Menü

A legfinomabb őszi saláták

Sokak fejében a saláta inkább nyári, esetleg tavaszi ételként van elkönyvelve, de az ősz talán még különlegesebb ízű zöldségesekben és gyümölcsökben gazdag, amiket egyszerűen készíthetünk el salátaként. Az ősz népszerű zöldségei új formájukban jelenhetnek meg a konyhába, ahol eddig nem látott és ízlelt oldalukat fedezhetjük fel. Ráadásként az emlékezetes ízélmények mellett még a vitaminbevitelre és immunerősítésre is figyelhetünk.

Sült padlizsán salátaként

Igazán izgalmas az első recept, hiszen salátába nem gyakran teszünk sült zöldséget!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 darab nagy padlizsán

60 dkg dió

100 g kecskesajt

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Tisztítsuk meg a padlizsánt és szeleteljük fel kis kockákra. Beolajozott sütőpapírra helyezzük a padlizsándarabokat, amiket leöntünk még egy kis olajjal. Rendezzük el a padlizsánokat, majd háromnegyed órán át süssük magas fokozaton, minimum 200 fokon.

Amíg a padlizsán megsül pirítsuk meg a diót, kis lángon, odafigyelve, hogy ne égjen meg. A sajtot is kockára vágjuk.

Ha elkészült a padlizsán, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kissé kihűl. Ezt követően tegyük egy tálba és keverjük őket össze.

A salátára egy öntet is illik, ez így készül:

4 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál citromlé

2 gerezd fokhagyma

só és bors

Reszeljük le a fokhagymát és egy tálba keverjük össze a citromlével és az olajjal, majd fűszerezzük és alaposan összekeverjük.

Sütőtök saláta

Az ősz kedvenc zöldsége a sütőtök, amiből minden készül és ebből a saláták sem maradhatnak ki.

Ezek kellenek hozzá:

1 kg sütőtök

20 dkg rukkola

1 darab kisebb brokkoli

1 fej lilahagyma

250 g koktélparadicsom

10 dkg fetasajt

A felkockázott sütőtököt és a rózsáka szedett brokkolit megfőzzük és egy edénybe, amikor megpuhult a tök, meghámozzuk. A paradicsomot és a lilahagymát felszeleteljük. A rukkolát, a tököt és a többi hozzávalót is egy nagy tálba tesszük és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint dressinggel tálalható.

Az ősz tele van kreativitással, amit a sütés-főzés során sokszorosan kiélhetünk és kamatoztathatunk. Kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal, feltétekkel és próbáljunk ki új ízeket!

Őszi vitaminbombák

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.


A fermentálásról

A fermentálás, a fermentált zöldségek készítése és fogyasztása évezredes múltra tekint vissza. Ennek oka, hogy nemcsak finomak, de rettentő egészségesek is, különösen az emésztés és a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

Laktató húsmentes levesek

A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.


Tél? – akkor sütik

Ha tél, akkor sok embernek először is a hideg, fagyos napok jutnak eszébe, amiken legszívesebben csak filmet néznének és lustálkodnának. Aztán ott a karácsony, az ajándékok, utána a szilveszter… Abba bele se gondolunk, hogy akár egy új hobbiba is belekezdhetünk: a sütésbe.