Menü

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

Illóolajokat már az ősi kultúrákban is alkalmaztak, a gyógyítás mellett, kozmetikai és vallási célokra. A híres arab orvos, Avicenna feljegyzései is arról tanúskodnak, hogy már a 10. században ismert és kidolgozott volt a növényi hatóanyagok kivonásának technikája, bár egyes források szerint ilyesmit már jóval korábban is végeztek.

Véletlen felfedezés

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre, a hangulatra, enyhítik a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket. Az illóolajokról azt tartják, hogy csökkentik a stresszt, fokozzák a keringést és a méreganyagok kiválasztását, csillapítják a duzzanatot. Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy egyes illóolajokkal hatásosan kezelhetőek a bakteriális eredetű-, vagy vírusfertőzések, égések, magas vérnyomás, légzési nehézségek, álmatlanság, depresszió és sok egyéb betegség.

Bármilyen betegség esetén először mindig a háziorvoshoz, vagy szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében, ezután érdemes kiegészítő kezelésként a természetes gyógymódokat is kipróbálni. Fontos, hogy a kezelőorvos mindig tudjon róla, ha a beteg ilyen terápiában is részesül!

A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére aromaterápia alkalmazható:

húgyúti fertőzések;

hörghurut;

nátha és influenza;

fejfájás, migrén;

depresszió, stressz, szorongás;

felfúvódás és emésztési problémák, mint például emésztési zavar;

bőrbetegségek, például akne, ekcéma;

álmatlanság;

torokgyulladás, mandulagyulladás;

klimaxos tünetek;

izomhúzódás, -rándulás;

hányinger és utazási betegség;

fogfájás és ínybetegségek

gombás fertőzések

Illóolajok használata az aromaterápiában

Az illóolajok általában két úton juttathatók be a szervezetbe; belégzéssel, illetve bőrön keresztül felszívódva.

Inhalálás - közvetlen belélegzés, vagy illóolajat tartalmazó gőz belégzése.

Párologtatás – elektromos-, vagy hagyományos kerámia párologtatókba cseppentve.

Masszázs - ez a leggyakoribb és a leghatékonyabbnak tartott formája az aromaterápiás kezelésnek. Egy úgynevezett bázisolajhoz adnak pár csepp illóolajat, és ezzel végzik a kezelést.

Fürdő – illóolajat tartalmazó vízben. A lábfürdő is hatásos lehet, például fagyás esetén.

Borogatás – véraláfutások enyhítésére, a bőr és az izom regenerálására, illetve menstruációs fájdalmak enyhítésére kiváló.

Bedörzsölés - nagyon kevés illóolaj alkalmazható közvetlenül a bőrre cseppentve, hígítatlanul ugyanis irritációt okozhatnak.

Soha ne alkalmazzuk az illóolajokat belsőleg! Ezek olyan töménységűek, hogy sok közülük akár mérgező is lehet.

Alapvető illóolajok az aromaterápiában

Babérolaj – segít emésztési problémák, étvágytalanság esetén, valamint megfázás, influenza és mandulagyulladás tüneti kezelésére alkalmazható. Külső élősködők ellen, reumatikus fájdalmak enyhítésére és duzzadt nyirokcsomók esetén is hatásos. Terhesség alatt nem ajánlott a használata.

Muskotályzsálya – hatásos szorongás és depresszió ellen, valamint szabályozza a menstruációt, enyhíti az azt megelőző kellemetlen tüneteket. Szakemberek szerint az ekcéma kiújuló tüneteinek kezelésére is hatásos. Terhes nőknél nem alkalmazható.

Eukaliptusz – úgy tartják, hogy csillapítja a lázat, segít a megfázás, az influenza, a hörghurut és az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében, és csillapítja a köhögést. Kelések, pattanások is hatásosan kezelhetők vele. Belsőleg tilos alkalmazni.

Germán kamilla (orvosi székfű) – népszerű és sokoldalú illóolaj, segít emésztési panaszok, kellemetlen menstruációs és klimaxos tünetek, bőrsérülések, gyulladás, égés (beleértve a napégést is), pattanások és kelések esetén.

Levendula – az egyik legismertebb és legnépszerűbb illóolaj. Fejfájás, depresszió, nyugtalanság, álmatlanság, stressz és feszült idegállapot kezelésére alkalmazható. Izomhúzódás, rándulás, menstruációs görcsök esetén fájdalomcsillapító hatású. Enyhíti a hányingert és alkalmazható bőrsérülések – vágások, csípések, égések kezelésére.

Borsmenta – ez a jól ismert illóolaj az emésztési panaszok, a hányinger és a fejfájás hatásos ellenszere. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreg-gyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos. Ezt az olajat csak mértékkel alkalmazzuk és 3 éven aluli gyermeknél ne használjuk.

Rozmaring – ez a népszerű fűszernövényből kinyert illóolaj emésztési problémák, felfúvódás és májproblémák esetén nyújt segítséget. Enyhülést hoz hörghurut esetén. Csökkenti a folyadék visszatartást és enyhíti a depressziót. Terhesség, magas vérnyomás és epilepszia esetén tartózkodni kell a használatától.

Tárkony – ismét egy fűszernövény, amely gyógyító illóolajat rejt. Enyhíti a menstruációhoz és a klimaxhoz társuló zavaró tüneteket, valamint segít az emésztőrendszeri kellemetlenségek – emésztési zavar, puffadás, csuklás, étvágytalanság - kezelésében. Stresszes helyzetekben is enyhülést hoz. Terhesség alatt nem alkalmazható.

Az illóolajok nem csak segítenek ellazulni, de még különböző betegségeket is elkerülhetünk használatukkal.

Szerző: Udvari Fanni

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?