Menü

Hajnövesztés otthon, fillérekből

Lassan nő a hajad, viszont szép, hosszú hajkoronát szeretnél pár hónap alatt? Nem lehetetlen. Számos olyan házi praktika van a hajnövekedés gyorsítására, amitől tényleg látványos lesz az eredmény, ráadásul a hozzávalók nagy része megtalálható a konyhánkban.

Először kezdjük azokkal a hozzávalókkal, amik a legtöbb háztartásban (nagyrészt) mindig megtalálhatóak.

Ilyen például a tojás, olívaolaj és a kamillatea.

Verj fel egy tojást, majd keverd össze egy-két evőkanál olívaolajjal és egy kis tömény főzetű kamillateával. Ha ez megvan, kend be vele a hajad, majd csavard törölközőbe, és hagyd rajta ezt a pakolást minimum egy órán keresztül, de jóval tovább is hagyhatod, azzal nem ártasz a hajadnak. Ezt a természetes hajpakolást alkalmazd heti két-három alkalommal. Nemcsak a hajad növekedését serkentheted ezzel, hanem fényesebbé és erősebbé is válik a hajkoronád.

A tojás tele van fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A tojássárgája nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, amely megszabadítja a szabad gyököktől a fejbőrt, növeli a vér áramlását, így elősegítve a hajnövekedést, emellett erősebbé is teszi a hajat.

A tojásfehérje nem tartalmaz zsírt, így ez ideális a zsíros haj táplálására is. Kéntartalma pedig védelmet nyújt a korpásodás ellen.

Az olívaolaj hidratálja a hajat, így használhatod akkor is, ha hajad száraz és töredezett. Ezenkívül még erősíti és puhítja is a hajat, valamint élénkíti a hajszínt és segít megtartani textúráját.

A kamillateával is megelőzhető és meg is szüntethető a korpásodás, emellett nyugtatja az irritált fejbőrt. Festék helyett is kitűnő, mivel világosítja a hajat. Rendszeres használatával a barna haj fokozatosan kivilágosodik.

Ha épp nincs otthon tojás, vagy olívaolaj, akkor a majonéz is jó választás a gyorsabb hajnövesztésre (mivel a majonéz is tojásból és olajból áll).

Nedvesítsd be kicsit a hajad meleg vízzel, ezután dörzsöld a majonézt a fejbőrödre, egészen a hajvégekig. Rakj rá egy zuhanysapkát vagy egy törölközőt. 20-30 perc elteltével mosd ki a hajadból egy gyenge samponnal. Heti egyszer alkalmazd száraz, kéthetente normál hajra. Bársonyos és fényes lesz a hajad, amellett, hogy gyorsabban is fog nőni.

Az almaecet is serkenti a hajnövekedést, ezt hajmosás után, balzsam helyett használhatod. Kis ideig hagyd a hajadon, majd mosd le, ezután szárítsd meg a hajad.

A citromlé és a kókuszolaj is remek természetes hajnövesztő. Keverjünk össze egy adag citromlét és két adag kókuszolajat, majd ezt a keveréket masszírozzuk a fejbőrünkbe. Ugyanúgy húzzunk rá zuhanysapkát, és hagyjuk rajta minimum 4 órán át, de akár aludhatunk is benne. Ha ez megvolt, langyos vízzel öblítsük ki, majd mossunk hajat. Ezt maximum heti egyszer alkalmazzuk.

Az illóolajok is serkentik a hajnövekedést, amellett, hogy erősebbé is teszik a hajat. Ilyen illóolaj a kakukkfű-, rozmaring-, cédrus-, szőlőmag- és jojoba olaj. Ezekből keverj össze 2-3 cseppeket egy palackban, így későbbre is jó lesz még a keverék. Este masszírozd a hajadba, majd másnap reggel mosd le langyos vízzel és samponnal.

És végül a személyes kedvencem a ricinusolaj. Gyógyszertárban pár száz forintért be tudod szerezni, és keverheted olívaolajjal, kókuszolajjal, de magában is jó. Elég belőle egy-két evőkanál, kicsit fel is melegítheted tűzhely felé tartva, hogy kenhetőbb legyen. Masszírozd a hajtövekre, hagyd hatni pár órán át, vagy egy éjszakára is akár, majd mosd meg a hajad samponnal. Heti 2-3 alkalommal megismételheted, hogy még eredményesebb legyen.

Fontos, hogy belülről is tápláljuk hajunk, ne csak kívülről. Vigyünk be szervezetünkbe sok E-vitamint, meg persze a többi vitamin is fontos, de hajnövekedés szempontjából erre figyeljünk. Ne költsünk drága termékekre a boltokban, először próbáljuk ki ezeket a házi praktikákat. Garantálom, hogy valamennyi mindenkinél be fog válni!

Jó hajnövesztést, szépülést!

Liszli Kornélia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?