Menü

Dió, az apró egészségbomba

A karácsonyi sütemények elengedhetetlen hozzávalója a dió, amit azonban nem csak az ünnepi időszakban érdemes fogyasztani.

A dió a hazai gyümölcsök és magvak közül az egyik legegészségesebb és jótékonyabb, hiszen amellett hogy nagyon finom, immunerősítésre is alkalmas. Valamint a diétázóknak sem kell aggódniuk a fogyasztásakor, mert bár a 65%-os a zsírtartalma, nem növeli az elhízás esélyét.

Miért szeretjük?

A magas zsírtartalom mellett a dió jóval több antioxidánst tartalmaz, mint más gyümölcsök. Emellett olyan fontos ásványi anyagokkal van tele, mint a B6 és E-vitamin, vagy a magnézium.

A dió már nagyon régóta helyet kap az egészségesen étkezők étrendjében. Legegyszerűbben mézzel összekeverve fogyasztják, feldobva még egy kis almával. Ez a hármas pedig egyszerre nagyon finom és egészséges is.

Segít megelőzni

A csonthéjas gyümölcsök, így a dió is, segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket. Csökkenti a koleszterin szintet, aminek szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában vagy egy esetleges agyvérzésben is.

A szív mellett az agyműködésre is pozitív hatással lehet a dió fogyasztása. Kutatások alapján állapították meg, hogy a tanulás és a memória hatékonyságát is jó irányba befolyásolja. Tanulás közben a stresszoldást is segítheti a „rágcsálás”, ami más nassolnivalókkal itt nem okoz elhízást.

A dió rendszeres fogyasztása nagy hatással lehet a szervezet működésére, sok betegséget segít megelőzni és a kognitív teljesítményt is javítja.

Remek tulajdonságai közül még egy, hogy tökéletes sütemény alapanyag, nem véletlen, hogy a karácsonyi édességek fő összetevői között is megtaláljuk.

Gyors diós keksz recept a rohanós hétköznapokra

Az ünnep véget ért és lassan visszatérünk a hétköznapokba, de a finom süteményekből sosem lehet elég!

Amire szükséged lesz:

25 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg cukor

fél mokkáskanál sütőpor

egy csipet só

2 darab tojás

25 dkg darált dió

10 dkg dió

A darált diót, a lisztet, a cukrot, a szobahőmérsékletű, puha vajat, a sóval és a tojásokkal összegyúrjuk és kinyújtjuk a liszttel leszórt asztalon. A dióval és egy kevés cukorral megszórjuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük elő, majd körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A ropogós süti tejjel fogyasztva nagyon finom, munkába vagy tanulás mellé pedig különösen is jó! Uzsonnának, tízórainak is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.