Menü

Múlt, jelen, jövő 2. rész

A jövő elkezdődött. Ugyanakkor olyan események csoportja ez, ami még nem történt meg. Tervek, álmok, várakozások nélkül csak az árral sodródunk és nem igazán van választási lehetőségünk. Természetesen nem láthatunk mindent előre, de legalább saját terveinket illetően legyen mozgásterünk. Ez azt jelenti, hogy tervek azért is kellenek, hogy legyen mitől eltérni, ha arra szükség mutatkozik.

Sokan ilyenkor fogadalmakat tesznek, amiket vagy betartanak, vagy megszegnek. Például a dohányzásról, alkoholról, szerencsejátékról nem könnyű lemondani. Ugyanakkor akik karcsúbb alakot vagy életmódváltást terveznek az sem egyszerű a tél közepén, pedig valahol el kell kezdeni. Szóval, ha lehet inkább vállalható kisebb lépéseket fogadjunk meg és azok elérése pozitívan fog hatni a végső célunkhoz vezető úton. A megszegett fogadalmak pedig annak megfelelően önértékelésünket akár pillanatnyi közérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Nem beszélve arról, hogy immunrendszerünk is meghálálja, ha ígéreteinket megtartjuk.

Az új év tervezéséhez szintén rendelkezésre állnak már letölthető évrendező füzetek. Mellé pedig érdemes már a határidő naplót is elővenni fontosabb eseményeket bejegyezni, hogy ezekhez a támpontokhoz csatlakozzon majd a többi esemény év közben. A heti terveinket érdemes lehet akár például parafatáblán vezetni, amit jól látható helyre érdemes kihelyezni otthonunkban vagy munkahelyünkön. Az ilyen elven működő megoldásoknál nem kell lapozgatni, így jobban többször látjuk, és így hatékonyan lehet haladni tapasztalataim szerint. Így a tervek jó hatásfokkal megvalósíthatók.

Tény erre időt kell szánni, de szerintem megéri. Megvan a varázsa és látni lehet saját haladásunkat. Viszont, ha nem szeretnénk ennyit dolgozni ezzel, ma már számtalan alkalmazás is rendelkezésre áll az okostelefonunkban olyan plusz funkciókkal, hogy jelzi a közeledő eseményeket automatikusan értesítéseket jelenít meg, hangjelzést ad. Érdemes lehet egy jó alkalmazást keresni.

Az új év tervezéséhez is érdemes elvonulni egy kicsit. A hosszú hétvége pedig alkalmas lehet egy ilyen feladatra szerintem. Sokat segíthet egy inspiráló könyv elolvasása vagy ilyen zene hallgatása, ami segít szabadjára engedni gondolatainkat. Ugyanakkor egy frissítő kávé vagy tea is jól jöhet és az ilyenkor szokásos ételekről se feledkezzünk meg.

Összességében, úgy vélem, hogy a jövő tervezése mindig izgalmas program az év elején, jó ha szakítunk rá egy kis időt. Érdemes megtervezni a 2021-es esztendőt. És, hogy milyen lesz ez az év? A népi jóslások szerint a napos idő jó évet hozhat, a csillagos éjszaka pedig rövid telet. Na de bárhogy is alakul, az egészségügyi korlátozásokat továbbra is tartsuk be. Vigyázzunk magunkra és egymásra ebben az évben is. Boldog Új évet! Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.