Menü

Tippek farsangra és Valentin napra

Ahol kicsik és akár nagyobbak is vannak, bár biztos nem vagyok benne, de az óvodákban és általános iskolákban még szokott lenni farsangi rendezvény, ahol rendre be lehet öltözni. Gondolom a mostani vírusos helyzet ezt is befolyásolja. Bár pár héttel ezelőtt már hercegnő és vasember jelmezekbe lehetett botlani, amikkel a kisebbeket, illetve szüleiket célozzák a marketingesek. Bárhogy is legyen beöltözni jó muri. Akár egy jó családi hétvégét is lehet kerekíteni ezen alkalomból.

A farsang egyik összetevője a mulatság a másik meg a hozzá való menü. Hagyományosan ilyenkor még több húsos étel lehet terítéken, hiszen utána következik a böjt. Ami a kutatások szerint nem csak ilyenkor, de tudatos keretek között jó hatással lehet az egészségünkre. Na de az ünnepről mindenkinek elsőre beugrik a farsangi fánk. Ugyanakkor ki lehet egészíteni egy erőt egészséget adó csirkehúslevessel. Jó választás a babgulyás vagy a korhelyleves is, ha a főzési tudományunk nem profi, ezek könnyebben elkészíthetők. Utóbbi a másnaposságot is elűzi. Ha már itt tartunk neve alapján jól passzol hozzá a részeges csirke. Ilyenkor menő még a marha vagy kacsasült is, de véleményem szerint egy jó marhapörkölt mindent visz. Ugyanakkor kombinálhatunk például almával, sütőtökkel, gombával, burgonyával. Jellegzetes még a fánkkal holt versenyben a tepertős pogácsa, illetve a tésztában sült virsli vagy kolbász.

Mivel éttermek csak kiszállítást vállalnak, úgy adott, hogy otthonunkban varázsolhatunk farsangi hangulatot. Az ételkészítésbe be lehet vonni a család apraját nagyját. A műveletek során keletkező melléktermékeket pedig most is érdemes szelektíven gyűjteni, ami érdemes rá, és ha van rá lehetőség akkor mehet a komposztba is.

Idén érdekesség, hogy a Valentin nap és a farsang vasárnap egy napra esik. Az pedig bizonyos, hogy az ilyenkor szokásos programokat elnapolták, így családon belül érdemes gondolkodni.

Az étkezések után az energiákat érdemes ledolgozni. Így ha a szabadba ki lehet menni, akkor ragadjuk meg az alkalmat és forduljunk egyet a jelmezünkben, esetleg sport alkalmával űzzük el a telet. Ha szórakozás mellett döntünk, akkor jobb napokon kölcsönözhetünk jelmezt. Vagy vásárolhatunk is. Viszont környezettudatosan akkor járunk el, ha a jelmezt vagy álarcot otthon fellelt anyagokból készítjük el kvázi újrahasználunk ruhadarabokat és egyéb anyagokkal is kiegészíthetjük. Ehhez jobb esetben pedig csak egy olló kell.

Ami pedig a Valentin napot illeti, minden adott ahhoz, hogy bensőséges legyen. Egy jó menü bearanyozhatja az estét vagy az egész napot. Az éttermek is minden bizonnyal készülnek ajánlatokkal. Ugyanakkor a közös főzés nagyon jó program lehet. Jó választás egy kirándulás is a szabadban, már ha nem viccel velünk az időjárás.

A párok ilyenkor szokásosan megajándékozzák egymást. Ugyanakkor rengeteg giccses szívecskés dologgal találkozunk az üzletekben. Valakinek lehet bejön ez egyszer-kétszer vagy nem. A legjobb legszívhezszólóbb ajándék, ha van némi kreativitásunk vagy készítünk valami kedveset, hasznosat. Ha pedig lehet inkább élményeket adjunk, mint tárgyakat. Viszont az is fontos, hogy ne csak ekkor gondoljunk kedvesünkre és nem kell ehhez pont ez a nap, hogy az említett cselekményeket éljük. Mégis ez a nap egy emlékeztető lehet arra, hogy bármelyik nap lehet különleges. Sőt akár minden nap lehet az, köztük ez a nap is. Mindez pedig kölcsönösen a feleken múlik.

Összességében úgy vélem, hogy mostanában az ünnepek jobban összehozzák az embereket és a családokat, mint korábban. Ez jó hatással van lelki egészségünkre. A jó ételek pozitív hatással vannak a közérzetünkre. A szokásostól eltérő helyzetek pedig fejlesztik a kreativitást és edzi az elmét. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.