Menü

Egészséges receptek cukorbetegeknek

A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

TONHALLAL ÉS KÖLESSEL TÖLTÖTT CUKKINI

2 db [1/2 db] cukkini

160 g [40 g] lecsepegtetett tonhal – konzerv

1 fej [1/4 fej] lilahagyma

200 g paradicsompüré

2-3 gerezd fokhagyma

1 db citrom leve

1 rozmaring ág

1 kakukkfű ág

néhány bazsalikomlevél

1 kávéskanál konyhasó

40 g [10 g] light ementáli sajt

Köleshez

100 g [25 g] köles

200 ml víz [50 ml] víz

1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Ha öregebb cukkinink van, részben meghámozzuk úgy, hogy csíkos legyen, gőzben előpároljuk, zsenge példányoknál a hámozás és a párolás elhagyható.

A kölest kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntve megfőzzük, pár csepp növényi olajjal összekeverjük. A tonhalkonzervet leszűrjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk citromlével.

A töltelékhez a kölest, a tonhalat, a paradicsompürét összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom), a finomra vágott lilahagymával és a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és a kimagozott cukkinibe kanalazzuk, tetejükre ráhelyezzük a vékonyra vágott sajtszeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

FOKHAGYMÁS SERTÉSCOMB SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS QUINOÁVAL

Hús

4 szelet, 400 g [100 g] sertéscomb vagy karaj – ujjnyi vastag

1 nagy fej [20 g] vöröshagyma felszeletelve

4 [1] gerezd zúzott fokhagyma

4 [1] teáskanál mustár

2 evőkanál [1 teáskanál] olívaolaj

őrölt tarka bors – ízlés szerint

1 kávéskanál só

Sült zöldség

200 g [50 g] édesburgonya

200 g [50 g] brokkoli

1 db pasztinák

1 nagy fej lilahagyma

néhány csepp olívaolaj

Quinoa

160 g [40 g] quinoa

240 g [60 g] forró víz

1 teáskanál olívaolaj

Elkészítés

A zúzott fokhagymából, a mustárból, a borsból olívaolaj hozzáadásával pácot készítünk. A páccal megkenjük a combszeletek mindkét oldalát. Jól záródó edényben legalább egy éjszakát pácoljuk. A bepácolt hússzeleteket teflon vagy kerámia serpenyőben puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a vöröshagymát.

A megtisztított, feldarabolt zöldségeket egy nejlon zacskóba tesszük, rácsepegtetünk néhány csepp olívaolajat, összerázzuk a zöldségeket – hogy egyenletesen átjárja a felületüket az olaj. Sütőpapírra téve 160 fokra előmelegített sütőben roppanósra sütjük.

A quionoát alaposan átmossuk, finom szövésű szitán vagy kendőben leszűrjük, lecsepegtetjük, átfuttatjuk az olajon, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.

Fűszeres paradicsomszószban sült tojás

2 egész tojás
1-2 szál újhagyma
100 g passzírozott paradicsom
1 csapott evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
néhány bazsalikomlevél vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
chilipehely –elhagyható
csipetnyi konyhasó

Elkészítés
Az újhagymát apóra vágjuk, megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomszószt és a fűszereket. 10 percig pároljuk a fűszeres paradicsomszószt, majd a tojásoknak „fészket készítve” egyenként, óvatosan beleütjük őket a paradicsomszószba. Lassú tűz mellett, lefedve további 8-10 percig sütjük.

GRÁNÁTALMÁS, GRÍZPUDING KUKORICADARÁBÓL

600 ml [125 ml] mandulatej

1 csomag [1/4 csomag] vaníliapuding –amennyiben gluténmentes változatban készítjük, ügyeljük a pudingpor mentességére

4 evőkanál [1 evőkanál] eritritol

4 teáskanál [1 teáskanál] kukoricadara

1 db [50 g] gránátalma

Elkészítés

500 ml mandulatejet felteszünk forrni, hozzákeverjük a kukoricadarát. A pudingport simára keverjük az édesítőszerrel és maradék (100 ml) mandulatejjel, majd a forrásban lévő mandulatejhez adjuk.

A kész pudingot tálkákba merjük, gránátalmával díszítjük, frissen és hűtve egyaránt finom

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!