Menü

Egészséges téli ételek

A téli megfázásos időszakban nélkülözhetetlen az egészséges, könnyű és tápláló étrend.

Diós-fahéjas édesburgonya

Gyors, könnyű és tápláló ebéd, amiben keveredik az édesburgonya édessége és a fahéj pikánssága. A dió pedig mindezeket megkoronázza, egyszerűen mennyei párosítás.

Hozzávalók:

4-5 db nagyobb édesburgonya

1 nagy marék dióbél

2 ek vaj

2 ek kókuszolaj

3 ek méz

1 tk fahéj

egy csipet szerecsendió

egy csipet cayenne bors

egy csipet só

2 db alma

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg az édesburgonyát és az almákat, a diót zúzd finomabb darabokra.

A diót pirítsd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a vajat, a kókuszolajat, a fűszereket és a mézet is. Ha szeretnéd egy kicsit pikánssá tenni akkor 4-6 cent konyakot vagy viszkit is adhatsz hozzá. Párold össze ezt a mártást kb. 5 percig.

A felkockázott almát és édesburgonyát öntsd kókuszolajjal kikent hőálló edénybe és forgasd rá a diós keveréket.

Tedd a sütőbe és süsd kb. 30 percig, amíg a krumpli meg nem sül, az almák meg nem puhulnak.

Egzotikus céklasaláta

A cékla régóta ismert vitaminbomba, telis-tele van antioxidánsokkal és kifejezetten ajánlott a fogyasztása a téli időszakban, mivel erősíti az immunrendszert. Turmixban is isteni finom, de ez a céklasaláta recept maga a tökély.

Hozzávalók:

5 db cékla

3 mogyoróhagyma

1 ek kókuszolaj

1 ek extra szűz olívaolaj

1 kisebb marék hámozott pisztácia

2 ek frissen facsart narancslé

1 ek vörösborecet

1 csipetnyi őrölt kömény

1 csipetnyi őrölt koriander

1 csipetnyi őrölt fahéj

1 gerezd fokhagyma

só+ bors

Elkészítés:

Hámozd meg a céklákat és vágd félbe. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra és süsd fólia alatt egy kevés kókuszolajon kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Az utolsó 7-10 percre add hozzá a megtisztított pisztáciát is és pörköld együtt. Ha megpuhult a cékla, vágd kb 1×1 cm-es kockákra és hagyd kihűlni.

Közben a narancslevet habverővel keverd össze a a vörösborecettel, az őrölt köménnyel, az őrölt korianderrel, a fahéjjal és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával. Sózd, borsozd, add hozzá az olívaolajat és alaposan keverd össze.

A kihűlt a cékla és a pisztácia, helyezd egy nagy tálba, önts rá a narancsos keveréket és alaposan forgasd össze. Végül vágd apró darabokra a mogyoróhagymát és azzal díszítsd a salátát.

Tárkonyos csirkeleves gerslivel

A hétvégi fogásokat is változatosabbá teheted, ha a klasszikus húslevest egy tartalmasabb levesre cseréled. Ebbe a változatba darálthús, zöldségek és gersli is kerül.

Hozzávalók:

1/4 kg darált csirkehús

3 szál répa

3 db burgonya

1 kisebb hagyma

3 marék gersli

só, bors, tárkony

Elkészítés:

A hagymát vágd apróra és egy kevés olívaolajon tedd fel, hagyd egy kicsit párolódni, majd add hozzá a csirkehúst és együtt pirítsd tovább. Ha a csirkehús kifehéredett, add hozzá a gerslit és öntsd fel kb. 2 l vízzel. Közben a zöldségeket pucold meg, a répát vágd karikákra, a burgonyát kockákra és kb 10-15 perc után add a leveshez. Ízesítsd sóval, borssal. Együtt főzd tovább, amíg a gersli és a zöldségek is megpuhulnak, az utolsó néhány percben add hozzá ízlés szerint a tárkonyt is. Főzd még néhány percig és ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal.

Teljes kiőrlésű lekváros táska

Az egészséges receptek közül sem maradhat ki a desszert. Nem volt kérdés, hogy a top 10-es listába a teljes kiőrlésű lekváros táska kerül, ami legalább kétszer olyan finom, mint amilyen egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

1 adag teljes kiőrlésű leveles tészta

házi lekvár

Elkészítés:

Nyújtsd ki a tejmentes, teljes kiőrlésű leveles tészta recept alapján elkészített tésztádat. Vágj belőle kb. fél cm vastag, 10×10 cm méretű négyzeteket és a közepére tegyél egy teáskanálnyi házi lekvárt. Hajtsd belőle háromszöget és nyomkod le a széleit.

A lekváros táskák tetejét kend meg felvert tojással és 190 fokos sütőben süsd pirosra.

A lekváros táskákat előre el is lehet készíteni, és sütés előtt le lehet fagyasztani, így reggel csak kiveszed a fagyasztóból és amíg készülődsz ki is lehet sütni a finom, friss, ropogós lekváros táskát.

Szerző: Udvari Fanni

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.