Menü

Múlt, jelen, jövő 1.

Jelenünk a tegnapban gyökerezik. Akik ma vagyunk ahhoz az elmúlt esztendő is hozzájárult. Nem túlzás, hogy korábbi életvitelünket idén át kellett értelmeznünk. Másképpen kellett élnünk a koronavírus árnyékában a 2020-as esztendőtől.

Na de ettől nem állt meg az élet teljesen. Megismerkedtünk olyan új fogalmakkal, mint a Home office (otthoni munkavégzés), ami lehetőséget adott arra, véleményem szerint, hogy önmagunkkal is jobban foglalkozzunk. Nem vitte el a temérdek időt az utazás, közlekedés. Ugyanakkor a mozgásra a friss levegőre ugyanúgy szükségünk van, mint korábban egészségünk megőrzéséhez. Annak következtében, hogy a csoportos beltéri sportok visszaszorultak, az időjárás függvényében hatalmasat ugrott az egyéni sport szerepe. Ugyanakkor sokunknak meg kellett küzdenünk mindezekből kifolyólag, egy idő után az otthoni monoton életvitellel is.

A nyár szerintem üde színfolt volt az évben, bár kicsit visszafogott és gyakran borongós párás időjárást tapasztalhattunk. Személy szerint nekem nagy élmény volt ez az évszak és bízom benne nem vagyok ezzel egyedül. A jó és önfeledt pillanatokra való megemlékezés jó hatással van lelki egészségünkre és ad egy kis plusz energiát az esetleges problémák kitartó megoldásához.

Az események ősszel gyorsultak fel. Életünket még több korlátozás között kellett és kell élnünk azóta is. Ugyanakkor a híradások szerint biztató folyamatok is elindultak már.

E kis általános áttekintésen túl, pedig javaslom érdemes elvonulni egy kicsit. Amire jó eszköz lehet az úgynevezett évrendező füzet, Melyek segítenek élményeinket, sikereinket, tanulságainkat összeszedni és megemlékezni róluk. Továbbá súlyozottan láthatjuk honnan indultunk és hol tartunk most. Ha valaki meg például naplót vagy blogot vezet, érdemes azon keresztül visszaolvasni az emlékezetesebb bejegyzéseket, fotókat. A munkafüzetből több típusú is létezik, így mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. Ezt a kis szertartást megtoldhatjuk egy kis zenei aláfestéssel is, és egy kedvenc kávéval vagy teával és ropogtatni valóval akár.

Az értékelés végeztével ne feledkezzünk meg az ünneplésről és akár néhány szokást is kipróbálhatunk ilyenkor az újév küszöbén.

Vannak olyan ételek és cselekvések, amiket nem ajánlott tenni. Például ott van, hogy ne vigyük ki a szemetet. Nálunk meg pont ma csütörtökönként ürítik a kukákat, úgyhogy érdemes résen lenni. Kerüljük a csirkés ételeket, mert elkaparják a szerencsénket, ellenben sertésből készült ételek jöhetnek, mert a malac kitúrja a szerencsénket. Jellemző még ilyenkor a bab és a lencse fogyasztása is.

Vannak egészséggel kapcsolatos hiedelmek újévhez kapcsolódva, ha van kedvünk kipróbálhatjuk például a fiss hideg vizes fürdőt és tehetünk bele egy almát is, így egészségesek maradhatunk Ugyanakkor régen úgy tartották, hogy Szilveszter napján pedig nem szabad orvost hívni.

Összességében úgy vélem érdemes hálát adni ezért az évért és úgy mindenért, ami az évben történt. Valamint érdemes felkészülnünk az új tervezésére. Ugyanakkor bizonyos, hogy nem mindig terveink szerint alakulnak a dolgok. Együnk jókat és ünnepeljünk mértékkel. Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!