Menü

Fogkövet okozó ételek

Bár a fogkőképződést természetes folyamatnak is lehet nevezni, és szinte mindenkinek van, fokozott mértékű megjelenése már összefüggésben állhat bizonyos életmódbeli tényezőkkel, a rossz szájhigiénia, illetve a fogorvosi látogatások figyelmen kívül hagyása mellett például a táplálkozási szokásokkal is.

A cukros ételek, az édességek általánosságban sem tesznek jót a fogaknak - az általuk létrejövő savas közeg ugyanis sérülékenyebbé teszi a fogakat, és kikezdi azok anyagát -, de képesek kifejezetten felgyorsítani a plakk-, illetve fogkőképződést is. Az egyik legkártékonyabb ilyen édességet jelenti például a gumicukor, illetve a savanyú cukorka, melyek esetében előbbi hatások fokozottan jelentkeznek.

Az édességek mellett ugyanúgy fokozza a fogkőképződés kialakulását bármilyen étel, melynek fokozott cukor-, illetve finomított szénhidrát-tartalma van. Ilyenek a péksütemények, de a fehér kenyér is, így ha gazdag az étrended hasonlókban, lehet, hogy gyakrabban kell felkeresned a fogorvosod.

Bár az aszalt gyümölcsöket az egészséges táplálékok között szokás említeni, a fogak szempontjából nem jelentenek feltétlenül ilyet, cukrokban gazdagok ugyanis, emellett igencsak ragadósak is, könnyen hozzátapadnak a fogakhoz. Ha gyakran fogyasztasz hasonló csemegét, ügyelj fokozottabban a fogmosásra.

Sokak számára talán meglepő, hogy az energia- és sportitalok, még az egyéb szénsavas üdítőknél is károsabbak a fogakra nézve. A nagy melegben vagy sportolás után elfogyasztott, a szervezet elektrolit szintjét helyreállító italokat sokan egészségesnek gondolják, ám savasságuk miatt kikezdik a fogzománcot, és ez szerteágazó problémákhoz vezethet. Ha ilyesmit fogyasztunk, mindenképpen mossunk fogat utána!

A szájüreg biofilm flórájának egyensúlya fontos kérdés. A baktériumok egy része védi a fogakat és a szájüreg egészségét, valamint hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezért nem szabad túl agresszív "plakkölő" szerekkel bombázni a szájüreget, hanem szelíd módszerekkel törekedni a megfelelő egyensúly fenntartására. Ilyen pl. a helyes táplálkozás és a xilittel édesített rágógumi használata.

Kezdd az étkezést egy falat érett sajttal, mely megszünteti a plakk savtermelő képességét. Itt kivételesen nem a frissesség a nyerő: minél tovább érlelték a sajtot, annál hatásosabb. Ha főétkezés után kivételesen nem tudsz sort keríteni a fogmosásra, a cukormentes rágógumi segít semlegesíteni a savas közeget, és megelőzi az ételmaradékok lepedékké alakulását.

Kövesd a hatékony tippeket, de ne feledkezz meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem, büszke mosoly lesz a jutalmad a tükörben.

Szerző: Udvari Fanni

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.