Menü

Kreatív adventi koszorú ötletek

Végre elérkezett az év legjobban várt időszaka: vasárnap elkezdődött az advent.

A karácsony kultúránk legfontosabb és legtöbb hagyománnyal gazdagított ünnepe. Ezek közül egy az adventi koszorú, amely szép jelképe a várakozásnak és a készülődésnek. Már a kereszténység elterjedése előtt is az örökzöldek és gyertyaláng a fény és a tavasz utáni várakozást fejezték ki, amelyek ezután vallási töltetet is kaptak. Adventi koszorút először egy evangélikus lelkész készített egy németországi gyermekotthonban a 19. században, ezután a protestánsok körében gyorsan elterjedt az új szokás. A katolikusok később, csak az első világháború után kezdtek el adventi koszorút készíteni. Náluk a gyertyák színe állandó minden évben, három lila és egy rózsaszín, amit a harmadik vasárnap gyújtanak meg, amely az örömöt fejezi ki.

Az adventi koszorú elkészítéséhez is számos hagyomány kapcsolódhat, lehet akár közösségi vagy egyéni szokás is. Ha valami új, eddig nem próbált módon szeretnéd megcsinálni az idei koszorút, itt van pár ötlet, amivel kreatív, modern és talán egy kicsit környezettudatosabb adventi díszt készíthetsz!

Fenyő helyett falap

Ha nem szeretnél minden évben új koszorúalapot beszerezni, akkor egyszerűen pótolhatod egy köralakú falappal. Csak erősítsd rá a négy tetszőlegesen választott gyertyát és díszítsd mindenféle erdei szépséggel. Kisebb-nagyobb fenyőtobozok, vagy szárított csipkebogyók különösen jól mutatnak rajta. A falap köré egy színben harmonizáló szalagot is köthetsz, vagy hagyhatod természetesen is.

Négy kicsi üveg

Egy teljesen elrugaszkodott „koszorú”-ötlet! Válassz négy, lehetőleg egy méretű és hasonló kinézetű befőttes vagy kisebb üveget. Ehhez a díszhez hosszú gyertyákra van szükség, amiket alaposan hozzá kell erősíteni az üvegek aljához, majd zöld szárított mohával kibélelni őket. A tetejére pedig jöhetnek a szokásos díszek! A gyertyákat, illetve az üvegeket számmal is jelölheted, fess rájuk – inkább sötét színnel – így a számok alapján is látszik milyen gyorsan közeledik a karácsony.

Ha nem találsz megfelelő kis üvegeket, helyettesítheted őket konzervvel is, amiket szépen letisztítva és tetszés szerint lefestve már használhatsz is!

Ismét üvegek

A harmadik megoldás nagyban hasonlít az előzőhöz, hiszen a koszorút itt is négy üveg helyettesíti. Azonban itt a gyertyák inkább mécsesek, az üvegekre pedig bátran fessünk és díszítsünk tetszés szerint bármit!

Az idei advent és karácsony más lesz, mint eddig, ez biztos. A régi, megszokott családi hagyományok talán átalakulnak egy kicsit, nem tudunk személyesen találkozni és együtt ünnepelni. Nehéz lesz, de keressük a helyzet pozitívumait, csendesedjük el és így gyűjtsünk erőt a következő évre. Kellemes készülődést!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.