Menü

Aerob-anaerob edzés, melyik mi is pontosan?

Férjem vett magának egy nagyon „pöpec” futóórát (majd kölcsön is fogom kérni tőle) és este elemezte nekem a futásának eredményét, vagy eredményességét, értékelését. Az aerob és anaerob zóna kérdéskörénél kicsit elidőztünk, most vajon akkor melyik milyen, mit jelent és mire is jó? Tegyük tisztába ezt a két - egyébként nagyon hasznos és jótékony – edzéstípust.

„Aerob és anaerob edzések hatékonysága, jelentősége” - sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Nézzük melyik micsoda.

Az emberi testben az aerob és anaerob edzés kétféle anyagcsere folyamatot jelent; egészen pontosan pedig azt, hogy a szervezet kétféle módon jut energiához.

Az aerob edzés alatt a mozgáshoz szükséges energia nagy mennyiségű oxigén felhasználásával keletkezik, miközben a testünk a rendelkezésére álló szénhidrátokat és zsírokat úgymond oxigénégetéssel éri el.

Az aerob folyamat csekély vagy közepes erőkifejtést igényel, tehát nincs kifulladás, vagy lihegés, s még közben beszélgetni is tudunk, ilyen például egy tempós séta.

Az anaerob mozgás esetében a kellő energia előállításához a szervezetnek nincs elegendő oxigénje. Magas intenzitású mozgásformák tartoznak ide, tehát látható, hogy az anaerob mozgás rövid ideig tartható fenn, és pihenési szakasz követi. Intenzív edzésről beszélünk ebben az esetben, melynél szinte „alig kapunk levegőt”. Egy gyors sprint például ilyen.

Az aerob és anaerob edzések közti különbség tehát az erőkifejtés nagysága.

Sportóránk segítségével, vagy egyszerűen a légzésünket figyelve tudjuk megállapítani, hogy edzésünk aerob vagy anaerob tartományban van-e: ha egyenletes iram mellett tudunk még beszélgetni, aerob tartományban vagyunk, ha azonban már alig kapunk levegőt, zihálunk, akkor anaerob fázisban vagyunk.

Aerob gyakorlatok például a kocogás, a séta, a kerékpározás, a korcsolyázás, míg anaerob edzés a súlyemelés, a húzódzkodás, egy tempós sprint, egy saját testsúlyos tabata edzés.

A két edzéstípust a szívverés üteme alapján különböztethetjük meg. Anaerob edzés közben a pulzus magasabb, mint a maximumérték 70-80 százaléka, aerob edzés esetén a pulzusunk alacsonyabb. A súlyfelesleg ledolgozásához célravezetőbb az aerob edzés, míg az anaerob tréning inkább a szív, a keringés és a tüdő egészségének megőrzését segíti.

Melyik mire jó? Melyiket részesítsük előnyben? Nos ez edzettségi állapotunktól függ leginkább, de összességében elmondható, hogy mindkét edzéstípus nagyon hatékony. A legjobb a két módszer ötvözése. Az aerob mozgás növeli az állóképességet, az anaerob edzés pedig az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát. Zsírégetés, fogyás szempontjából a legjobb váltogatni ezeket a mozgástípusokat.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.