Menü

Ínycsiklandozó fahéjas-almás finomságok

Az alma meg a fahéj a legjobb barátok a világon - ahova az egyik megy, oda megy a másik is. Sütiben pedig mennybe mennek!

FAHÉJAS-ALMÁS MUFFIN

HOZZÁVALÓK

13dkg vaj

15dkg cukor

0.5tk fahéj

2db tojás

20dkg liszt

2tk sütőpor

2db savanykás alma

1.5tk fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffin tepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffin papírt teszünk.

A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és a fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffin tepsibe töltjük.

A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk a muffinokat.

BUNDÁZOTT SÜLT ALMA FAHÉJAS CUKORRAL

HOZZÁVALÓK

3db alma

2ek citromlé

1db tojás

12.5dkg liszt

1csipet só

1.25dl sör

2ek cukor

olaj (a sütéshez)

fahéjas cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük őket kb. 1 cm vastag karikákra. Meglocsoljuk a citromlével és félretesszük amíg elkészítjük a tésztát.

A tojást szétválasztjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a sört (vagy az ásványvizet). Addig keverjük, míg egy viszonylag sűrűbb tésztát kapunk, hogy megtapadjon az almakarikákon.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába.

Az olajat felhevítjük egy lábasban. Az almakarikákat beleforgatjuk a tésztába, majd beletesszük az olajba (de ne mindet, csak annyit, amennyi kényelmesen elfér benne).

Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papírtörlővel felitatjuk róluk a felesleges olajat. Még melegen megszórjuk a fahéjas cukorral és azonnal tálaljuk.

NAGYI ALMÁS RÉTESE

HOZZÁVALÓK

25dkg liszt

25dkg túró

25dkg vaj

1csip só

10db alma

őrölt fahéj

cukor

durvára vágott dió

zsemlemorzsa

tejföl

1db tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a keverőtálba szitált lisztet, a villával szétnyomkodott túrót, a feldarabolt vajat és a sót, robotgép segítségével vagy kézzel összedolgozzuk. A masszát folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30-60 percig.

Közben a meghámozott, kicsumázott almát, kis darabokra vágjuk vagy lereszeljük és fahéjjal, cukorral, dióval ízesítjük. Szükség esetén, ha az alma túl sok levet eresztett, adhatunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kinyújtjuk - rutinosabbak késszel húzhatják. A lapok közepén elosztjuk az almás tölteléket. A széleket megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, esetleg bepöttyözhetjük egy kevés tejföllel. Ezután a lapokat feltekerjük, és a rudakat az illesztéssel lefelé, sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük.

A réteseket megkenjük az elkevert tojással, és a 180 fokra előmelegített sütőben, 45-60 perc alatt aranybarnára sütjük. Végül hűlni hagyjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Szerző: Udvari Fanni

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?