Menü

Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

A curry fűszerkeverék elnevezése két szó összeolvadásával született meg és a britek fejéből pattant ki. A kari fűszernövény és karhí nevű édes-savanyú szósszal készített étel nevéből jött létre. Az angolok számára inkább általános kifejezéssé vált, ami minden indiai fűszert takart.

A ma is népszerű curry fűszerkeveréket is az angolok fejlesztették ki és összetevői között van például, a római kömény, chilipaprika, kurkuma és lepkeszegmag.

Zöldséges rizs curryvel

Nagyon egyszerű recept, még egyszerűbb hozzávalókból, de a végeredmény egészen különleges és finom.

Amire szükséged lesz:

1 bögre rizs

1 bögre víz

1 bögre kókusztej

1 kápia paprika

1 répa

2 gerezd fokhagyma

só + bors

currypor

Kis olajon pároljuk a lereszelt vagy nagyon apróra vágott fokhagymát, majd keverjük hozzá a rizst, amit egy bögre vízzel öntsünk fel. Hagyjuk főni, amíg a víz elpárolog. Ez maximum 10 percet jelent, ezalatt vágjuk vékony és apró szeletekre a paprikát és reszeljük le a répát. Ízlés szerint felhasználhatunk más zöldséget is, például cukkinit vagy borsót, ami előtte kicsit megpárolunk, vagy keverhetünk hozzá tofut, amit szintén megpirítunk.

Amikor a rizs alól elfőtt a víz adjuk hozzá a zöldségeket és öntsük fel egy bögre kókusztejjel. Ezután következik a fűszerezés, mivel a curry jellegzetes ízzel bír, vigyázzunk és bánjunk mértékkel a sóval és borssal.Amint a rizsszemek kellően átpuhultak és magukba szívták a kókusztejet, kész is van a zöldséges-currys „rizottó”!

Humusz és curry

A házilag elkészíthető humuszról már korábban is jelent meg írás az oldalon, most azonban a hagyományos receptet egy kis currys bolondítjuk meg.

Amire szükséged lesz:

50 dkg csicseriborsó (konzervben)

2 gerezd fokhagyma

2 db citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál tahini

só+bors

ízlés szerint más (erősebb) fűszerek

A csicseriborsót egy lábasban felforraljuk, amialatt felszeleteljük a hagymát és kifacsarjuk a két citrom levét. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és robotgéppel krémesre keverjük a fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Végül só és bors mellett curryvel ízesítjük, itt is figyeljünk, hogy a curry erősebb fűszernek számít. Az elkészült, még folyós krémet hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?