Menü

Az arcod elárulja, hogy mit eszel

A bőrnek elhatároló és védelmi szerepe van, ugyanakkor összekötő és érzékelő feladatok is jutnak neki az emberi test és a külvilág között. Ezen kívül, mint egy plakáton megjelenik rajta az is, ami a testünkben, sőt a lelkünkben zajlik.

Mit és hogyan jelez a bőr?

A bőrön meglátszik, ha keveset iszunk, ha keveset alszunk, ha sokat stresszelünk. Meglátszik, hogy tiszta vagy éppen szennyezett levegőn töltünk sok időt vagy egyáltalán, hogy megyünk-e szabad levegőre.

Meglátszik, hogy jól érezzük-e magunkat benne, hogy nőként hol tartunk a ciklusunkban, illetve hogy férfiként tombolnak-e a hormonjaink (például kamasz korunkban).

A bőrünk a felsorolt okok miatt lehet túl fényes vagy éppen fénytelen, szürke, lehet porcelán simaságú vagy éppen „rücskös”, pattanásos és pörsenéses, de akár keletkezhetnek gyulladásmentes csomók (grízek) is benne, amelyek idővel nyomtalanul elmúlnak.

Mit kerüljünk el?

Csoki, dió, mogyoró, fehér liszt és cukor, gyorséttermi koszt – ezeket soroljuk azonnal, ha a bőr kérdése kerül szóba. Milyen hatással vannak ezek a bőrünkre?

A csokoládé esetében tippelhetnénk a táblák gyártásához felhasznált cukorra, ami helyes is, de nem teljesen igaz. Egy kutatás, amelyben az alanyok csak 100%-os csokit ehettek, bebizonyította, hogy a csoki, azaz a kakaó is pattanásokat okoz. Ennek oka a koffein- és teobromin-tartalomban (kávéban, teában is megtalálható!) keresendő, amely hozzájárul a pórusok eltömődéséhez.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek (cukor, finomliszt, tészta, fehér kenyér) a hormonháztartást befolyásolja.

Az olajos magvakat azért hívják így, mert nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. Ezek fogyasztása kifejezetten jót tesz a bőrnek.

Az, hogy a dió, mogyoró sokak esetében mégis pattanásokat „csal” az arcra, annak tudható be, hogy ezek allergéneket tartalmaznak (nem véletlenül írják rá a termékek csomagolására is, ha ezeket megtalálhatjuk bennük). Ha valaki allergiás, de a szervezete csak kis mértékben reagál, annak is keletkezhetnek a testében kisebb-nagyobb gyulladások, ezek következménye a pattanások kialakulása.

A tej és a különféle tejtermékek sajnos tartalmazhatnak olyan hormonokat vagy olyan hormonok termelésére késztethetik a szervezetünket, amelyek pattanások kialakulását eredményezhetik.

Mivel javítsunk az állapotunkon?

Ügyeljünk arra, hogy a szervezetünk számára fontos tápanyagokat megfelelő mennyiségben és kiegyensúlyozott arányban vigyük be. Különös fontosságot kapnak a pattanások vonatkozásában a gyulladáscsökkentő hatású, az antioxidáns és a kifejezetten bőrre ható összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

Az omega zsírsavak táplálják a bőrt, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk egyaránt van. Nem idézik el a bőr fokozott zsírosodását és az érrendszernek is egészségesek.

Az A-, C-, E-vitaminok szintén antioxidáns hatásúak, ugyanakkor hozzájárulnak a sejtek fokozott termelődéséhez és a kollagén-termeléshez is. A C-vitaminnak köszönhetően a már gyullad vagy éppen heges bőr is gyorsabban gyógyul.

A cink és a szelén mikroelemek. Az előbbi gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír, míg az utóbbi erős antioxidáns hatású.

Szerző: Udvari Fanni

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.