Menü

Őszi vitaminbombák

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.

A reggeli mellé azonban nemcsak almát ropogtathatunk, hanem egészséges, tápanyagban gazdag italokat is elkortyolhatunk. Íme két vitamindús ital, amit mindenki imádni fog.

Narancsos vitaminbomba

Hozzávalók:

1 nagy répa

2 narancs

100 ml frissen facsart narancslé

1 teáskanál chia mag

200 ml joghurt

½ teáskanál fahéj

½ teáskanál gyömbér

½ teáskanál kurkuma

Elkészítés:

Dolgozzuk össze a hozzávalókat egy turmixgépben, tálaljuk az italt nagyfalú pohárban.

Az uborka, a kelkáposzta és a spenót szintén fantasztikus alapanyagok: A-, K-, C-vitamin, magnézium, kalcium, réz és kálium is van bennük.

Zöld erősítő

Hozzávalók:

200 g uborka

50 g spenót

50 g kelkáposzta

1 fél nagyujjnyi gyömbér, apróra vágva

½ lime

100 ml víz

Elkészítés:

Dolgozzuk össze a hozzávalókat egy turmixgépben, tálaljuk magas falú pohárban.

egyéb tippek:

Avokádó saláta citromlével

Az avokádó egy Közép-Amerikából származó, nagyon érdekes gyümölcs. Jól ismert antioxidáns, ezért számos étrend és szépségápolási kezelés része szerte a világon. Hogy még teljesebb legyen az íze, készítsen belőle egy különleges salátát, amelyhez citromlevet is adhat. Egyszerű, mégis finom, és tele van szinte minden elképzelhető vitaminnal: C-vitaminnal, E-vitaminnal, K-vitaminnal és néhány B-vitaminnal is. Ne hagyja ki a citromlével megbolondított, ízletes avokádó salátát!

Íme egy könnyen elkészíthető recept:

2 darab avokádót megpucoljuk, felkockázzuk és ízlés szerint meglocsoljuk 1 fél citrom levével, így megtartja a szép, üde színét.

25-30 dkg feta sajtot felkockázzuk, 25 dkg paradicsomot felnegyedeljük, a fokhagymát átpréseljük.

Az egészet egy tálba tesszük, enyhén sózzuk, borsozzuk és megöntözzük 3 evőkanál olívaolajjal.

A hozzávalókat alaposan összekeverjük és díszítésként petrezselyemmel a tetején tálaljuk.

Lazac

Kétségkívül a lazac az egyik legfinomabb halfajta. A gourmet konyha egyik népszerű alapanyaga, mivel magas az omega-3 zsírtartalma, és ez az egyéb jótékony hatásai mellett szintén segít megelőzni a betegségeket. Vannak ebben az ízletes halban hasznos vitaminok? Amennyit csak szeretnénk – D-, B3-, B6-, B7- és B12-vitamint tartalmaz.

Olívabogyó

A Földközi-tenger vidékének ez a kincse valódi vitaminbomba. Nem számít, hogy a zöld vagy a fekete változatát szereti-e, mert mindkettő tele van A- és E-vitaminnal, amitől jobb lesz a látása és egészségesebb lesz a bőre. Az olívabogyónak még az a határozott előnye is megvan, hogy sokféle ételhez adható különböző formákban. Mire várunk? Már ma válasszuk ki kedvenc olívás ételét, tegyük salátákhoz, olaszos tésztákhoz, vagy akár kedvenc pizzájára is.

Friss gyümölcslé

Természetesen nem arról a gyümölcsléről beszélünk, amit a szupermarketben lehet kapni, hanem egy friss és teljesen természetes léről, amelyet otthon, saját maga facsar ki vagy turmixol össze. Kezdetnek használjon egyszerű, hétköznapi gyümölcsöket, például citromot, narancsot és grépfrútot, vagy adjon hozzájuk bármilyen más gyümölcsöt, ami megfelel az ízlésének. Hogy mik az előnyei ennek a gyümölcsbombának? Rengeteg C-vitamin, valamennyi folsav (más néven B9-vitamin), B1-vitamin, A-vitamin és valamennyi biotin (más néven B7-vitamin) van benne.

Ha nincs otthon jó minőségű gyümölcsfacsarónk, itt a remek alkalom, hogy beszerezzünk egyet.

Szerző: Udvari Fanni

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.