Menü

Puzzle: fejleszt és kikapcsol

A kirakós játék a szórakozás mellett remek kikapcsolódás, ami pihentetve is „edzi” az agyat.

Elmúlt a karácsony, lassan újra belerázódunk a hétköznapokba és az új évbe. A karácsonyi szokások közül azonban nem kell mindegyiknek mennie, hiszen a játék és a minőségi együtt töltött idő az év többi időszakában is nagyon fontos.

Sok családban a karácsony végeláthatatlan társasjátékozással telik. A Monopoly (vagy Gazdálkodj okosan), Dixit vagy Catan telepesei számítanak a legnépszerűbb játékoknak.

A játékok különleges csoportját alkotják a kirakósok. Lehet egyedül, vagy többen, zenével vagy csendben, ahogy jól esik.

A kirakós játékok története egészen a 18. századvégi Angliáig nyúlik vissza, ahol egy leleményes térképkészítő egy falapra ragasztott Nagy-Britannia térképet lombfűrésszel szeletelt fel és így adta el segédanyagként földrajz oktatásra. A puzzle mai formájában a 19. században jelent meg, ekkor már „fogakkal” együtt állították elő a kis darabokat.

A puzzle alapvetően egy passziánsz-típusú egyszemélyes játék, amiből világversenyeket is rendeznek.

Amellett, hogy szórakoztat, a kirakós előnyei között szerepel az is, hogy rendkívüli fejlesztő hatással van a kognitív képességekre. Gyerekeknél ez különöse fontos lehet, de felnőttek esetében is. A puzzle fejleszti a kreativitást, a logikai gondolkodást és a vizuális asszociációt is. Ma már az „egyszer” 500-1000 darabos kirakókosokat, 3D-s verzióban is be lehet szerezni, ami nagyobb kihívást jelent a kirakás során, de a végeredmény annál látványosabb.

A puzzle ajándéknak is tökéletes választás, ilyenkor figyelni kell a korosztályos ajánlásra, ha gyermeknek néztük ki.

Az egyszerű játékfiguráktól kezdve tájképeken át festményeket is mind mind rekonstruálhatunk a puzzle segítségével.

Egy puzzle kirakása egyedül egyfajta meditáció is lehet. Ilyenkor lelassulunk és a különböző darabkák keresése közben nyugodtan tudunk gondolkozni vagy épp nem gondolkozni – ahogy jól esik. A kirakós során gyorsan elérhető a „flow-élmény” is, az órák perceknek tűnnek csupán.

A kognitív fejlesztés mellett tehát ki is kapcsol, már majdnem mediatív időtöltés, amivel a mentális egészség is karbantartható. Könnyű ellenni vele órákig, azonban figyelni kell közben a nyakak és a hát megfelelő átmozgatására, mert az egyhelyben üléstől könnyen megmerevedhetnek az izmok.

Játsszunk sok kirakóst! Megállás hétköznapi rohanásban, egyszerre pihentető és fejlesztő az agynak, kikapcsol és feltölt, akár közösen, akár egyedül.

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Vegyél egy mély levegőt…

Stresszoldó légzőtechnikák. Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.