Menü

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Bizonyos esetekben a fájdalom a nyakfájást is okozhat vagy a fájdalom jelentkezhet az állban az arcidegzsábához hasonlóan. A fájdalom akár a hátra is kisugározhat hátfájást okozva vagy a karokban vállfájdalmat, könyök fájdalmat okozva.

Mellkasi fájdalom kezelése

A mellkasi fájdalmat általában kétféle módon lehet kezelni:

Gyógyszerekkel

Műtéti úton

Lássuk ezeket részletesen!

Gyógyszerek mellkasi fájdalomra

A különböző gyógyszerek, amelyeket a mellkas fájdalmára lehet adni, az alábbiak is lehetnek:

Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat a refluxtól kezdve az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásáig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás.

Ez állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében

Szív eredetű okok

Magas pulzusszám (tachykardia)

Magas vérnyomás

Koszorúér szűkület - általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába. Amennyiben pihenésre javul és a szorító érzés elmúlik általában angina (szívkoszorúér szűkület) okozza

Szívizomgyulladás - tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.

Szívroham - ugyancsak a leggyakoribb okok egyikeként számon tartott a szúró mellkasi fájdalomnál. Szívroham akkor következik be, amikor a szív véráramlása megáll valamilyen okból, például egy érelzáródás következtében. Szívroham bekövetkeztekor erős fájdalom lép fel a mellkas bal oldalán, amely a bal karba kisugárzik. A szívroham esetében a mellkasi fájdalmat gyakran izzadás, hányinger vagy légszomj kíséri.

Fertőzéses tüdőbetegség - mint a tüdőgyulladás – állhat a szúró mellkasi fájdalom mögött. Általános tünetei, hogy mély légzésre, mozgásra és köhögésre súlyosbodik a fájdalom. További tünetek a láz, hidegrázás, légszomj, fejfájás és köhögés.

Meghúzódott izom és gyakran okoz élesen szúró mellkasi fájdalmakat. Az esetek többségében a mellkast körülvevő izmok meghúzódnak testedzés közben, vagy egy rossz mozdulat következtében. Ez éles mellkasi fájdalmat okoz, amit sokan a legrosszabb lehetőségekkel hoznak összefüggésbe.

Bordatörés is gyakori oka a mellkasi fájdalomnak. Komolyabb esetekben a törött csont a rekeszizmokat és a tüdőt szúrja, amely további problémákhoz vezethet.

Mellhártyagyulladás is mellkasi fájdalommal jár. Ilyenkor a mellkast belülről kibélelő mellhártya megduzzad. Vírusos fertőzés következtében alakul ki a gyulladásos állapot, amely gyógyszeresen kezelhető.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?