Vegán január: kezd az évet egészségesebben!
- Dátum: 2021.01.03., 22:55
- Sipos Zsófia
- egészség, életmódváltás, húsmentes, január, mentális, újév, vegán, veganuary
A vegán január, vagy angol nevén Veganuary, már évek óta szerepel a köztudatban. A vegán életmód népszerűsítéséről szól ez az időszak, amikor lehetőség van a húsmentes ételek akár közös kipróbálására.
A decembervégi karácsonyi dömping után jól is esik az embernek, ha könnyebben emészthető, hús (és tej, tojás) mentes ételek kerülnek az asztalra. A vegán január azonban nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokat jelent. Az évkezdés a megújulásról és méregtelenítésről szól, ennek remek eszköze lehet a hús és más állati eredetű termékek elhagyása. Egy hónap pedig épp elég hosszú idő ahhoz, hogy kipróbáljuk, tényleg hasznos számunkra a vegán életmód.
A Veganuary egy világszerte ismert nonprofit kezdeményezés, ami az életmódváltást hivatott segíteni. A vegán életmód nem egyszerű feladat, hiszen az ételek mellett valóban az élet minden területére kiterjed. Szépségápolási termékek is készülnek vegán módon. Éppen ezért nehéz elkezdeni, de jó hír, hogy rengeteg segítség található a különböző közösségi médiás platformokon és blogokon.

Fontos szabály: tervezz!
Vegánként, vagy bármilyen alternatív táplálkozási mód követőjeként, mindig oda kell figyelni, ha indulsz valahova: mit fogok enni? Bár a koronavírus miatt nem igazán van lehetőség a kimozdulásra, érdemes feltérképezni a vegán alternatívákat kínáló éttermeket vagy olyan üzleteket, ahol a nélkülözhetetlen alaptermékek beszerezhetőek.
Végtelen kreatívitás
A gyümölcs és zöldségalapú táplálkozás sosem lehet unalmas. A lehetőségek száma végtelen, ha már csak arra gondolunk, mennyi húsos étel vegán verzióját lehet elkészíteni. A Veganuary fontos üzenete: merj kipróbálni újabb és újabb utakat és lehetőségeket a főzésben!
Az új módszerekkel természetesen együtt jár az is, hogy nem mindig sikerül minden elsőre. Ne csüggedj, az életmódváltás tényleg nem könnyű, de nem is szabad feladni az első tönkrement ebéd után. Ha már csak hetente egy, két, akár három napon nem eszel húst, máris kisebb az ökológiai lábnyomod. Nem a kényszer a lényeg, hogy minden nap valami tökéletes húsmentes ételt egyél, hanem az érzés, hogy most már te is teszel valamit a bolygóért és magadért!

A vegán életmód egyik legszebb része ez, hogy egyszerre tudunk önmagunkkal és a környezetünkkel jót tenni! Az életmódváltásban azonban nagyon fontos az odafigyelés és a felkészülés. A szervezetnek nem tesz jót a hirtelen átállás, figyelni kell a fokozatosságra.
Egy hónap pedig tökéletes próba, amely végén meglátszik, hogy valóban megéri elhagyni az állati eredetű termékeket!
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.