Menü

Arcápolás otthon, a konyhából

Miért költenél túlárazott kozmetikumokra a boltokban, ha otthon, a konyhádban is találhatsz számos olyan összetevőt, amelyből pakolást készíthetsz? És még az arcbőröd is hálás lesz érte, mert ez mind természetes…

Mielőtt ismét több ezer forintot kiadnál a különféle kozmetikai szaküzletekben, nézz körül a hűtőben, a spájzban, vagy a zöldségesnél. Biztos találsz az alapanyagok között olyat, amiből a te bőrtípusodnak is megfelelő pakolás készíthető, így kiválthatod a költséges gyári készítményeket.

Lehet a bőrtípusod száraz, zsíros vagy kevert, és lehet a cél a tisztítás vagy épp a revitalizálás, a zöldségek és gyümölcsök éppúgy megszépítik, kisimítják, hidratálják, felfrissítik vagy épp ránctalanítják bőrünket, mint a boltban kapható készítmények. (emellett persze fontos, hogy belülről is egészségesek legyünk, tehát bátran fogyasszuk is ezeket a vitaminforrásokat).

Először is íme egy remek mitesszer eltávolító ’recept’ szódabikarbónával és citrommal:

Hozzávalók

2 evőkanál szódabikarbóna

1 evőkanál citromlé

2 evőkanál tej

Keverd össze, majd vidd fel az arcra, különösen az érintett területekre, mint például a T-vonal. Hagyd fenn 5 percig, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld le. A szódabikarbóna kitisztítja az eltömődött pórusokat, a bőröd tiszta és ragyogó lesz. Miután lemostad, érdemes egy olajos pakolással gondoskodni arról, hogy az esetleges faggyúmaradványok is kitisztuljanak. Kenj jojobaolajat az arcodra és hagyd fenn legalább 10 percet. Gyengéd lemosás után jöhet az arctonik.

Most pedig jöjjön egy feszesítő, ránctalanító arcmaszk avokádóval. (Az avokádó egyébként a létező egyik legzsírosabb növényi étel.)

Hozzávalók

fél avokádó, villával összenyomkodva

1 teáskanál avokádó olaj

2 teáskanál őrölt kávé (akár újrahasznosíthatod a reggeli kávézaccot)

1 teáskanál barna cukor

A fél avokádót villával törd össze, majd adagold hozzá az avokádóolajat. Egy megfelelő, szűz avokádóolaj az igazi. Ez garantálja, hogy az arcmaszk bizony feszesíteni fog. A hozzáadott cukor és őrölt kávé segít a dörzshatása révén eltávolítani az elhalt hámsejteket.

A kávé tartalmaz annyi koffeint, hogy élénkítse bőröd vérkeringését, a barna cukor pedig gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása révén segíthet csökkenteni az érzékeny bőr gyulladtságát. Az összetört keveréket kend az arcodra majd hagyd rajta legalább 30 percig. Utána jó alaposan mosd le az arcodról, a végeredmény pedig a ragyogó bőr!

Ha nincs otthon avokádó, akkor próbáld ki helyette ezt az uborkás-tojásos ránctalanító pakolást:

Hozzávalók

1 uborka

néhány csepp citrom

egy tojásfehérje

A hozzávalókat turmixold össze, és már kenheted is az arcodra. Az uborkának rengeteg jótékony hatása van a bőrre: frissít, simít, hidratál. A tojásban található kollagén pedig feszesíti a bőrt, segít a barázdák kialakulásának megelőzésében, valamint természetes ránctalanítóként funkcionál. A pakolást hetente egyszer-kétszer alkalmazd, ennél gyakrabban nem javasolt, mert kiszáríthatja a bőrt.

Végezetül pedig száraz bőrre egy uborkás-tejfölös pakolás:

Hozzávalók

1 uborka

egy kevés margarin/étolaj

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál méz

Az uborkát reszeljük le (hámozni nem fontos!), majd az így kapott péphez keverjünk margarint vagy étolajat. Fel is szeletelhetjük az uborkát, majd a szeletekkel beboríthatjuk az arcunkat, de a leve hatásosabb. Ebből kétkanálnyit keverjünk össze egy kanál tejföllel, majd a krémes anyagot vattakorongokkal itassuk fel, s azokkal fedjük be az arcunkat mintegy fél órára. A meghámozott és lereszelt uborkát egy evőkanál mézzel is keverhetjük. Az arcunkra kenve fedjük le, majd a pakolást húsz perc után ásványvízzel mossuk le.

Mielőtt nagyobb adagot kenünk az arcunkra a pakolásokból, először az alkarunkra vigyünk fel egy kis mennyiséget, mivel ezek is éppúgy allergizálhatnak, mint a gyári krémek. Illetve a pakolások felvitele előtt alaposan tisztítsuk meg arcbőrünk! Bőrünk ápolása mellett, figyeljünk oda a bevitt vitaminokra is, nem elég csak kívülről ápolni testünk! Kellemes szépülést!

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?