Menü

Étvágyfokozó ételek

Sok mindentől lehetünk éhesek, és még több dologtól érezhetjük az éhséget. Ti is éreztétek már éhesnek magatokat mondjuk félórával egy kiadós vacsora után?

Nátrium-glutamátot tartalmazó ételek

Rengetegféle konzerv ételben, levesporban megtalálható, de a sarki ázsiai gyorsétterem szószaiban is nagy mennyiségben szerepel nátrium-glutamát. Kutatások bizonyítják, hogy harmadakkora eséllyel lesz elhízott abból, aki egyáltalán nem fogyaszt ilyen élelmiszereket.

Magas cukortartalmú reggelizőpelyhek

Ó, azok a ropogós csokigolyók, szuperegészségesnek kikiáltott gyümölcsízű gabonakészítmények! A helyzet az, hogy nem árt elolvasni az apróbetűs részt a dobozon, és inkább azt a terméket választani, amelynek nem olyan magas a hozzáadott cukortartalma (vagy egyáltalán nincs benne ilyen). Reggel ugyanis a magas kortizolszint miatt nagyon ártalmas a sok cukor, fáradtsághoz és éhséghez vezet.

Mesterséges édesítőszerek

A szacharint, aszpartamot és hasonló cukorpótlókat tartalmazó hozzávalók azzal kecsegtetik az agysejtjeinket, hogy most egy édes, energiadús táplálék következik. Így a szervezetünk gyorsan helyet csinál neki. Az édességet már megkaptuk, de hol az energia? Hát az nincs, épp ez a lényege a nullkalóriás édesítőknek. Így aztán utánuk akár órákon keresztül édességet kívánunk.

Az étvágy és az éhség két különböző dolog. Az éhség egy biológiai jelzés, míg az étvágy inkább pszichés arra vonatkozóan, hogy enni kell. Bár amikor éhes vagy, többnyire étvágyad is van, ám visszafelé nem feltételezik egymást, tehát étvágyad akkor is lehet, ha nem vagy éhes „biológiai értelemben”. Orvosilag az anorexia például az étvágy elvesztése. Ez számos okból bekövetkezhet akár fájdalom, akár idegesség, depresszió, fáradtság és más betegségek miatt.

Mire ügyelj?

A legegyszerűbb módja, ha átvered az éhség érzékelő központodat. A lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű szénhidrátok és a rostdús ételek eltelítik a gyomrodat, így ezeket célszerű kerülni (persze ez nem azt jelenti, hogy ki kell iktatni, hiszen az emésztéshez szükségesek). Jobbak a közepes vagy inkább magasabb glikémiás indexű ételek, amelyek hamar emésztődnek.

Otthoni megoldások

Van számos otthoni lehetőség, amely segíthet az étvágyad növelésében és így hozzájárul a súlynövekedésedhez. Étvágynövelő hatású például

mandulatej

friss gyömbér, citromlé és só turmixolva

gyümölcshabok

rágcsálnivalók, mint a mogyoró, szárított gyümölcs, zöldségek

Módszerek

Ha tömeget szeretnél növelni, akkor célszerű rendszeresen, sűrűn étkezni. Próbálj 2-3 óránként egy adag ételt elfogyasztani. Az étvágyhoz nem kell éhesnek lenned, pszichés hatások is előhozhatják, így ha gusztusosan készíted el az ételt, vagy illatozik az egész konyha, akkor magától is megjön az étvágyad.

Étkezés közben korlátozottan fogyassz csak folyadékot, mert a folyadékkal csökken az étvágy és hamarabb lesz telítettségérzésed. Ha nagyon nehezen hízol, akkor magasabb kalóriaértékű italokat is fogyaszthatsz, mint pl a gyümölcslevek.

Kiegészítők:

A testépítésben, de minden más sportban is alapvető fontosságú a vitaminok bevitele. Nem véletlen, hogy nagy dózisú vitaminokat fejlesztettek a testépítő sport hódolói számára, hiszen ebben a sportágban (is) hatalmas stressz éri a szervezetet, így fontos az immunrendszer folyamatos erősítése. Ám nemcsak ebből a szempontból hasznos a vitaminok fogyasztása, de a nagydózisú B-vitaminnal az étvágyadat is megnövelheted

Más étvágynövelő ételek

Az erős ízű gyümölcsök szintén fokozzák az étvágyat, mint az őszibarack, sárgabarack, füge, datolya, ribizli.

Az olyan fűszerek és növények, mint a fahéj, édeskömény szintén stimulálják az étvágyat.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.