Menü

Karanténkarácsony fillérekből

Az idei december minden bizonnyal rendhagyó időszak lesz. Sajnos nem tudom nem kifejezni a szomorúságomat, hogy az idei karácsony számunkra a koronavírus miatti elszigeteltségben, otthonunk falai között történik. Pár hetes újszülöttel meg sem fordul a fejemben rokonjárás, babalátogatás, de még sajnos szentmise sem, az adventi programok, adventi vásárok pedig el is maradnak. Karácsony a karácsonyvárás jellegzetes hangulathozó programjai nélkül sajnos nem ugyanolyan, mint az elmúlt években, így az ünnepi hangulatot magunknak kell otthonunkba csempészni. Az sem baj, ha nem kerül egy vagyonba.

Természetesen az üzletek nem így gondolják, jól felépített marketinggel próbálják megtalálni a fogyasztókat, azonban nem feltétlen kell horribilis összegeket hagyni a boltokban a karácsony varázsáért. A költséghatékony karácsony nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ajándékozunk senkinek semmit, sokkal inkább lehet fókuszálni a kézzel készített, egyedi, személyes meglepetésekre.

A megunt játékokat, ruhákat, gyakorlatilag bármit, amit nem használunk, el lehet ajándékozni a rászorulóknak, ami egy csodálatosan nemes gesztus.

A költségcsökkentést pedig kezdhetjük azzal, hogy a meglévő holmiból dekorálunk, s nem vásárolunk minden évben újabb dekorkütyüt.

Fényes papír, papírfüzérek, gyertyák, festett üvegek némi kreativitással könnyen elkészíthetők, s máris megvan a karácsonyi dekoráció.

Nagyon jól mutatnak és egyszerű megoldás, a díszek tálcán való kreatív elhelyezése. Már az is elég, ha csak egymás mellé tesszük őket, s készítünk egy kompozíciót a rendelkezésünkre álló dekortárgyakból, termésekből, gyertyákból, esetleg karácsonyfadíszekből.

Nézzünk körül a lakásban, és biztosan találunk alapanyagot, amiből díszek készülhetnek, de a neten is számos ötletet találni arra vonatkozóan, hogyan tudunk akár egy műanyag flakonból vagy megmaradt csomagolópapírból dekorációt, vagy mécsestartót készíteni.

Sokszor elég csak időnként kiegészíteni, felfrissíteni az előző évek díszeit, adventi koszorúit, nem kell minden évben új kellékeket, díszeket vásárolni, ezzel pedig rengeteg időt és pénzt spórolunk. A legfontosabb, hogy szívből készüljön.

A saját kezű dekoráció gyártása nemcsak hangulatos és költségkímélő, de remek esti program is a családnak, melybe nyugodtan bevonhatjuk a gyermekeinket is.

Martinka Dia

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.