Menü

Ezért írj naplót!

Naplót írni gyerekek szoktak. Vagy ha nem is, legalábbis kamaszlányok, akik szerelmi életük minden gondját-baját és örömét barokk körmondatokban fogalmazzák meg és írják le a kis lakattal lezárt füzetbe. Akármennyire is gondoljuk gyerekes elfoglaltságnak a naplóírás egyáltalán nem az. Nem véletlenül használják a pszichológiai terápiák egyik eszközeként.

Csak írni

Amikor annyi gondolat és érzés kavarog bennünk, amit nem tudunk helyre tenni, rendszerezni vagy átlátni, akkor megoldás lehet leírni őket. Átengedni mindent a papírnak, csak írni azt ami bennünk van. Persze még magunk sem tudjuk teljes mértében visszaadni azt, ami bennünk van, de próbálkozni lehet.

Ne csak az eseményeket!

A napló nem naptár és a naplóírás lényege nem teljesen az, hogy leírjuk a nap eseményeit. Sokkal fontosabb, hogy a saját érzéseinket és reakcióinkat rögzítsük. Ez segít abban is, hogy jobban átlássunk egy veszekedést, problémát vagy bármilyen eseményt. Tudatosabbá tud tenni, ha látjuk leírva saját reakcióinkat.

Gyűjtsd a jót!

Természetesen a naplóírás kulcskérdése az őszintéség, de igyekezzünk pozitív dolgokat is beleszőni a bejegyzésekbe. Ha csak három szót írsz arról, mit szerettél egy napban, visszaolvasva, láthatod mennyi mindenért lehetsz hálás. Ugyanakkor vannak napok, amik olyan nehezek, hogy nem tudunk egy boldog pillanatot sem találni és ez rendben van. Ezért fontos, hogy őszintén írjuk le az érzéseinket. Ha rosszul, ha jól telt a nap, ne erőltessünk magunkra boldogságot.

Titkokkal teli

Az eredeti gyerek- vagy fiatalkori naplók szigorúan titkos füzetkék voltak, és ez így van jól. Azonban ne féljünk megosztani élményeinket bizalmasainknak, ha visszaolvassuk, mert sok tanulságot vagy boldog, nevetős pillanatot adhatunk másoknak. Tanulni egymástól és nevetni a legjobb dolog az emberi kapcsolatokban.

Olvasd vissza!

Ne csak örökítsd meg az élményeket, hanem emlékezz is. Megéri visszaolvasni a napló bejegyzéseit, különösen a nagyon nehéz vagy nagyon boldog pillanatokat. Egyszerre tanítanak és adnak erőt a saját tapasztalataink.

Ne féljünk belekezdeni a naplóírásba, hiszen sok pozitív hatása lehet az életünkre. Segít elengedni, rendszerezni, megérteni vagy csak megszabadulni a nyomasztó gondolatoktól. Különösen, amikor a világ megváltozik körülöttünk, örökítsük meg mi történik velünk, hogy később így is tanulhassunk magunkról és magunktól.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.