Menü

A lovaglás és a vele járó előnyök

A külső szemlélő számára a lovaglás könnyű feladatnak tűnhet: a lovas csak ül a nyeregben és a ló dolgozik… A lovassport, a lovakkal való közös munka azonban sokkal több ennél. Számos előnnyel jár a lovas számára mind fizikai, mind mentális, mind érzelmi és spirituális szinten is.

Először nézzük a lovaglás fizikai előnyeit.

Fejleszti és formálja a testet. A lovaglás fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket, mivel a ló irányításához szükséges mozdulatok megfelelő testi tudatosságot követelnek meg. Többféle izmot használ, legfőképpen a hát, a váll, a has és a láb izmait, melyek ezáltal gyorsan fejlődnek, rugalmasabbá válnak. Szükség is van rájuk, mivel ez a sport erős és rugalmas izmokat követel meg, a megfelelő koordináció és stabilitás érdekében. Kezdő lovasok esetében az első időszakban előfordulhat a belső combizom fájdalma, ami az izom fejlődésével egy idő után elmúlik.

Emellett a lovaglás éppúgy serkenti a belső szervek működését, mint a gyaloglás.

Lovaglás során testünk éppúgy kalóriát éget el, mint bármely sport esetében. Ha lovagolunk, testünk percenként öt kalóriát éget el. Ha pedig emeljük a gyorsaságot és a távolságot, testünk is többet dolgozik, és még több kalóriát éget.

A lovaglást bármikor el lehet kezdeni, nem függ az életkortól. Sokan negyven-ötven évesen kezdenek el lovagolni, amikor már több szabadidővel és biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek, de még ez sem késő. Megfelelő oktatás mellett a negyven éven felüliek is kiváló lovassá válhatnak.

Folytassuk a mentális előnyökkel.

A lovaglás során folyamatosan tanulunk. Kezdő lovasként úgy érezhetjük, már az is nagy kihívás, hogy fennmaradjunk a nyeregben és utasításokat adjunk a lónak. Ehhez hamar hozzá fogunk szokni, azonban a későbbiek folyamán is találkozunk újabb és újabb kihívásokkal, tehát a lovakkal való foglalkozás állandó tanulást jelent.

Kutatások bizonyítják, hogy az élethosszig tartó tanulás nagyban hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

Ezenkívül a lovassport sikerélményt is jelenthet: ha sikerül végrehajtanunk egy bonyolult feladatot, ez jó érzéssel tölt el minket, hiszen azt mutatja, jók vagyunk abban, amit csinálunk.

Ezek mellett pedig vannak érzelmi, és spirituális előnyei is a lovaglásnak.

A lovaglás a természettel való közvetlen kapcsolatot, valamint az állat és ember közötti köteléket és együttműködést jelenti sok lovas számára. Ahogy minden sportban, úgy a lovaglásban is akadnak feszült pillanatok egy-egy új kihívás felbukkanásakor, összességében mégis pihentető és megnyugtató kikapcsolódás.

Stresszes élethelyzetben a ló lehet az a társ, aki csendben figyel ránk, nem bánt meg minket és nem ítélkezik.

Tehát ha keresel egy új hobbit, vagy csak egy kis kikapcsolódásra vágysz, bátran ajánlom a lovaglást. Aztán ne felejts el kobakot húzni!

Liszli Kornélia

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.