Menü

A legtovább elálló élelmiszerek

Bosszantó érzés, mikor elfelejtünk megenni valami a hűtőből, vagy a spájzból és mire észbe kapunk, már lejárt pár napja a szavatossága, azonban jó hír, hogy vannak olyan élelmiszereink, amiből nyugodtan betárazhatunk, mert nagyon sokáig elállnak.

A legnépszerűbb hosszú szavatosságú élelmiszereink közül egyik kedvencünk a rizs. Kutatók szerint a fehér rizs akár 30 évig is fenntartja a tápanyagtartalmát és ízét, természetesen ehhez egészen pontosan oxigénmentes konténerekben kellene tárolni 40 fok alatt, amit otthon azért nyilván nem tudunk kivitelezni, de talán 30 évig nem is akarjuk tárolni. A barna rizs már valamivel rövidebb ideig áll el: fél évig őrzi meg szavatosságát. A só is hasonlóan hosszú szavatosság idővel bír, örökké nem áll el, de a jódozott változata 5 évig is megmarad.

A só és rizs után jöjjön a hasonló textúrájú cukor. Helyes tárolással sokáig nem lesz baja, hosszan eláll.

A kutatók ugyanúgy vizsgálták a szárazbabot, mint a rizst, sót, cukrot és rájöttek, hogy a szárazbab is hasonló módon viselkedik, hosszú szavatosság jellemzi, sokáig nem romlik meg. Az alkohol is bizony sokáig megtartja aromáját, sőt! Egy bor, minél régebbei, annál értékesebb, s a röviditalok sem romlanak meg. Persze a párolgás őket sem kerüli el, de egy jól zárható üvegben évekig megtartják aromájukat. Több száz éves rumok és whiskyk is léteznek, én el sem tudom képzelni mennyibe kerülhetnek…

A kukoricakeményítő is bátran helyet kaphat hosszú időre a spájzunk polcán, eredeti csomagolásában vagy tökéletesen záródó fémdobozban, száraz, sötét, hűvös helyen. Nedvesség ne érje, és sokáig megmarad. Évekig eláll száraztészta is, ha légmentesen lezárva tároljuk, s állítólag akár 25 évig is megmarad a kamrában lezárt dobozban az instant kávé, ha nem kap nedvességet, de legújabb információim alapján a fagyasztóban tárolva nő meg leginkább a szavatossága.

Aki szereti a savanyított zöldséget, örülhet a hírnek, miszerint bontatlanul 4 évig, felbontva, hűtőben tárolva kb. 1 évig áll el. Mondjuk a férjemet ismerve, nem nálunk. A mézet nevezik az egyetlen ételnek, ami valóban örökké tart. A legrégebbi méz állítólag 5500 éves, és még mindig ehető. A gyerekeim mellett 1 hétig tart egy üveg méz.

A mézről jut eszembe a vanília. Jóbarátok és el is állnak sokáig együtt. Az igazi vaníliakivonat örökké megőrzi frissességét és aromáját. A nem valódi változata azonban nem tart örökké. De vaníliából nem érdemes olcsó aromát, vagy utánzatot venni, hallgassanak rám!

A tejpor lényegesen tovább eltartható, mint a friss tej. Légmentesen, nedvességtől elzárva nagyjából örökké felhasználható.Állítólag az étcsoki is sokáig eláll, eredeti csomagolásában (vagy ha megbontottuk, légmentesen becsomagolva), de nálunk ennek vizsgálatára nem szokott sor kerülni. Ha el is áll a csoki, biztosan nem nálunk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?