Menü

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.

Amikor az ember az első babáját várja, fogalma sincs róla, mi az, amire tényleg szüksége lesz, és mi az, amit abszolút feleslegesen próbálnak meg eladni nekünk. Egy egész iparág épült a babavárásra, nem csoda, ha a tapasztalatlan, leendő szülőket sok olyan holmira is rábeszélik, amire soha, vagy csak nagyon-nagyon rövid ideig lesz szükség.

A terhesholmiknál kezdve a sort, teljesen felesleges - szerintem - a terhes leggings. Egy bármilyen sima harisnya is megteszi, igaz volt, hogy a nagy pocakos korszakban már apró bevágást ejtettem a harisnya gumiján, hogy ne legyen szoros és kényelmetlen, de ettől még használható és teljesen jó ruhadarab. Felesleges betárazni terhes holmikból, mert sok esetben a fele annyiba kerülő, sima leggings éppen olyan jó lesz, sőt, ha körülnézel otthon a szekrényben, talán venned sem kell ilyesmit.

Nem vennék ma már magzati szívhangfigyelőt sem. Tudom, tudom, sokakat megnyugtat, de előfordul, hogy a baba fekvéséből kifolyólag nem találjuk meg a szívhangot, ami megijesztheti teljesen feleslegesen az anyukákat, arról nem is beszélve, hogy a terhesség felétől már érezni a magzat mozgását, ami a legjobb életjel, tehát egy olyan készülékről beszélünk, melyet pár hétig használnánk. Nincs értelmes egy vagyont költeni rá.

A babavárást pedig a születés követi, mely újabb horribilis kiadásokra tudja bíztatni a szülőket. Természetesen honnan is tudhatnánk előre, mi az, ami kell és mi az, ami nem, ha egyszer még nem is sejtjük, milyen lesz az életünk a kisbaba mellett?

A kézi orrszívót nem ismerjük, csak utólag jövünk rá, hogy semmit sem ér, a vízhőmérőre sem lesz szükség, elég nagyanyáink módszerét követve könyékig nyúlni a fürdővízbe, hogy megállapítsuk annak hőmérsékletét.

A borostyánnyaklánc a marketing szerint enyhíti a fogzási fájdalmat. Azóta azonban számos vizsgálatnak vetették alá, hogy megtudják: átverés-e, vagy tényleg használ, azonban a vizsgálatokból kiderült, hogy egyáltalán nem bizonyított a fájdalomcsillapító hatása. A fogyasztóvédelem pedig egy típust ki is vont a forgalomból, mert kiderült róla, hogy életveszélyesnek minősül, ugyanis fulladást okozhat.

A baba körömvágó olló is szerintem felesleges, hiszen a világon semmi szükség nincs kétszer annyiért megvenni egy ollót, csak mert virágos, vagy kisautós.

Ha óvatosak vagyunk, nem fogjuk sem megszúrni, sem megvágni az ujjait, nyugodtan használhatunk egy sima, átlagos körömvágó ollót.

Úgy tűnik, a babaholmikat gyártó és forgalmazó cégek kissé visszaélnek azzal, hogy kezdő szülőként esetleg rutintalanabbak vagyunk, s hajlamosak több mindent megvásárolni. Te mit tennél még hozzá a listához? Vagy mi az, amit lelkesen megvettél, s végül sosem volt rá szükség? Én tudnék mesélni. A téma folytatódik…

Martinka Dia

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

Terhességi toxémia

A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, amely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második felében alakulhat ki. A betegség súlyosbodása akár az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti.

Figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekkorban (ADHD)

A figyelemzavaros hiperaktivitás gyermekek milliót érinti a világon, de felnőttkorban is előfordulhat, folytatódhat. Az ADHD része a figyelem fenntartásának zavara, a túlzott aktivitás és az impulzív viselkedés.

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Sikerének titka, hogy csak a kreativitás szab határt a megépíthető kombinációknak. Ma már több ismert márkával is szerződésben állnak, ezért már van Csillagok Háborújás vagy Harry Potteres Lego is.

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?