Étvágyfokozó ételek
- Dátum: 2020.08.19., 18:55
- Udvari Fanni
- élelem, élelmiszer, energia, étkezés, étvágynövelés, gyümölcs, hízás, hormonrendszer, szénhidrát, zöldség
Sok mindentől lehetünk éhesek, és még több dologtól érezhetjük az éhséget. Ti is éreztétek már éhesnek magatokat mondjuk félórával egy kiadós vacsora után?
Nátrium-glutamátot tartalmazó ételek
Rengetegféle konzerv ételben, levesporban megtalálható, de a sarki ázsiai gyorsétterem szószaiban is nagy mennyiségben szerepel nátrium-glutamát. Kutatások bizonyítják, hogy harmadakkora eséllyel lesz elhízott abból, aki egyáltalán nem fogyaszt ilyen élelmiszereket.

Magas cukortartalmú reggelizőpelyhek
Ó, azok a ropogós csokigolyók, szuperegészségesnek kikiáltott gyümölcsízű gabonakészítmények! A helyzet az, hogy nem árt elolvasni az apróbetűs részt a dobozon, és inkább azt a terméket választani, amelynek nem olyan magas a hozzáadott cukortartalma (vagy egyáltalán nincs benne ilyen). Reggel ugyanis a magas kortizolszint miatt nagyon ártalmas a sok cukor, fáradtsághoz és éhséghez vezet.
Mesterséges édesítőszerek
A szacharint, aszpartamot és hasonló cukorpótlókat tartalmazó hozzávalók azzal kecsegtetik az agysejtjeinket, hogy most egy édes, energiadús táplálék következik. Így a szervezetünk gyorsan helyet csinál neki. Az édességet már megkaptuk, de hol az energia? Hát az nincs, épp ez a lényege a nullkalóriás édesítőknek. Így aztán utánuk akár órákon keresztül édességet kívánunk.
Az étvágy és az éhség két különböző dolog. Az éhség egy biológiai jelzés, míg az étvágy inkább pszichés arra vonatkozóan, hogy enni kell. Bár amikor éhes vagy, többnyire étvágyad is van, ám visszafelé nem feltételezik egymást, tehát étvágyad akkor is lehet, ha nem vagy éhes „biológiai értelemben”. Orvosilag az anorexia például az étvágy elvesztése. Ez számos okból bekövetkezhet akár fájdalom, akár idegesség, depresszió, fáradtság és más betegségek miatt.
Mire ügyelj?

A legegyszerűbb módja, ha átvered az éhség érzékelő központodat. A lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és a rostdús ételek eltelítik a gyomrodat, így ezeket célszerű kerülni (persze ez nem azt jelenti, hogy ki kell iktatni, hiszen az emésztéshez szükségesek). Jobbak a közepes vagy inkább magasabb glikémiás indexű ételek, amelyek hamar emésztődnek.
Otthoni megoldások
Van számos otthoni lehetőség, amely segíthet az étvágyad növelésében és így hozzájárul a súlynövekedésedhez. Étvágynövelő hatású például
mandulatej
friss gyömbér, citromlé és só turmixolva
gyümölcshabok
rágcsálnivalók, mint a mogyoró, szárított gyümölcs, zöldségek
Módszerek
Ha tömeget szeretnél növelni, akkor célszerű rendszeresen, sűrűn étkezni. Próbálj 2-3 óránként egy adag ételt elfogyasztani. Az étvágyhoz nem kell éhesnek lenned, pszichés hatások is előhozhatják, így ha gusztusosan készíted el az ételt, vagy illatozik az egész konyha, akkor magától is megjön az étvágyad.
Étkezés közben korlátozottan fogyassz csak folyadékot, mert a folyadékkal csökken az étvágy és hamarabb lesz telítettségérzésed. Ha nagyon nehezen hízol, akkor magasabb kalóriaértékű italokat is fogyaszthatsz, mint pl a gyümölcslevek.

Kiegészítők:
A testépítésben, de minden más sportban is alapvető fontosságú a vitaminok bevitele. Nem véletlen, hogy nagy dózisú vitaminokat fejlesztettek a testépítő sport hódolói számára, hiszen ebben a sportágban (is) hatalmas stressz éri a szervezetet, így fontos az immunrendszer folyamatos erősítése. Ám nemcsak ebből a szempontból hasznos a vitaminok fogyasztása, de a nagydózisú B-vitaminnal az étvágyadat is megnövelheted
Más étvágynövelő ételek
Az erős ízű gyümölcsök szintén fokozzák az étvágyat, mint az őszibarack, sárgabarack, füge, datolya, ribizli.
Az olyan fűszerek és növények, mint a fahéj, édeskömény szintén stimulálják az étvágyat.
Szerző: Udvari Fanni
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.