Menü

Múlt, jelen, jövő 1.

Jelenünk a tegnapban gyökerezik. Akik ma vagyunk ahhoz az elmúlt esztendő is hozzájárult. Nem túlzás, hogy korábbi életvitelünket idén át kellett értelmeznünk. Másképpen kellett élnünk a koronavírus árnyékában a 2020-as esztendőtől.

Na de ettől nem állt meg az élet teljesen. Megismerkedtünk olyan új fogalmakkal, mint a Home office (otthoni munkavégzés), ami lehetőséget adott arra, véleményem szerint, hogy önmagunkkal is jobban foglalkozzunk. Nem vitte el a temérdek időt az utazás, közlekedés. Ugyanakkor a mozgásra a friss levegőre ugyanúgy szükségünk van, mint korábban egészségünk megőrzéséhez. Annak következtében, hogy a csoportos beltéri sportok visszaszorultak, az időjárás függvényében hatalmasat ugrott az egyéni sport szerepe. Ugyanakkor sokunknak meg kellett küzdenünk mindezekből kifolyólag, egy idő után az otthoni monoton életvitellel is.

A nyár szerintem üde színfolt volt az évben, bár kicsit visszafogott és gyakran borongós párás időjárást tapasztalhattunk. Személy szerint nekem nagy élmény volt ez az évszak és bízom benne nem vagyok ezzel egyedül. A jó és önfeledt pillanatokra való megemlékezés jó hatással van lelki egészségünkre és ad egy kis plusz energiát az esetleges problémák kitartó megoldásához.

Az események ősszel gyorsultak fel. Életünket még több korlátozás között kellett és kell élnünk azóta is. Ugyanakkor a híradások szerint biztató folyamatok is elindultak már.

E kis általános áttekintésen túl, pedig javaslom érdemes elvonulni egy kicsit. Amire jó eszköz lehet az úgynevezett évrendező füzet, Melyek segítenek élményeinket, sikereinket, tanulságainkat összeszedni és megemlékezni róluk. Továbbá súlyozottan láthatjuk honnan indultunk és hol tartunk most. Ha valaki meg például naplót vagy blogot vezet, érdemes azon keresztül visszaolvasni az emlékezetesebb bejegyzéseket, fotókat. A munkafüzetből több típusú is létezik, így mindenki megtalálhatja a hozzá illőt. Ezt a kis szertartást megtoldhatjuk egy kis zenei aláfestéssel is, és egy kedvenc kávéval vagy teával és ropogtatni valóval akár.

Az értékelés végeztével ne feledkezzünk meg az ünneplésről és akár néhány szokást is kipróbálhatunk ilyenkor az újév küszöbén.

Vannak olyan ételek és cselekvések, amiket nem ajánlott tenni. Például ott van, hogy ne vigyük ki a szemetet. Nálunk meg pont ma csütörtökönként ürítik a kukákat, úgyhogy érdemes résen lenni. Kerüljük a csirkés ételeket, mert elkaparják a szerencsénket, ellenben sertésből készült ételek jöhetnek, mert a malac kitúrja a szerencsénket. Jellemző még ilyenkor a bab és a lencse fogyasztása is.

Vannak egészséggel kapcsolatos hiedelmek újévhez kapcsolódva, ha van kedvünk kipróbálhatjuk például a fiss hideg vizes fürdőt és tehetünk bele egy almát is, így egészségesek maradhatunk Ugyanakkor régen úgy tartották, hogy Szilveszter napján pedig nem szabad orvost hívni.

Összességében úgy vélem érdemes hálát adni ezért az évért és úgy mindenért, ami az évben történt. Valamint érdemes felkészülnünk az új tervezésére. Ugyanakkor bizonyos, hogy nem mindig terveink szerint alakulnak a dolgok. Együnk jókat és ünnepeljünk mértékkel. Jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.