Menü

Vegán január: kezd az évet egészségesebben!

A vegán január, vagy angol nevén Veganuary, már évek óta szerepel a köztudatban. A vegán életmód népszerűsítéséről szól ez az időszak, amikor lehetőség van a húsmentes ételek akár közös kipróbálására.

A decembervégi karácsonyi dömping után jól is esik az embernek, ha könnyebben emészthető, hús (és tej, tojás) mentes ételek kerülnek az asztalra. A vegán január azonban nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokat jelent. Az évkezdés a megújulásról és méregtelenítésről szól, ennek remek eszköze lehet a hús és más állati eredetű termékek elhagyása. Egy hónap pedig épp elég hosszú idő ahhoz, hogy kipróbáljuk, tényleg hasznos számunkra a vegán életmód.

A Veganuary egy világszerte ismert nonprofit kezdeményezés, ami az életmódváltást hivatott segíteni. A vegán életmód nem egyszerű feladat, hiszen az ételek mellett valóban az élet minden területére kiterjed. Szépségápolási termékek is készülnek vegán módon. Éppen ezért nehéz elkezdeni, de jó hír, hogy rengeteg segítség található a különböző közösségi médiás platformokon és blogokon.

Fontos szabály: tervezz!

Vegánként, vagy bármilyen alternatív táplálkozási mód követőjeként, mindig oda kell figyelni, ha indulsz valahova: mit fogok enni? Bár a koronavírus miatt nem igazán van lehetőség a kimozdulásra, érdemes feltérképezni a vegán alternatívákat kínáló éttermeket vagy olyan üzleteket, ahol a nélkülözhetetlen alaptermékek beszerezhetőek.

Végtelen kreatívitás

A gyümölcs és zöldségalapú táplálkozás sosem lehet unalmas. A lehetőségek száma végtelen, ha már csak arra gondolunk, mennyi húsos étel vegán verzióját lehet elkészíteni. A Veganuary fontos üzenete: merj kipróbálni újabb és újabb utakat és lehetőségeket a főzésben!

Az új módszerekkel természetesen együtt jár az is, hogy nem mindig sikerül minden elsőre. Ne csüggedj, az életmódváltás tényleg nem könnyű, de nem is szabad feladni az első tönkrement ebéd után. Ha már csak hetente egy, két, akár három napon nem eszel húst, máris kisebb az ökológiai lábnyomod. Nem a kényszer a lényeg, hogy minden nap valami tökéletes húsmentes ételt egyél, hanem az érzés, hogy most már te is teszel valamit a bolygóért és magadért!

A vegán életmód egyik legszebb része ez, hogy egyszerre tudunk önmagunkkal és a környezetünkkel jót tenni! Az életmódváltásban azonban nagyon fontos az odafigyelés és a felkészülés. A szervezetnek nem tesz jót a hirtelen átállás, figyelni kell a fokozatosságra.

Egy hónap pedig tökéletes próba, amely végén meglátszik, hogy valóban megéri elhagyni az állati eredetű termékeket!

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.