Menü

Kreatív adventi koszorú ötletek

Végre elérkezett az év legjobban várt időszaka: vasárnap elkezdődött az advent.

A karácsony kultúránk legfontosabb és legtöbb hagyománnyal gazdagított ünnepe. Ezek közül egy az adventi koszorú, amely szép jelképe a várakozásnak és a készülődésnek. Már a kereszténység elterjedése előtt is az örökzöldek és gyertyaláng a fény és a tavasz utáni várakozást fejezték ki, amelyek ezután vallási töltetet is kaptak. Adventi koszorút először egy evangélikus lelkész készített egy németországi gyermekotthonban a 19. században, ezután a protestánsok körében gyorsan elterjedt az új szokás. A katolikusok később, csak az első világháború után kezdtek el adventi koszorút készíteni. Náluk a gyertyák színe állandó minden évben, három lila és egy rózsaszín, amit a harmadik vasárnap gyújtanak meg, amely az örömöt fejezi ki.

Az adventi koszorú elkészítéséhez is számos hagyomány kapcsolódhat, lehet akár közösségi vagy egyéni szokás is. Ha valami új, eddig nem próbált módon szeretnéd megcsinálni az idei koszorút, itt van pár ötlet, amivel kreatív, modern és talán egy kicsit környezettudatosabb adventi díszt készíthetsz!

Fenyő helyett falap

Ha nem szeretnél minden évben új koszorúalapot beszerezni, akkor egyszerűen pótolhatod egy köralakú falappal. Csak erősítsd rá a négy tetszőlegesen választott gyertyát és díszítsd mindenféle erdei szépséggel. Kisebb-nagyobb fenyőtobozok, vagy szárított csipkebogyók különösen jól mutatnak rajta. A falap köré egy színben harmonizáló szalagot is köthetsz, vagy hagyhatod természetesen is.

Négy kicsi üveg

Egy teljesen elrugaszkodott „koszorú”-ötlet! Válassz négy, lehetőleg egy méretű és hasonló kinézetű befőttes vagy kisebb üveget. Ehhez a díszhez hosszú gyertyákra van szükség, amiket alaposan hozzá kell erősíteni az üvegek aljához, majd zöld szárított mohával kibélelni őket. A tetejére pedig jöhetnek a szokásos díszek! A gyertyákat, illetve az üvegeket számmal is jelölheted, fess rájuk – inkább sötét színnel – így a számok alapján is látszik milyen gyorsan közeledik a karácsony.

Ha nem találsz megfelelő kis üvegeket, helyettesítheted őket konzervvel is, amiket szépen letisztítva és tetszés szerint lefestve már használhatsz is!

Ismét üvegek

A harmadik megoldás nagyban hasonlít az előzőhöz, hiszen a koszorút itt is négy üveg helyettesíti. Azonban itt a gyertyák inkább mécsesek, az üvegekre pedig bátran fessünk és díszítsünk tetszés szerint bármit!

Az idei advent és karácsony más lesz, mint eddig, ez biztos. A régi, megszokott családi hagyományok talán átalakulnak egy kicsit, nem tudunk személyesen találkozni és együtt ünnepelni. Nehéz lesz, de keressük a helyzet pozitívumait, csendesedjük el és így gyűjtsünk erőt a következő évre. Kellemes készülődést!

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.

Tippek honvágy leküzdéséhez

Az otthonról való elköltözés mindig nagy változás az életben, és ha gyötör a honvágy, akkor jusson eszedbe, hogy biztosan nem te vagy az egyetlen. A honvágy egy olyan érzés, amit sokan jobban szeretünk magunkban tartani, szóval lehetséges, hogy körülötted sokan éreznek így, de nem szívesen beszélnek róla.