Menü

Miért fontos a reggeli?

A reggeli legközismertebb előnye, hogy azonnal beindítja az anyagcserét. Ennek következtében több kalóriát égetünk el a nap során. Ez logikai szempontból is egyértelmű, hisz így kevesebb gyenge tápértékű ételt fogyasztunk el a nap során, hisz nem érezzük magunkat éhesnek.

Kutatások szerint azok, akik nem reggeliznek, nagyobb BMI-vel rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy amikor kihagyjuk a reggelit, a testünk igyekszik minél több kalóriát megőrizni. Ezentúl a reggelit kihagyók napközben egészségtelen nassolnivalókkal pótolják az elmaradt étkezést, ami súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezet.

Továbbá azok, akik minden nap reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Több fő vitamint és ásványi anyagot is visznek be a szervezetükbe, mint például a kalcium és a rostok. Emellett egy egészséges reggeli serkenti a memóriát és a koncentrációs képességet, ami a nap folyamán elég hasznos tud lenni, legyél akár diák, akár dolgozó felnőtt.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát reggelire?

A tipikus fehérlisztes-cukros péksüteményeket és szendvicseket érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült verzióra cserélni. Hozzájuk ideális lehet pár szelet pulyka vagy csirkemell sonka, némi zöldség, mindez leöblítve egy pohár frissen facsart citromos narancslével. Készíthetsz tojásrántottát is fele sárgájával, hozzá 1 szelet rozsos, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.

A friss zöldségek vagy zöldségkrémek magas rosttartalmukkal javítják az emésztést, beindítják az éjszaka folyamán lelassult bélműködést. Különösen táplálóak a müzlik, gabonapelyhek.

A legtökéletesebb reggeli fogás azonban a sportolók favoritja, a magas rost és B-vitamin tartalmú zabpehely. Eheted vízben/zsírszegény tejben főzve, vagy zsírszegény natúr joghurttal. Felturbózhatod egy kisebb maréknyi mandulával, némi gyümölccsel, vagy ízesítheted fehérjeporral is!

A nap folyamán a rostok, vitaminok fogyasztása mellett, mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!

Ha megoldható, reggelizzen együtt az egész család! Szánjunk rá időt, hogy kényelmesen és nyugodtan el tudjuk fogyasztani a remélhetőleg rostban és vitaminban gazdag reggelinket!

Liszli Kornélia

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.