Menü

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

A léböjt kúrának vallási háttere is van, mivel ez idő alatt az ember inkább belefelé figyel és magával teremt kapcsolatot. Elmélyül a saját gondolatiban és igyekszik visszanyerni lelki egyensúlyát.

A kúrának inkább ez az elsődleges célja, amellett, hogy méregtelenít is, a súlyvesztés inkább egy velejáró következmény. Az általában pár napos vagy egyhetes kúra alatt olyan helyekről veszít súlyt a szervezet, ahová gyorsan vissza is rakódik, ezért sem ajánlatos csak fogyás miatt belekezdeni.

Hogyan csináld?

Pontos felkészülést és tudatos jelenlétet igényel a kúra, amit érdemes előre betervezni. A kúra alatt természetesen nem csak vizet lehet fogyasztani, sőt ez kifejezetten tilos. Gyógyteákat, leveseket, zöldségből és gyümölcsből készült turmixokat is lehet inni, amik táplálóak és elég energiát adnak.

Reggel magasabb rosttartalmú zöldségekből készült turmixot készítsünk, vagy egy nagy tányér zöldséglevest, amit lassan fogyasszunk el. Ebédre gyógytea javasolt, szobahőmérsékleten vagy langyosan fogyasztva, majd délután gyümölcsből készült ital vagy turmix. Estére maradhatnak a kevésbé rostos gyümölcsök és zöldségek, vacsorára is ezt érdemes inni.

Fontos tudni

Tudatosan kell belekezdeni ebbe a kúrába, folyamatosan odafigyelni a szervezet jelzéseire. Mivel a kúra alatt szilárd étel nem kerül a szervezetbe, így az kevesebb energiából gazdálkodik, ezt is figyelembe kell venni. Érdemes a kúrát nem az év legpörgősebb és legfárasztóbb időszakára helyezni. Az előkészületekkor napról napra fokozatosan fogyasszunk egyre kevesebb szilárd ételt és több folyadékot, így is felkészítve a szervezetet a váltásra. Az étel hirtelen elhagyása nehezebbé teszi a kúrát és nagyobb eséllyel jár rosszulléttel is.

A kúra alatt a reggeli-ebéd-vacsora kombinációt is lehet változtatni, többféle zöldségből készíteni levet vagy levest. Gyógyteák közül is bőven lehet ízlés szerint válogatni. Bármi is legyen a választás mézet mindenképpen tegyünk hozzá, ne üresen fogyasszuk.

Fontos tudatosítani, hogy a kúra alatt elvesztett kilók nem tartósak, vissza fognak jönni. Ezért inkább mentális szempontból lehet eredményes diéta.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?