Menü

Kézfertőtlenítésen innen és túl

Ebben az évben nemcsak a szótárunk, de az eszköztárunk is fejlődik. A kézmosás nem új dolog, viszont jobban oda kell figyelnünk rá, mint valaha. Az alkoholos kézfertőtlenítő sem olyan, amiről korábban nem hallottunk volna, de az utóbbi fél év során a pandémia hatására igen felértékelődött nem csak a szerepe, hanem az ára is. Nem bizonyított, hogy hatékonyabb lenne a kézmosásnál. Ugyanakkor miben rejlik a csírátlanító hatás? Mire kell figyelni és mire használható még?

A kézmosás világnapja 2008-tól kezdve október 15. az UNICEF kezdeményezésére. Viszont Semmelweis Ignácnak „ az anyák megmentőjének” köszönhetően lassan kétszáz éve tudjuk, hogy mennyire fontos a kéz higiéniája. A különböző kézfertőtlenítő termékek pedig sokunk számára nem ismeretlenek. Hiszen akár a mindennapokban, de főleg utazáskor, vagy olyan helyen, ahol nincs lehetőség kézmosásra, akkor jó megoldást jelentett korábban is. A mai realitásban használata pedig kulcsfontosságú az ételkészítéstől, a gyermekgondozáson, a kisállattartáson túl, az illemhelyekig, illetve a koronavírus elleni védelem kapcsán, hogy csak néhány területet említsek.

A jó termék nem feltétlenül szín tiszta alkohol, inkább vizes oldatként, gélként kerül a boltok polcaira. Az anyag etanolként ismeretes, 70%-os már megfelelő csírátlanító hatással rendelkezik, de ettől magasabb töménységű is lehet. A biocid hatás pedig úgy működik, hogy az etanol ugye vizet is tartalmaz, ami közvetítő közegként működik a mikroorganizmusok tekintetében. Ilyen módon lassítja a párolgást, így növekszik az adott felülettel való érintkezési idő. Így az anyag hatékony, megbontja a kórokozók burkolatát és kicsapja fehérjéiket, működésképtelenné téve őket.

A szakemberek szerint nem bizonyított, hogy ez hatásosabb lenne a kézmosásnál, ami szerintem bőven jó. Viszont az is hozzátartozik, alaposak legyünk, így minden esetben gondoskodnunk kell a száradásról is. Ezzel teljes a folyamat. Tapasztalatom szerint, ha a kézfertőtlenítő például gél állagú és ezt eloszlatjuk a kezeken, akkor viszonylag hamar megszárad, úgy evvel szerintem nincs is gond.

Nem úgy mint kézmosás esetében papírtörlőt kell használjunk, ha lehetséges. Ugyanis például, ha a közületi illemhelyeken lévő meleg levegős kézszárítót használjuk, akkor előfordulhat, hogy a szerkezet visszafújhatja a helyiség levegőjében található bacilusokat a még nedves kezünkre.

Ha pedig megnézzük a termékünk csomagolását, akkor a biztonsági utasításokon túl az is szerepel rajta, hogy antimikrobiális spektrumú, tehát baktériumok, vírusok és gombák ellen bevethető.

Ugyanakkor környezetkutatói tanulmányaim során laboratóriumban, úgy tapasztaltam, hogy csírátlanítást két alapvető módon végeznek. Az egyik az alkoholos fertőtlenítés, a másik meg a tűz. Nyilván esetünkben utóbbi eljárás nem jöhet szóba, viszont ez alapján úgy vélem előbb módszer elég hatásos.

S ha már ott tartunk, hogy kéz, akkor a lábunkról se feledkezzünk meg, környezetünk hálás lesz érte. Továbbá néhány kritikus helyen például hajlatokban a testszagot okozó baktériumok és gombák ellen is hatásos lehet. Ha pedig mondjuk más nincs kéznél éppen, akkor apróbb sebek fertőtlenítésére is gyors segítség lehet.

Ha tovább megyünk ott vannak használati tárgyaink például a billentyűzetek, egerek, távirányítók, okostelefon, toll. Ezek áttörlésére is használható az alkoholos fertőtlenítő. Itt érdemes a legközelebbi használatú tárgyakra koncentrálni. A többire olcsóbb és környezettudatos szerek is megfelelnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a kezek higiéniájának fontosságát. Erre a kézmosás mellett megfelel az alkoholos kézfertőtlenítő is, mely legalább annyira hatékony. A mostani rendkívüli helyzeten túl, számos szituációban hasznos. Ezen túl pedig közvetlen használati tárgyaink és akár lábunk vagy apróbb sebek fertőtlenítésére bevethetjük. Ha pedig sem szappan, sem kézfertőtlenítő nem áll rendelkezésre, helyette hamu is használható kézmosáshoz. Jó egészséget! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Vörös Sándor

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.

Valentin nap – szingliknek

Szingli vagy, így semmi kedved a közelgő Valentin naphoz? Ez ne vegye el a kedved attól, hogy te is boldog legyél a szerelmesek napján… Íme pár ötlet, hogyan éld túl ezt az amúgy is nyálas ünnepet:

Karantén gyerekekkel pro és kontra

A járványhelyzet számtalan új szokatlan feladat elé állított minket, különösen a kisgyermekes családokat. A hosszú karantén alatt újra kellett gondolnunk egy csomó mindent az eddigi életünkkel kapcsolatban. Karantén gyerekekkel pro és kontra.