Menü

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

A curry fűszerkeverék elnevezése két szó összeolvadásával született meg és a britek fejéből pattant ki. A kari fűszernövény és karhí nevű édes-savanyú szósszal készített étel nevéből jött létre. Az angolok számára inkább általános kifejezéssé vált, ami minden indiai fűszert takart.

A ma is népszerű curry fűszerkeveréket is az angolok fejlesztették ki és összetevői között van például, a római kömény, chilipaprika, kurkuma és lepkeszegmag.

Zöldséges rizs curryvel

Nagyon egyszerű recept, még egyszerűbb hozzávalókból, de a végeredmény egészen különleges és finom.

Amire szükséged lesz:

1 bögre rizs

1 bögre víz

1 bögre kókusztej

1 kápia paprika

1 répa

2 gerezd fokhagyma

só + bors

currypor

Kis olajon pároljuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, majd keverjük hozzá a rizst, amit egy bögre vízzel öntsünk fel. Hagyjuk főni, amíg a víz elpárolog. Ez maximum 10 percet jelent, ezalatt vágjuk vékony és apró szeletekre a paprikát és reszeljük le a répát. Ízlés szerint felhasználhatunk más zöldséget is, például cukkinit vagy borsót, ami előtte kicsit megpárolunk, vagy keverhetünk hozzá tofut, amit szintén megpirítunk.

Amikor a rizs alól elfőtt a víz adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel egy bögre kókusztejjel. Ezután következik a fűszerezés, mivel a curry jellegzetes ízzel bír, vigyázzunk és bánjunk mértékkel a sóval és borssal.Amint a rizsszemek kellően átpuhultak és magukba szívták a kókusztejet, kész is van a zöldséges-currys „rizottó”!

Humusz és curry

A házilag elkészíthető humuszról már korábban is jelent meg írás az oldalon, most azonban a hagyományos receptet egy kis currys bolondítjuk meg.

Amire szükséged lesz:

50 dkg csicseriborsó (konzervben)

2 gerezd fokhagyma

2 db citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál tahini

só+bors

ízlés szerint más (erősebb) fűszerek

A csicseriborsót egy lábasban felforraljuk, amialatt felszeleteljük a hagymát és kifacsarjuk a két citrom levét. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és robotgéppel krémesre keverjük a fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Végül só és bors mellett curryvel ízesítjük, itt is figyeljünk, hogy a curry erősebb fűszernek számít. Az elkészült, még folyós krémet hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.