Menü

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

A marhahús része egyben azt is behatárolja, hogy milyen típusú étel készíthető belőle: hirtelensütésre a bélszín alkalmas, míg a fehérpecsenye, hátszín és marhacomb leginkább párolva és sütve fogyasztható. A marhahús tápértéke aszerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag. A minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.

LASAGNE BOLOGNESE

HOZZÁVALÓK

1fej vöröshagyma

1fej sárgarépa

0.5csok petrezselyemzöld

1csok zellerzöld

2ek olaj

50dkg darált marhahús

2ek paradicsompüré

50dkg friss paradicsom

bors+só

1kk bazsalikom

1.25dl leves

1.25dl vörösbor

2ek vaj

2ek liszt

5dl tej

reszelt szerecsendió

12db lasagne tésztalap

7.5dkg reszelt parmezán

1kk kakukkfű

ELKÉSZÍTÉS

A vöröshagymát felkockázzuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzödet.

Az olajon megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük.

A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett.

A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamel felét, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt aranysárgára sütjük.

ERDÉLYI TOKÁNY PULISZKÁVAL

HOZZÁVALÓK

80dkg marhahús

10dkg szalonna

5dkg zsír

20dkg vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

12dkg zöldpaprika

majoránna

bors+ só

2szál kakukkfű

0.5dl fehérbor

5dkg paradicsompüré

5dl víz

15dkg kukoricaliszt

5dkg vaj

sertészsír

ELKÉSZÍTÉS

A csíkokra szeletelt füstölt szalonnát és császárszalonnát kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd belehelyezzük a kockára vágott makói vöröshagymát, a csíkokra darabolt sertésszűzpecsenyét, sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, kevés vízzel felengedjük, és megpároljuk.

Mikor a szűzpecsenye megpuhult, hozzáadjuk a csíkokra vágott csemege uborkát, a felaprított tölteni való paprikát és paradicsomot. Tejföllel dúsítjuk, és kiforraljuk, végül megszórjuk petrezselyem zöldjével.

SVÉD HÚSGOLYÓ BARNAMÁRTÁSSAL

HOZZÁVALÓK

50dkg darált marhahús

5dkg zsemlemorzsa

5dkg vaj

2dl habtejszín

1db tojás

1fej vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

1ek mustár

1tk só

0.5tk szerecsendió

1kh bors

8dkg vaj

4dl húsleves

2.5dl tejszín

3ek liszt

ELKÉSZÍTÉS

A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és összedolgozzuk.

A masszából nedves kézzel húsgolyókat formázunk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a húsgombócokat, és többször átforgatva körbe pirítjuk.

A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, és folyamatos kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük.

Amikor kész, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk, tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.