A növényi alapú italok hatásai
- Dátum: 2020.10.06., 23:11
- Nagypál Bíborka Anna
- egészség, fehérje, fogyókúra, ital, kókusztej, laktózérzékenység, mandulatej, mértékletesség, szójatej, táplálkozás, tehéntej, tej, természetes, vegán, zabtej
A növényi alapú italok hallatán az emberek mindig a vegánokra asszociálnak. Viszont manapság már nem csak ők isznak növényi tejet, hanem a laktózérzékenyek, a diétázók vagy akár az arra nem rászorulók is, mert ezen italok mindenki számára hozzáférhetőek. Nagyon fontos tehát tudni, hogy személy szerint nekünk melyik az ajánlott és melyik az az ital, ami a táplálkozásunkba beilleszthető.
Az közismert, hogy a növényi tejek beilleszthetőek a vegán és növényi alapú étrendekbe, illetve, hogy az egészség életmódot is támogatják. A növényi tej kevesebb esetben vált ki allergiás reakciót, mint a tehéntej (ezért tej-tojás érzékenyek is növényi italokat fogyasztanak). Nem tartalmaz koleszterint és alacsony zsírtartalmúak, így a magas koleszterinszint elleni küzdelemben is remek segítség lehet.
A szójatej a legkorábban elkészített növényi tej. Laktózérzékenyeknek és a cukorbetegeknek is megfelelő választás, mert nem növeli a vércukorszintet, hanem segíti annak szinten tartását. Nagyon hasonlít tápanyagtartalmában a tehéntejhez. Mivel lassan, fokozatosan bomlanak le a benne lévő cukrok, ezért könnyen emészthető ital. Hasonlóan a tehéntejhez, magas a kalcium tartalma, így a csontritkulás is megelőzhető. Magas a fehérjetartalma is (100 ml szójatej 4,6 g fehérjét tartalmaz), ezért a szója protein készítményt fogyásra szokták ajánlani.
A mandulatej alacsony kalóriatartalmú, ezért étvágyfokozó hatása van. Ha fogyókúrázni szeretnél, akkor mindenképpen kerüld el a mandulatejet! De fogyasztásra ajánlják a vérszegény vagy alultáplált illetőknek. Szív-és érrendszeri problémák ellen remek választás a mandulatej Omega-3 tartalma miatt. Fontos megemlíteni, hogy nagyon alacsony a fehérjetartalma, hiszen 250 ml mindössze 1 g fehérjét tartalmaz csak!
A rézben gazdag kókusztej segít fenntartani a bőr és a véredények rugalmasságát. Segíti csökkenteni az ízületi gyulladásokat, mert szelén tartalma magas. Cinket is tartalmaz a kókusztej, ami pedig lassítja a rákos sejtek tevékenységét. Magasabb a zsírtartalma az előző italokéhoz képest, de ha mértékkel fogyasszuk, zsírégetésre és izomzat építésére is alkalmas.
Szintén fogyókúrázóknak és rendszeres sportolóknak ajánlják a zabtejet, viszont itt is fontos megjegyezni, hogy a mértékletesség mennyire fontos. A bolti termékek tartalmazhatnak hozzáadott cukrokat és stabilizátorokat. Táplálkozási szakértők nem tanácsolják a zabtej rendszeres fogyasztását, inkább a kókusztejet javasolják napi felhasználásra. Gluténérzékenyek sajnos ezt az italt nem fogyaszthatják. Ez a legrostosabb növényi ital.
Ne felejtsük el azt se, hogy az állati eredetű tej is mennyire egészséges. Gondoljunk a magas D-vitamin, kálium-és kalciumtartalmára. Fontos, hogy magas a szénhidrát-és fehérjeszintje. Az aminósavak támogatják az egészséges izomzat felépítését. De nagy a zsírtartalma, és akár tartalmazhatja a tehénnek adott antibiotikumokat és egyéb szereket is. Ilyenkor kell mérlegelni, hogy mire van szüksége a szervezetünknek, milyen élelmiszereket és italokat kell mellőznünk vagy bevezetnünk egészségünk megóvása érdekében. Ezért az egészséges táplálkozás és életmód legfontosabb szabálya a mértékletesség és saját testünk ismerete.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.