Menü

Ezért írj naplót!

Naplót írni gyerekek szoktak. Vagy ha nem is, legalábbis kamaszlányok, akik szerelmi életük minden gondját-baját és örömét barokk körmondatokban fogalmazzák meg és írják le a kis lakattal lezárt füzetbe. Akármennyire is gondoljuk gyerekes elfoglaltságnak a naplóírás egyáltalán nem az. Nem véletlenül használják a pszichológiai terápiák egyik eszközeként.

Csak írni

Amikor annyi gondolat és érzés kavarog bennünk, amit nem tudunk helyre tenni, rendszerezni vagy átlátni, akkor megoldás lehet leírni őket. Átengedni mindent a papírnak, csak írni azt ami bennünk van. Persze még magunk sem tudjuk teljes mértében visszaadni azt, ami bennünk van, de próbálkozni lehet.

Ne csak az eseményeket!

A napló nem naptár és a naplóírás lényege nem teljesen az, hogy leírjuk a nap eseményeit. Sokkal fontosabb, hogy a saját érzéseinket és reakcióinkat rögzítsük. Ez segít abban is, hogy jobban átlássunk egy veszekedést, problémát vagy bármilyen eseményt. Tudatosabbá tud tenni, ha látjuk leírva saját reakcióinkat.

Gyűjtsd a jót!

Természetesen a naplóírás kulcskérdése az őszintéség, de igyekezzünk pozitív dolgokat is beleszőni a bejegyzésekbe. Ha csak három szót írsz arról, mit szerettél egy napban, visszaolvasva, láthatod mennyi mindenért lehetsz hálás. Ugyanakkor vannak napok, amik olyan nehezek, hogy nem tudunk egy boldog pillanatot sem találni és ez rendben van. Ezért fontos, hogy őszintén írjuk le az érzéseinket. Ha rosszul, ha jól telt a nap, ne erőltessünk magunkra boldogságot.

Titkokkal teli

Az eredeti gyerek- vagy fiatalkori naplók szigorúan titkos füzetkék voltak, és ez így van jól. Azonban ne féljünk megosztani élményeinket bizalmasainknak, ha visszaolvassuk, mert sok tanulságot vagy boldog, nevetős pillanatot adhatunk másoknak. Tanulni egymástól és nevetni a legjobb dolog az emberi kapcsolatokban.

Olvasd vissza!

Ne csak örökítsd meg az élményeket, hanem emlékezz is. Megéri visszaolvasni a napló bejegyzéseit, különösen a nagyon nehéz vagy nagyon boldog pillanatokat. Egyszerre tanítanak és adnak erőt a saját tapasztalataink.

Ne féljünk belekezdeni a naplóírásba, hiszen sok pozitív hatása lehet az életünkre. Segít elengedni, rendszerezni, megérteni vagy csak megszabadulni a nyomasztó gondolatoktól. Különösen, amikor a világ megváltozik körülöttünk, örökítsük meg mi történik velünk, hogy később így is tanulhassunk magunkról és magunktól.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.