagy nagy a hasűri nyomás. Ilyen hajlamosító tényezők a következők:

dohányzás
túlzott alkoholfogyasztás
nagy mennyiségű kávé fogyasztása
rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
ülő/mozgásszegény életmód

Fontos megemlíteni, hogy a reflux tünetei nagyon hasonlóak a szívinfarktushoz. Az égő érzés, a fájdalom és a légszomj mindkettő esetben jelen van, azonban fontos különbség, hogy a reflux esetében inkább a szegycsont alatt, a bordák környékén érezzük ezt a nyomást, míg infarktusnál a mellkas középtáján. Ezen kívül a reflux okozta fájdalom nem sugárzik ki a vállakba és a karokba, valamint jellegzetesen evés után jelentkezik. Egy harmadik lényeges különbség, hogy a refluxos tünetek közben nem jellemző az izzadás, azonban szívinfarktusnál ez is megfigyelhető.

Ha ilyen tüneteket észlelünk, érdemes minél hamarabb orvossal kivizsgáltatni, mivel eleinte könnyen diagnosztizálható, valamint jól kezelhető étrend-és életmód váltással, súlyosabb esetben gyógyszerekkel. Ha a tünetek enyhék és nem lehet biztosan megállapítani a betegség meglétét vagy hiányát, nyelőcsőtükrözést és endoszkópiás vizsgálatot végeznek általában, ami nagyon gyakran alkalmazott módszer és rutinvizsgálatnak számít.

Balogh Emese

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Immunglobulinok szerepe a védekezésben

Mostanában napi témaként merül fel az immunrendszer és azzal kapcsolatos fogalmak, de sokszor helytelenül használjuk ezeket. A leggyakrabban hallott fogalom az immunglobulin, antitest, antigén és ellenanyag. Hogy melyik pontosan mit is jelent, most kiderül.

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.