Menü

Múlt, jelen, jövő 2. rész

A jövő elkezdődött. Ugyanakkor olyan események csoportja ez, ami még nem történt meg. Tervek, álmok, várakozások nélkül csak az árral sodródunk és nem igazán van választási lehetőségünk. Természetesen nem láthatunk mindent előre, de legalább saját terveinket illetően legyen mozgásterünk. Ez azt jelenti, hogy tervek azért is kellenek, hogy legyen mitől eltérni, ha arra szükség mutatkozik.

Sokan ilyenkor fogadalmakat tesznek, amiket vagy betartanak, vagy megszegnek. Például a dohányzásról, alkoholról, szerencsejátékról nem könnyű lemondani. Ugyanakkor akik karcsúbb alakot vagy életmódváltást terveznek az sem egyszerű a tél közepén, pedig valahol el kell kezdeni. Szóval, ha lehet inkább vállalható kisebb lépéseket fogadjunk meg és azok elérése pozitívan fog hatni a végső célunkhoz vezető úton. A megszegett fogadalmak pedig annak megfelelően önértékelésünket akár pillanatnyi közérzetünket is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Nem beszélve arról, hogy immunrendszerünk is meghálálja, ha ígéreteinket megtartjuk.

Az új év tervezéséhez szintén rendelkezésre állnak már letölthető évrendező füzetek. Mellé pedig érdemes már a határidő naplót is elővenni fontosabb eseményeket bejegyezni, hogy ezekhez a támpontokhoz csatlakozzon majd a többi esemény év közben. A heti terveinket érdemes lehet akár például parafatáblán vezetni, amit jól látható helyre érdemes kihelyezni otthonunkban vagy munkahelyünkön. Az ilyen elven működő megoldásoknál nem kell lapozgatni, így jobban többször látjuk, és így hatékonyan lehet haladni tapasztalataim szerint. Így a tervek jó hatásfokkal megvalósíthatók.

Tény erre időt kell szánni, de szerintem megéri. Megvan a varázsa és látni lehet saját haladásunkat. Viszont, ha nem szeretnénk ennyit dolgozni ezzel, ma már számtalan alkalmazás is rendelkezésre áll az okostelefonunkban olyan plusz funkciókkal, hogy jelzi a közeledő eseményeket automatikusan értesítéseket jelenít meg, hangjelzést ad. Érdemes lehet egy jó alkalmazást keresni.

Az új év tervezéséhez is érdemes elvonulni egy kicsit. A hosszú hétvége pedig alkalmas lehet egy ilyen feladatra szerintem. Sokat segíthet egy inspiráló könyv elolvasása vagy ilyen zene hallgatása, ami segít szabadjára engedni gondolatainkat. Ugyanakkor egy frissítő kávé vagy tea is jól jöhet és az ilyenkor szokásos ételekről se feledkezzünk meg.

Összességében, úgy vélem, hogy a jövő tervezése mindig izgalmas program az év elején, jó ha szakítunk rá egy kis időt. Érdemes megtervezni a 2021-es esztendőt. És, hogy milyen lesz ez az év? A népi jóslások szerint a napos idő jó évet hozhat, a csillagos éjszaka pedig rövid telet. Na de bárhogy is alakul, az egészségügyi korlátozásokat továbbra is tartsuk be. Vigyázzunk magunkra és egymásra ebben az évben is. Boldog Új évet! Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!