Receptek curryvel
- Dátum: 2020.09.26., 12:56
- Sipos Zsófia
- curry, fűszer, fűszerkeverék, humusz, India, keleti konyha, tofu, zöldség
A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.
A curry fűszerkeverék elnevezése két szó összeolvadásával született meg és a britek fejéből pattant ki. A kari fűszernövény és karhí nevű édes-savanyú szósszal készített étel nevéből jött létre. Az angolok számára inkább általános kifejezéssé vált, ami minden indiai fűszert takart.
A ma is népszerű curry fűszerkeveréket is az angolok fejlesztették ki és összetevői között van például, a római kömény, chilipaprika, kurkuma és lepkeszegmag.
Zöldséges rizs curryvel

Nagyon egyszerű recept, még egyszerűbb hozzávalókból, de a végeredmény egészen különleges és finom.
Amire szükséged lesz:
1 bögre rizs
1 bögre víz
1 bögre kókusztej
1 kápia paprika
1 répa
2 gerezd fokhagyma
só + bors
currypor
Kis olajon pároljuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, majd keverjük hozzá a rizst, amit egy bögre vízzel öntsünk fel. Hagyjuk főni, amíg a víz elpárolog. Ez maximum 10 percet jelent, ezalatt vágjuk vékony és apró szeletekre a paprikát és reszeljük le a répát. Ízlés szerint felhasználhatunk más zöldséget is, például cukkinit vagy borsót, ami előtte kicsit megpárolunk, vagy keverhetünk hozzá tofut, amit szintén megpirítunk.
Amikor a rizs alól elfőtt a víz adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel egy bögre kókusztejjel. Ezután következik a fűszerezés, mivel a curry jellegzetes ízzel bír, vigyázzunk és bánjunk mértékkel a sóval és borssal.Amint a rizsszemek kellően átpuhultak és magukba szívták a kókusztejet, kész is van a zöldséges-currys „rizottó”!
Humusz és curry

A házilag elkészíthető humuszról már korábban is jelent meg írás az oldalon, most azonban a hagyományos receptet egy kis currys bolondítjuk meg.
Amire szükséged lesz:
50 dkg csicseriborsó (konzervben)
2 gerezd fokhagyma
2 db citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál tahini
só+bors
ízlés szerint más (erősebb) fűszerek
A csicseriborsót egy lábasban felforraljuk, amialatt felszeleteljük a hagymát és kifacsarjuk a két citrom levét. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és robotgéppel krémesre keverjük a fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Végül só és bors mellett curryvel ízesítjük, itt is figyeljünk, hogy a curry erősebb fűszernek számít. Az elkészült, még folyós krémet hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.