Menü

Energetizáló finomságok

Ha valami miatt sürgősen egy kis plusz energiára van szükségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy mit eszünk. Nem elég, ha csupán plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe, fontos, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon az ilyenkor megevett étel.

Banán és mandulavaj

Ez a kombináció nemcsak nagyon finom, de van benne fehérje, szénhidrát, magnézium, aminosavak és B-vitamin is. Erőre kapunk, jobb lesz tőle a hangulatunk - edzés előtt különösen jó ötlet fogyasztani. Persze csak mértékkel, mert kalóriatartalma nem alacsony.

Édesburgonya

A benne található komplex szénhidrátoknak köszönhetően sokáig energiát ad, ráadásul nagyon magas a rosttartalma is, ezért a diétázók étrendjébe is bátran beilleszthető. Sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, a vas és a magnézium is.

Maca

A retekfélék családjába tartozó gyökérzöldség leginkább por formájában elérhető. Egy teáskanálnyi mennyiséget érdemes gyümölcslevekhez, turmixokhoz adni. Tehermentesíti a mellékveséket, és jót tesz a libidónak, sok benne a C-vitamin, a magnézium és a vas is.

Diófélék

Sok bennük az egészséges zsiradék, a rost és a fehérje, ráadásul glikémiás indexük is meglehetősen alacsony. Hosszabb időn át képesek telítettségérzetet okozni, sok bennük a B-vitamin, a cink, a vas, a kálium és a magnézium, a szelén és a mangán is. Erősítik az immunrendszert, edzés után különösen jó ötlet fogyasztásuk.

Spenót

A spenót vastartalma igen magas és magnézium is bőven van benne, így segíti a sejtszintű energiatermelést. Akárcsak az izmok regenerációját. Javítja továbbá az alvásminőséget, ezért energikusabbnak, kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni tőle.

Zabpehely

Segít fenntartani az ideális vércukorszintet, és rosttartalma miatt is kiváló reggeli. Hamar energiát ad, mivel a szervezet a szénhidrátokat dolgozza fel a leggyorsabban, és a teljes kiőrlésű szénhidrátokhoz hasonlóan fokozatosan szívódik fel. Rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet okoz a gyomorban, emiatt a fogyókúrát is segíti. Ráadásul tele van B1-vitaminnal is.

Babok

A babot is szokták csoda élelmiszernek hívni, és nem véletlenül. A fáradtság elleni harcban az egyik legjobb élelmiszer. Koncentrált, stabil és lassan égő energiát biztosít. Alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, és megfelelő egyensúlyban található benne a fehérje és a szénhidrát. Hasonlóan a vörös húsokhoz, tele van vassal és gazdag fehérjeforrás. Ellentétben ugyanakkor egy steakkel, alig tartalmaz kalóriát, és az emésztőrendszert sem terheli meg olyan mértékben. B1-vitamin-, magnézium- és kálium tartalma az energia termelést serkenti.

Cseresznye

A kutatások kimutatták, hogy az antocianinok igazán hatásosak izomgyulladás és izomláz ellen. A cseresznye pedig bővelkedik bennük.

Csomagolj el pár tucatot (friss vagy szárított formában) a táskádba, ha esetleg nassolni szeretnél.

A szuperélelmiszerek a szervezet egészséges működése szempontjából különösen hasznosak. Ezek fontos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, és rostokban gazdag ételek.

Szerző: Udvari Fanni

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.