Menü

Különleges hobbik 7. – Rejtvényfejtés

A rejtvényfejtés – habár nagyjából mindenki számára elérhető hobbi – manapság a digitalizáció miatt egyre kevesebben űzik. Ezért úgy gondolom, hogy a rejtvényfejtés megállja a helyét a különleges hobbik sorozatban.

A keresztrejtvények megszületését a briteknek köszönhetjük, azonban Amerikában érte el nagy népszerűségét. Az a fajta keresztrejtvény, amelyet ma is ismerünk, 1913. december 21-én jelent meg először a New York World vasárnapi számában. Arthur Wynne nevéhez köthető, ő is volt az, aki „szókeresztnek” nevezte el a fejtörőt. 1924-ben készítették el az első keresztrejtvény-gyűjteményt, ettől kezdve meghódította egész Amerikát és Európát is. Még II. Erzsébet királynő is beküldte megfejtését az egyik lapnak, ám sokan azt hitték, hogy ez valami tréfa lehetett.

Magyarországon az első ilyen rejtvény Kristóf Károly nevéhez fűződik, aki a Ma Este című lapban 1925-ben publikálta első rejtvényét. Ehhez egy legenda is fűződik: Kristóf szerette volna tesztelni a rejtvényét valakivel, ezért leszaladt az EMKE-be (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület), ott felhívott a szerkesztőségbe egy fiút, aki versesköteteket árult. A fiút József Attilának hívták. A keresztrejtvény láttán állítólag felkiáltott, hogy van elég rejtvény az életében, majd elment.

A magyar rejtvényfejtők legjobbjainak jutalom is járt: eleinte némi pénz, de a későbbiekben arra is volt példa, hogy a Pesti Napló egy Andrássy úti bérlakást ajánlott fel. Hazánkban egyedülálló lett a rejtvényfejtés; évente 20 országos versenyt rendeztek rejtvényfejtésből, ebből az egyik 24 órás verseny. A magyar nép jeleskedik rejtvényfejtésből: számos eredményt értünk el, de a legbüszkébbek Madarassy Pálra lehetünk, aki 2007-ben világbajnok lett.

Az évek során sokfajta rejtvény létrejött. A rácsok formájától, az előre megadott szavaktól függően beszélhetünk másfajta típusokról. A hagyományos keresztrejtvénynél a meghatározásokat és definíciókat függőlegesen és vízszintesen elkülönítve adják meg. Gyakran tartalmaz fősort is, azaz valamilyen kiemelt, sokszor többszavas szöveget, amit a rejtvény egyik megfejtésének tekinthetünk. Az olasz típusú rejtvény általában két rejtvényt tartalmaz. A meghatározásokat általában sorrendben, sor és oszlop szerint csoportosítva adják meg. Az Olasz-típusú rejtvénynek jellemzően nincs fősora, de egyes szavak vagy betűk ki lehetnek emelve, ezek együtt adják a megfejtést. Itthon a Skandináv-típusú rejtvény a legismertebb: a meghatározások rövidek, hogy egy négyzetbe beférjenek. Fejthetősége miatt nagy számú megoldás keletkezhet, ami egyfajta kiadvány-népszerűsítő szerepet tölt be. A Betű-szám rejtvényben a hálózatban lévő négyzetek be vannak számozva, az azonos tartalmúak azonos számokkal. Az egyes számokhoz tartozó betűket a fejtőnek kell kitalálnia.

Mindenkinek ajánlott hobbi, mert gyakorlatilag minden ingyenes lap tartalmaz keresztrejtvényt, de egy keresztrejtvényes újság is pár száz forintba kerül. Nem csak szórakoztató, de egészséges is: segít megakadályozni az időskori demencia kialakulását. Mint a legtöbb hobbi, ez is elvonja a figyelmet a hétköznapi stresszről, így csökkenhet a szorongás. A rendszeres rejtvényfejtők gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, tehát növeli a kommunikációs készségeket is.

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.