Miért fontos a reggeli?
- Dátum: 2021.02.11., 05:50
- Liszli Kornélia
- B-vitamin, beindítja az anyagcserét, gyümölcs, koncentrációs képesség, müzli, serkenti a memóriát, zöldség
A reggeli legközismertebb előnye, hogy azonnal beindítja az anyagcserét. Ennek következtében több kalóriát égetünk el a nap során. Ez logikai szempontból is egyértelmű, hisz így kevesebb gyenge tápértékű ételt fogyasztunk el a nap során, hisz nem érezzük magunkat éhesnek.
Kutatások szerint azok, akik nem reggeliznek, nagyobb BMI-vel rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy amikor kihagyjuk a reggelit, a testünk igyekszik minél több kalóriát megőrizni. Ezentúl a reggelit kihagyók napközben egészségtelen nassolnivalókkal pótolják az elmaradt étkezést, ami súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezet.
Továbbá azok, akik minden nap reggeliznek, sokkal valószínűbb, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Több fő vitamint és ásványi anyagot is visznek be a szervezetükbe, mint például a kalcium és a rostok. Emellett egy egészséges reggeli serkenti a memóriát és a koncentrációs képességet, ami a nap folyamán elég hasznos tud lenni, legyél akár diák, akár dolgozó felnőtt.
Milyen ételeket fogyasszunk tehát reggelire?
A tipikus fehérlisztes-cukros péksüteményeket és szendvicseket érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült verzióra cserélni. Hozzájuk ideális lehet pár szelet pulyka vagy csirkemell sonka, némi zöldség, mindez leöblítve egy pohár frissen facsart citromos narancslével. Készíthetsz tojásrántottát is fele sárgájával, hozzá 1 szelet rozsos, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
A friss zöldségek vagy zöldségkrémek magas rosttartalmukkal javítják az emésztést, beindítják az éjszaka folyamán lelassult bélműködést. Különösen táplálóak a müzlik, gabonapelyhek.
A legtökéletesebb reggeli fogás azonban a sportolók favoritja, a magas rost és B-vitamin tartalmú zabpehely. Eheted vízben/zsírszegény tejben főzve, vagy zsírszegény natúr joghurttal. Felturbózhatod egy kisebb maréknyi mandulával, némi gyümölccsel, vagy ízesítheted fehérjeporral is!
A nap folyamán a rostok, vitaminok fogyasztása mellett, mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is!
Ha megoldható, reggelizzen együtt az egész család! Szánjunk rá időt, hogy kényelmesen és nyugodtan el tudjuk fogyasztani a remélhetőleg rostban és vitaminban gazdag reggelinket!
Liszli Kornélia
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?