Menü

A galagonya jótékony hatása

Bátran állíthatjuk, hogy a galagonya, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője.

Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp köszvény ellen használták. A 17. századtól kezdődően azonban már vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták az orvosok. Nagy becsben tartják a természetgyógyászok, lássuk, miért!

Serkenti a szívizom vérellátását. Teája értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott fogyasztása. Napi 2-3 csésze galagonya teát igyanak akut probléma esetén, megelőzésre heti egy alkalommal is elegendő. A megelőzés szempontjából fontos tartós, folyamatos fogyasztása.

Terhesség alatt is fogyasztható. Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van. Csökkenti a vértolulás veszélyét. Fülzúgásra is használjuk. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.

Felhasználási módjai

Gyógyteának a virágos hajtásvégből készítünk forrázatot, 15 percig áztatjuk, szűrjük. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészével is lehet inni belőle. Ha nyugtató célból fogyasztjuk, lefekvés előtt langyosan igyuk meg, Ha vízhajtásra használják, mert arra is jó, akkor napközben igyák meg.

Terméséből készíthetünk finom likőrt vagy különleges "szívlekvárt". Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Csökkenthetők vele a gyógyszeradagok

Németországban, ahol a gyógynövényekkel való orvoslás igen elterjedt, legalább húszféle, galagonyát tartalmazó gyógyszert forgalmaznak, így a leggyakrabban használt orvosságok egyike lett.

Habár a galagonya biztonságos és hatásos lehet a szívgörcs, a pangásos szívelégtelenség és a szívritmuszavarok kezelésében, ezek komoly, az életet is veszélyeztető betegségek, amelyek gyógyításához szakorvosra is szükség van. Aki az előírt gyógymód mellett a galagonyát is szeretné kipróbálni, konzultáljon kezelőorvosával. A galagonyatea vagy -tinktúra rendszeres alkalmazásával és a kezelőorvos irányításával csökkenthetők a gyógyszeradagok.

Kik ne fogyasszák a galagonyateát?

Mint a legtöbb gyógynövénynek, a galagonyának is vannak ellenjavallatai. Terhes, szoptató anyáknak és gyerekeknek nem ajánlott. Van egy olyan elképzelés, miszerint a galagonyatea is alkalmas a diétázóknak, ez azonban tévedés. Valóban van vízhajtó hatása, de a zsírokat nem bontja! Vegyük figyelembe, hogy minden esetben érdemes az orvosunkkal konzultálni a galagonya-termékek fogyasztása előtt.

Lehetséges mellékhatások

Nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt a galagonyát gyógyászati célokra szeretnénk használni, mivel ritka esetekben a galagonya bogyói okozhatnak hirtelen vérnyomás ingadozást, ájulást. Vannak, akiknél allergiás reakciók, hányinger, kiütés vagy csalánkiütés is jelentkezhetnek.

Így készül a galagonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz.

Elkészítés: a megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve sűrítsük. Az elkészült lekvárt merjük kifertőtlenített üvegekbe.

Termését akár nyersen is fogyaszthatjuk, vadhúsok mellé mártást is készíthetünk belőle.

Szerző: Udvari Fanni

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.