Menü

Hogyan kerüld el a tömeget a korlátozások idején?

Mostanában egyre fontosabb, hogy minél kevesebb embertársunkkal találkozzunk. Sok minden már elektronikus formában is megoldható. Ugyanakkor dolgozni, közlekedni, vásárolni, enni, családi életet élni, sportolni stb. azért kell. A neten mindig mindent nem lehet megoldani. Vannak munkák, amiket otthonról nem lehet intézni és elvégre ki is kell mozdulni. A mostani pandémia idején pedig egyre több korlátozásról döntenek a mi érdekünkben. Ugyanakkor ezek kényelmetlenségekkel járnak olykor és néha kisebb nagyobb tömeg alakulhat ki körülöttünk. Ez pedig nem túl egészséges mostanság. Mit tehetünk, hogyan kerülhetjük el a nyomasztó sokaságot?

Az utóbbi napokban felgyorsultak az események, ami a különböző korlátozásokat illeti. Ennek következében pedig azt vettem észre leginkább a nagyobb bevásárló helyeken, vagy a postán, a korábbi zárás következtében a pénztáraknál sokan várakoznak. Mondjuk a bejutás sem mindig egyszerű főleg 17 óra tájban. Viszont könnyebb helyzetben vannak azok, akik nincsenek munkaidőhöz kötve. Sok múlik az időzítésen.

Na de hallani már azt is, hogy ne családi eseménynek szervezzük a vásárlást, mert az eladók nem tudnak elmenekülni a tömegtől. Ezért azt javasolják, hogy egyszerre csak egy családtag menjen bevásárolni.

Jó megoldás lehet a nagyobb bevásárlást hétvégére időzíteni, mert könnyebben be lehet tervezni. A kisebb egy-két dolgot, vagy napi cikkeket kisebb boltokban érdemes lehet megvásárolni. Így a hétköznapi tömeg elkerülhető. Másrészt a kisvállalkozók is meghálálják, hogy betértünk. Bár itt lehet drágábban vásárolunk, de szerintem ez most megéri.

Mivel éttermek csak elvitelre főznek, érdemes házhoz szállítást kérni, munkahelyre is. Ugyanakkor otthon főzni még mindig jobb és egészségesebb, érdemes ezzel kísérletezni vagy megtanulni, ha megtehetjük.

Mint említettem, a nagyobb bevásárló központokban fontos, hogyan időzítünk. Amikor lehet én például inkább esti késő órákban szeretek vásárolni alapvetően, mivel eddigre jóval kevesebben kószálnak a boltban. Aki pedig korai pacsirta, most még munkába indulás előtt korán reggel lehet érdemes letudni a vásárlást, vagy aki éjszakai műszakban volt annak is ideális. Illetve, aki megteheti délelőtt 10 és délután 15 óra között kevesebben vannak az ilyen helyeken. Természetesen, ahol van kiszállítás érdemes lehet olykor bevetni. Ugyanakkor előfordult már, hogy annyian rendeltek, hogy hetekkel későbbre tudták teljesíteni, nem győzték, úgyhogy ne csak erre támaszkodjunk. A lényeg, hogy ne csak egy, hanem több megoldást is alkalmazzunk.

Posta és egyéb hasonló szolgáltatások kapcsán nekem eddig csak pozitív tapasztalatom van a csomagautomaták kapcsán. Sőt csekkautomata sem új már. Fizetéseknél az átutalás, a csoportos beszedés most talán hasznosabb, mint általában. S okostelefonon is lehet bankolni.

Különböző ügyintézések is neten tudnak menni, illetve ahol lehet érdemes időpontot foglalni, mert így elkerülhető a tumultus, nem különben jól tervezhető számunkra is.

Nemcsak egészséges, de kifejezetten előnyös a közlekedésben a kerékpár. Igaz nincs túl jó időjárás mostanában, hiszen a tíz fokot szinte el se éri a nappali hőmérséklet. Az autók száma pedig növekszik, a kerékpározóké csökken. Így a bringautak jól használhatók. Ha pedig kerékpáros ruhát is öltünk kényelmesen közlekedhetünk vagy csak mozoghatunk is, hiszen bárhová is megyünk felér egy sportolással. Ne vegye el a kedvünket a szürkeség és a korai sötétedés, de a megfelelő a ruházatra legyünk tekintettel. S nagy előny, hogy gyakorlatilag bármely csődülettől el tudunk „menekülni”.

Természetesen, mindig mindenütt nem lehet elkerülni a kisebb nagyobb csoportosulást például suliban, munkahelyeken, üzemekben, de érdemes törekedni a távolságtartásra.

Szóval nem új dolog alapvetően, ha valami elérhetőségét időben korlátozzák, hogy kevesebb időre nagyobb terhelés jut. Természetesen, ha egy picit tervezünk és több megoldást is használunk akkor elkerülhető a tumultus. Ezzel pedig mostani helyzetben nemcsak magunkat, de mások egészségét is védjük. Éljünk a lehetőségeinkkel és keressünk újakat is, hiszen találékonyságunk hasznos és határtalan. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.