Menü

Dió, az apró egészségbomba

A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.

A dió a hazai gyümölcsök és magvak közül az egyik legegészségesebb és jótékonyabb, hiszen amellett hogy nagyon finom, immunerősítésre is alkalmas. Valamint a diétázóknak sem kell aggódniuk a fogyasztásakor, mert bár a 65%-os a zsírtartalma, nem növeli az elhízás esélyét.

Miért szeretjük?

A magas zsírtartalom mellett a dió jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök. Emellett olyan fontos ásványi anyagokkal van tele, mint a B6 és E-vitamin, vagy a magnézium.

A dió már nagyon régóta helyet kap az egészségesen étkezők étrendjében. Legegyszerűbben mézzel összekeverve fogyasztják, feldobva még egy kis almával. Ez a hármas pedig egyszerre nagyon finom és egészséges is.

Segít megelőzni

A csonthéjas gyümölcsök, így a dió is, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Csökkenti a koleszterin szintet, aminek szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában vagy egy esetleges agyvérzésben is.

A szív mellett az agyműködésre is pozitív hatással lehet a dió fogyasztása. Kutatások alapján állapították meg, hogy a tanulás és a memória hatékonyságát is jó irányba befolyásolja. Tanulás közben a stresszoldást is segítheti a „rágcsálás”, ami más nassolnivalókkal itt nem okoz elhízást.

A dió rendszeres fogyasztása nagy hatással lehet a szervezet működésére, sok betegséget segít megelőzni és a kognitív teljesítményt is javítja.

Remek tulajdonságai közül még egy, hogy tökéletes sütemény alapanyag, nem véletlen, hogy a karácsonyi édességek fő összetevői között is megtaláljuk.

Gyors diós keksz recept a rohanós hétköznapokra

Az ünnep véget ért és lassan visszatérünk a hétköznapokba, de a finom süteményekből sosem lehet elég!

Amire szükséged lesz:

25 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg cukor

fél mokkáskanál sütőpor

egy csipet só

2 darab tojás

25 dkg darált dió

10 dkg dió

A darált diót, a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű, puha vajat, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk és kinyújtjuk a liszttel leszórt asztalon. A dióval és egy kevés cukorral megszórjuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A ropogós süti tejjel fogyasztva nagyon finom, munkába vagy tanulás mellé pedig különösen is jó! Uzsonnának, tízórainak is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.