Menü

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

A léböjt kúrának vallási háttere is van, mivel ez idő alatt az ember inkább belefelé figyel és magával teremt kapcsolatot. Elmélyül a saját gondolatiban és igyekszik visszanyerni lelki egyensúlyát.

A kúrának inkább ez az elsődleges célja, amellett, hogy méregtelenít is, a súlyvesztés inkább egy velejáró következmény. Az általában pár napos vagy egyhetes kúra alatt olyan helyekről veszít súlyt a szervezet, ahová gyorsan vissza is rakódik, ezért sem ajánlatos csak fogyás miatt belekezdeni.

Hogyan csináld?

Pontos felkészülést és tudatos jelenlétet igényel a kúra, amit érdemes előre betervezni. A kúra alatt természetesen nem csak vizet lehet fogyasztani, sőt ez kifejezetten tilos. Gyógyteákat, leveseket, zöldségből és gyümölcsből készült turmixokat is lehet inni, amik táplálóak és elég energiát adnak.

Reggel magasabb rosttartalmú zöldségekből készült turmixot készítsünk, vagy egy nagy tányér zöldséglevest, amit lassan fogyasszunk el. Ebédre gyógytea javasolt, szobahőmérsékleten vagy langyosan fogyasztva, majd délután gyümölcsből készült ital vagy turmix. Estére maradhatnak a kevésbé rostos gyümölcsök és zöldségek, vacsorára is ezt érdemes inni.

Fontos tudni

Tudatosan kell belekezdeni ebbe a kúrába, folyamatosan odafigyelni a szervezet jelzéseire. Mivel a kúra alatt szilárd étel nem kerül a szervezetbe, így az kevesebb energiából gazdálkodik, ezt is figyelembe kell venni. Érdemes a kúrát nem az év legpörgősebb és legfárasztóbb időszakára helyezni. Az előkészületekkor napról napra fokozatosan fogyasszunk egyre kevesebb szilárd ételt és több folyadékot, így is felkészítve a szervezetet a váltásra. Az étel hirtelen elhagyása nehezebbé teszi a kúrát és nagyobb eséllyel jár rosszulléttel is.

A kúra alatt a reggeli-ebéd-vacsora kombinációt is lehet változtatni, többféle zöldségből készíteni levet vagy levest. Gyógyteák közül is bőven lehet ízlés szerint válogatni. Bármi is legyen a választás mézet mindenképpen tegyünk hozzá, ne üresen fogyasszuk.

Fontos tudatosítani, hogy a kúra alatt elvesztett kilók nem tartósak, vissza fognak jönni. Ezért inkább mentális szempontból lehet eredményes diéta.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!

A leggyűlöltebb ételek listája

Ha a gyerekeinket megkérdeznénk, ők biztosan tudnának olyan ételeket sorolni, amelyek jó sokáig még csak a „meg sem kóstolom többet” kategória lesz, de mi felnőttek is tudunk elég válogatósak lenni. Nos érdekes a hivatalos lista, melyen a tök, a spenót, és a kelbimbó nem az első top hármas…

Pisztáciás édességek

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein.

A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai

A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.