Menü

Különleges hobbik 7. – Rejtvényfejtés

A rejtvényfejtés – habár nagyjából mindenki számára elérhető hobbi – manapság a digitalizáció miatt egyre kevesebben űzik. Ezért úgy gondolom, hogy a rejtvényfejtés megállja a helyét a különleges hobbik sorozatban.

A keresztrejtvények megszületését a briteknek köszönhetjük, azonban Amerikában érte el nagy népszerűségét. Az a fajta keresztrejtvény, amelyet ma is ismerünk, 1913. december 21-én jelent meg először a New York World vasárnapi számában. Arthur Wynne nevéhez köthető, ő is volt az, aki „szókeresztnek” nevezte el a fejtörőt. 1924-ben készítették el az első keresztrejtvény-gyűjteményt, ettől kezdve meghódította egész Amerikát és Európát is. Még II. Erzsébet királynő is beküldte megfejtését az egyik lapnak, ám sokan azt hitték, hogy ez valami tréfa lehetett.

Magyarországon az első ilyen rejtvény Kristóf Károly nevéhez fűződik, aki a Ma Este című lapban 1925-ben publikálta első rejtvényét. Ehhez egy legenda is fűződik: Kristóf szerette volna tesztelni a rejtvényét valakivel, ezért leszaladt az EMKE-be (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület), ott felhívott a szerkesztőségbe egy fiút, aki versesköteteket árult. A fiút József Attilának hívták. A keresztrejtvény láttán állítólag felkiáltott, hogy van elég rejtvény az életében, majd elment.

A magyar rejtvényfejtők legjobbjainak jutalom is járt: eleinte némi pénz, de a későbbiekben arra is volt példa, hogy a Pesti Napló egy Andrássy úti bérlakást ajánlott fel. Hazánkban egyedülálló lett a rejtvényfejtés; évente 20 országos versenyt rendeztek rejtvényfejtésből, ebből az egyik 24 órás verseny. A magyar nép jeleskedik rejtvényfejtésből: számos eredményt értünk el, de a legbüszkébbek Madarassy Pálra lehetünk, aki 2007-ben világbajnok lett.

Az évek során sokfajta rejtvény létrejött. A rácsok formájától, az előre megadott szavaktól függően beszélhetünk másfajta típusokról. A hagyományos keresztrejtvénynél a meghatározásokat és definíciókat függőlegesen és vízszintesen elkülönítve adják meg. Gyakran tartalmaz fősort is, azaz valamilyen kiemelt, sokszor többszavas szöveget, amit a rejtvény egyik megfejtésének tekinthetünk. Az olasz típusú rejtvény általában két rejtvényt tartalmaz. A meghatározásokat általában sorrendben, sor és oszlop szerint csoportosítva adják meg. Az Olasz-típusú rejtvénynek jellemzően nincs fősora, de egyes szavak vagy betűk ki lehetnek emelve, ezek együtt adják a megfejtést. Itthon a Skandináv-típusú rejtvény a legismertebb: a meghatározások rövidek, hogy egy négyzetbe beférjenek. Fejthetősége miatt nagy számú megoldás keletkezhet, ami egyfajta kiadvány-népszerűsítő szerepet tölt be. A Betű-szám rejtvényben a hálózatban lévő négyzetek be vannak számozva, az azonos tartalmúak azonos számokkal. Az egyes számokhoz tartozó betűket a fejtőnek kell kitalálnia.

Mindenkinek ajánlott hobbi, mert gyakorlatilag minden ingyenes lap tartalmaz keresztrejtvényt, de egy keresztrejtvényes újság is pár száz forintba kerül. Nem csak szórakoztató, de egészséges is: segít megakadályozni az időskori demencia kialakulását. Mint a legtöbb hobbi, ez is elvonja a figyelmet a hétköznapi stresszről, így csökkenhet a szorongás. A rendszeres rejtvényfejtők gazdagabb szókinccsel rendelkeznek, tehát növeli a kommunikációs készségeket is.

Van olyan, hogy rákellenes étrend?

Vajon létezik rákellenes étrend? A választ nem ismert sajnos, s talán olyan étrendről, ami a rákot gyógyítaná, nem tudni, de a megelőzésben fontos szerep jut a táplálkozásnak.

Futók kedvenc ételei

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk. Miért kedveltek ezek az ételek a futók körében?

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.

Tippek honvágy leküzdéséhez

Az otthonról való elköltözés mindig nagy változás az életben, és ha gyötör a honvágy, akkor jusson eszedbe, hogy biztosan nem te vagy az egyetlen. A honvágy egy olyan érzés, amit sokan jobban szeretünk magunkban tartani, szóval lehetséges, hogy körülötted sokan éreznek így, de nem szívesen beszélnek róla.

Tippek költözés előtt állóknak

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a költözés örömteli időszaka az életünknek. Az új lakhely gondolata felvillanyozza az embert, aztán jön a szomorú felismerés: a költözés elképesztő rumlival jár együtt!