Menü

Menstruáció környezettudatosan

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák sokáig tabunak számítottak a közbeszédben, ám ez az elmúlt években megváltozott. Egyre szabadabban beszélünk a menstruációs ciklus problémáiról és nehézségeiről és ezzel a tabudöntéssel segíthetünk egymásnak. A környezetvédelem már napjainkban mindennapos kérdés és a két téma szorosan is összefügg, mivel a ciklus alatt elhasznált egészségügyi betétek és tamponok komoly terhet jelentek a környezetünkre. A zero-waste és környezettudatos életmód a menstruáció területére is kiterjed, így a megoldások széles skálájáról választhatunk, ha jobban oda szeretnénk figyelni a fogyasztásunkra.

Mosható betét

Egyszerű megoldás, ha eldobható betétek helyett többször használható mosható betéteket veszünk. Funkciója természetesen ugyanaz, mint az eldobható társának, de ha legalább egy betétet háromszor használunk a menstruáció napjai alatt, az már kevesebb szemetet jelent. Mint minden szokásnál, itt is nehezebb átállni egy új módszerre, hagyjunk időt és teret magunknak megszokni az újat. Érdemes először kevesebbet vásárolni (két vagy három darabot), megtapasztalni és kiismerni és úgy dönteni, ahogy a legjobb.

A mosható betétek magyar gyártóknál is elérhetők, akiknek egyszerre célja a kényelem és a környezet megóvása is. Ilyen a Hoopla Sewing nevet viselő hazai márka is, ami a tisztasági betétek mellett más szépségápolási és tisztálkodási termékeket is árul.

Menstruációs kehely

A menstruációs kehely nem új találmány. Az orvosi szilikonból készült kehely bár nem természetes anyagokból készül, mégis „testbarát”, nem vált ki allergiás reakciókat. Ilyen anyagból készítik a különböző implantátumokat is.

A menstruáció alatti használata bonyolultabb mint egy betét elhelyezése, de előnye, hogy csak 8-12 óránként kell cserélni. Gazdaságos és környezetbarát megoldás a ciklus idején, de nagyon odafigyelve kell használni.

Redy-bugyi

A redy-bugyi egy magyar fejlesztésű menstruációs termék, amely tulajdonképpen egy olyan alsónemű, amihez nem kell betétet, kelyhet vagy bármi mást használni. A bugyi egyben betét is, többréteg anyaggal készítik, így kényelmes és az átázás veszélyétől sem kell félni. Teljesen bőrbarát és tesztelt alapanyagokból készülnek az alsóneműk, amik egyszerűvé teszik a menstruációt.

A környezeti válság az élet minden területét érinti, de a folyamatos innováció eredményeként a kényesebb problémák is megoldhatóak környezetbarát módon.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.