Marhából készült ínycsiklandozó ételek
- Dátum: 2020.09.22., 03:58
- Udvari Fanni
- egészség, étel, étkezés, főzés, húsgombóc, konyha, marha, sütés
A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.
A marhahús része egyben azt is behatárolja, hogy milyen típusú étel készíthető belőle: hirtelensütésre a bélszín alkalmas, míg a fehérpecsenye, hátszín és marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható. A marhahús tápértéke aszerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag. A minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.
LASAGNE BOLOGNESE
HOZZÁVALÓK
1fej vöröshagyma
1fej sárgarépa
0.5csok petrezselyemzöld
1csok zellerzöld
2ek olaj
50dkg darált marhahús
2ek paradicsompüré
50dkg friss paradicsom
bors+só
1kk bazsalikom
1.25dl leves
1.25dl vörösbor
2ek vaj
2ek liszt
5dl tej
reszelt szerecsendió
12db lasagne tésztalap
7.5dkg reszelt parmezán
1kk kakukkfű
ELKÉSZÍTÉS
A vöröshagymát felkockázzuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet.
Az olajon megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük.
A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett.
A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamel felét, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt aranysárgára sütjük.
ERDÉLYI TOKÁNY PULISZKÁVAL
HOZZÁVALÓK
80dkg marhahús
10dkg szalonna
5dkg zsír
20dkg vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
12dkg zöldpaprika
majoránna
bors+ só
2szál kakukkfű
0.5dl fehérbor
5dkg paradicsompüré
5dl víz
15dkg kukoricaliszt
5dkg vaj
sertészsír
ELKÉSZÍTÉS
A csíkokra szeletelt füstölt szalonnát és császárszalonnát kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd belehelyezzük a kockára vágott makói vöröshagymát, a csíkokra darabolt sertésszűzpecsenyét, sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, kevés vízzel felengedjük, és megpároljuk.
Mikor a szűzpecsenye megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott csemege uborkát, a felaprított tölteni való paprikát és paradicsomot. Tejföllel dúsítjuk, és kiforraljuk, végül megszórjuk petrezselyem zöldjével.
SVÉD HÚSGOLYÓ BARNAMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK
50dkg darált marhahús
5dkg zsemlemorzsa
5dkg vaj
2dl habtejszín
1db tojás
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1ek mustár
1tk só
0.5tk szerecsendió
1kh bors
8dkg vaj
4dl húsleves
2.5dl tejszín
3ek liszt
só
ELKÉSZÍTÉS
A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és összedolgozzuk.
A masszából nedves kézzel húsgolyókat formázunk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a húsgombócokat, és többször átforgatva körbe pirítjuk.
A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, és folyamatos kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük.
Amikor kész, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk, tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.