Menü

A gyermek hite a karácsonyban

„De jó volna, mindent,

Elfeledni,

De jó volna játszadozó

Gyermek lenni.

Igaz hittel, gyermek szívvel

A világgal

Kibékülni,

Szeretetben üdvözülni.” (Ady Endre: Karácsony - Harang csendül...)

A legtöbb gyerek számára az ünnep fontos része a mese, a legendák, a történetek, a mondókák és versek, hagyományok. Szülőként egész más egy karácsony, hiszen arra törekszünk, hogy gyermekeink számára megőrizzük a hagyományokat, a gyerekek hitét az ünnepben.

A legfontosabb, hogy a gyermek környezetében élők (nagytestvér, rokonok) is tartsák tiszteletben a kisebb gyermekek hitét az ünnepben, s ne akarják elárulni neki a valóságot. Ne kérdezzék meg, mennyiért vettünk ajándékot és fenyőt, ha a kicsi szerint eddig a fát a Jézuska hozta. Tartsuk az alaptörténetet és hagyjuk meg a kicsiket ünnepi hitükben.

Ehhez természetesen hozzátartozik, hogy megszervezzük a fa díszítését és az ajándékok beszerzését, elrejtve az ünnep efféle kellékeit, díszeket, csomagolópapírt. Az ajándékokat jól rejtsük el. Ha gyermekünk levelet ír, gondosan figyeljük a kívánságait és lehetőség szerint próbáljuk beszerezni a kívánt meglepetést.

Mikulásnak pedig lehetőleg ne a szomszéd, vagy az apuka öltözzön be, hiszen a kisgyerek nem buta vagy vak, könnyen felismeri az illetőt.

Persze előbb-utóbb a legtöbb gyerek magától is rájön arra idővel, hogy bizony a szüleitől kapja az ajándékokat, de ne sürgessük ezt. Hagyjuk meg az illúziót.

A gyerekek számára meghitté tehetjük az ünnepet közösen elkészíthető karácsonyi kézműves ötletekkel. Lehet közös dalokat énekelni, vagy hallgatni, karácsonyi mondókákkal készülni.

Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Zelk Zoltán karácsonyi versei a teljesség igénye nélkül mind számunkra is nosztalgikus, ünnepi hangulatot kölcsönöznek a karácsonyváráshoz.

A legszebb magyar karácsonyi dallamok elengedhetetlenül hozzátartoznak az ünnephez: Kiskarácsony, Ó, gyönyörűszép, Ó szép fenyő, ó jó fenyő, Csendes éj, Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Szálljatok le... és még sorolhatnám, illetve a külföldi karácsonyi zenék között is jónéhány klasszikust szívesen meghallgat az ember.

Süthetünk együtt piskótát, díszíthetünk mézeskalácsot, gyúrhatunk kókuszgolyót, vagy bármely karácsonyi süteményt.

Beszerezhetünk karácsonyi kifestőket, de akár a világhálóról is tölthetünk le színezőt.

Készíthetnek a kicsik karácsonyi üdvözlőlapot a rokonoknak, de nagyon jó emlék, ha családi közös fotót készítünk magunkról és abból készítünk üdvözlőlapot, fotókönyvet, fényképes ajándéktárgyat. Az ünnepi dekoráció elkészítését is örömmel vállalják a gyerekek.

Nagyon fontos, hogy gyermekeinkkel együtt készüljünk az ünnepre. Mindenkinek áldott, békés, boldog, meghitt ünnepeket kívánok!

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.