Menü

Változatos étrend hatásai

A megfelelő működéshez a szervezetnek mindenféle tápanyagra szüksége van. Ezek közül néhány a sejtek növekedéséhez és osztódásához szükséges energiaigényt fedezi, mások a sejtek normál kémiai folyamatait teszik lehetővé, megint mások pedig védelmező funkciókat látnak el.

Egészséges táplálkozás, egészséges szervezet

Testünk egy rendkívül bonyolult rendszer, csak akkor képes megfelelően működni, ha megkapja az ehhez szükséges „üzemanyagot”. Ennek feltétele az egészséges táplálkozás, ami tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, enzimeket, nyomelemeket és más, az egészség fenntartásában közreműködő összetevőket. És ez még nem minden: az egészséges táplálkozás része, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsük a káros anyagok bevitelét, valamint fogyasszunk nagyobb mennyiségű rostot, ami segít eltávolítani a toxinokat és káros lerakódásokat.

Kerüljük az állati zsírokban, finomítottcukrokban, sóban, szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, az adalékanyagokkal „feljavított” kész- és félkész ételeket, fogjuk vissza az alkohol- és a koffein fogyasztását, egyáltalán ne dohányozzunk. Nem véletlen, hogy az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésének is a legjobb ellenszere: különösen a hiányállapotokkal és a toxinokkal összefüggő emésztőrendszeri, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések, a rákok, a gyulladások és a cukorbetegség elkerülésében nyújt támogatást, ahogyan az immunrendszer erősítésével a kórokozókkal és parazitákkal szemben is nagyobb védelmet biztosít. Szintén jó szolgálatot tesz az egészséges táplálkozás a mentális problémák prevenciójában, valamint kezelésében.

A mennyiség sem mindegy

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy törekedni kell a tápanyagok megfelelő arányú fogyasztására, a napi ajánlott minimumok folyamatos bevitelére. Ne essünk abba a hibába, hogy az egészséges táplálkozás nevében például kizárólag szezonális, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk: ebben az esetben könnyen hiányt szenvedhetünk egyes fontos összetevőkből. Hiába azonban a változatos és átgondolt étrend, ha étkezés közben feleslegesen terheljük a szervezetünket.

Az egészséges táplálkozás része, hogy az ételt alaposan megrágjuk, ne habzsoljunk, és ne együnk egyszerre túl sokat, inkább naponta többször, kisebb mennyiségű élelmet vegyünk magunkhoz. Lényeges a folyadékbevitel, minden nap legalább 2-2,5 liter vizet igyunk (függetlenül attól, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk), méghozzá nyugodtan, nem egyszerre „magunkba döntve”. Mindez elengedhetetlen a hatékony emésztéshez és a tápanyagok maradéktalan hasznosításához.

Az egészséges táplálkozás eredménye

Ha sikerül betartani az egészséges táplálkozás szabályait, számos kellemetlen panaszt előzhetünk meg, valamint megszüntethetjük a tüneteket. Ezek közül a leggyakoribbak a nagyrészt a mérgek és salakanyagok felhalmozódása miatt kialakuló emésztési zavarok, a hasfájás, a puffadás, a székrekedés, a hiánybetegségek, a reflux, a fokozott gázképződés, a fáradékonyság, a rossz közérzet vagy az álmatlanság. Szintén hozzájárulhat az egészséges táplálkozás az IBS tüneteinek megelőzéséhez és enyhítéséhez, valamint a vastagbélben elhelyezkedő bélflóra egyensúlyának fenntartásához és visszaállításához. Utóbbi az immunrendszer erősítését is szolgálja, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, így a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja a szervezet védekezőképességét.

Kevesebb méreg egészséges táplálkozással

A nem megfelelő étrend hatására, gyorsabban halmozódnak fel a mérgek és káros salakanyagok a szervezetben, ezt a folyamatot azonban az egészséges táplálkozással részben visszafordíthatjuk. Ennek érdekében, növeljük a magas rosttartalmú ételek, a nyers zöldségek és gyümölcsök, a psyllium, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását.

A toxinok és a vastagbélben megtapadt lerakódások tökéletes eltávolításához, ehhez az egészséges táplálkozás önmagában nem elegendő, vegyük igénybe a jó minőségű, ellenőrzött méregtelenítő és béltisztító programok segítségét.

Szerző: Udvari Fanni

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.