Menü

Legyen zöld a karácsony!

Már régóta tudjuk, hogy a kivágott fenyőfa nem trendi környezeti szempontból. Amibe beleértendő az is, hogy az ünnepek után sok helyen vízkereszt előtt már sokan kirakják a tű leveleit hullató karácsonyfát. Az élő fenyő csemeték meg megszenvedik a beltéri létet. Ugyanakkor a szobafenyőt is fel lehet dobni egy könnyed díszítéssel.

Manapság ugyanakkor elmondható, hogy viszonylagosan megújuló forrásokból származnak a kivágott fenyők, hiszen szinte biztosak lehetünk benne, hogy a termelők helyükre újakat ültetnek. Érdemes a vásárlásnál érdeklődni. Illetve a hazai termelőket támogatjuk ezzel, ami nem utolsó szempont.

A műfenyő jó alternatívának tűnhet, viszont amennyi típusú van belőle, s hogy minden évben ne ugyanaz legyen, ennek pedig az lesz a következménye, hogy szintén hulladékká válhat, mert a környezetben nem bomlik el. A legjobb, ha kompromisszumot kötünk, addig használjuk amíg lehet.

A legjobb megoldásnak az alternatív karácsonyfa bizonyulhat, közöttük a grincs fa, ha valaki abszolút más formára vágyik.

A fák után az ajándék és csomagolása az ünnep másik sarokköve. A boltokban szinte pedig minden megvásárolható. Ha így döntünk érdemes hasznos vagy elfogyasztható ajándékot választani, amivel lehetőleg hazai vállalkozókat támogatunk. Jó és hasznos környezetbarát életre ösztönző termék vagy utalvány, illetve a saját készítésű ajándék. A csomagolások tekintetében pedig jó pont, ha nincs túlcsomagolva az ajándékunk, illetve újrahasználható (gyűrt csomagoló), de mindenképp szelektív gyűjtőbe helyezhető.

A tárgyakon túl élményt is ajándékozhatunk, bár most kissé kilátástalan a helyzet, de érdemes már most a nyárra gondolni. Ugyanúgy jó ajándék egy társasjáték vagy egy családi szabadulószoba foglalás is.

Szintén jó alternatíva magok, növények ajándékozása is, mely lehet egy lépcső egy kisállat tartásához vezető úton. Ugyanakkor fontos most is, hogy élő állatot nagy körültekintéssel ajándékozzunk!

Továbbá számtalan ajándékötletet találhatunk a másodpiacokon is, nem kell mindig mindenből 0 kilométerest választani. Egyéb iránt az ünnepek közeledtével, jó az alkalom arra, hogy feleslegessé vált, de használható dolgainkat értékesítsük, mellyel gyűjthetünk az idei ajándékok fedezetére is.

A karácsony kötelező eleme az ünnepi menü, aminek alapja az egészséges alapanyag és a receptúra, valamint a mértékletesség. Legjobb ha az ételeket saját magunk vagy családilag készítjük el, azaz mindenki vállal egy testhezálló feladatot. A hozzávalók beszerzésétől a mosogatásig. A beszerzések tekintetében, ha lehet piacon hazai termelőtől vásároljunk, amit lehet. Ha ez nem megoltható vagy hadilábon állunk a sütéssel- főzéssel az étel-házhozszállítás ilyenkor is jó ötlet, az időfaktort azért kalkuláljuk bele.

Saját magunk jólétén túl gondoljunk másokra is. Aminek nem találunk jobb helyet ajánljuk fel karitatív célokra. Ha pedig marad a karácsonyi ételekből vagy túllőttünk a mennyiségen juttassuk oda ahol szükség van. Környezeti szempontból is jobb ha nem lesz belőle ételhulladék, mert nem fogy el.

Összességében pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, a járványügyi szabályokat ekkor is be kell tartani. Saját érdekünkben pedig érdemes a nagyobb tömeget elkerülni. A legnagyobb ajándék pedig az, ha vigyázhatunk magunkra és szeretteink egészségére. A „Köszönöm!” pedig nem kerül semmibe, ugyanakkor ne felejtsük el, jobb adni, mint kapni.

Zöld karácsonyt és jó egészséget kívánok!

Vörös Sándor

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.

Valentin nap – szingliknek

Szingli vagy, így semmi kedved a közelgő Valentin naphoz? Ez ne vegye el a kedved attól, hogy te is boldog legyél a szerelmesek napján… Íme pár ötlet, hogyan éld túl ezt az amúgy is nyálas ünnepet: