Menü

Alap dolgok a szépségünkért

…és amikor azt mondom, alapdolgok, akkor tényleg az alapokra gondolok! Nem a gyümölcsös hámlasztásra tízezrekért, meg a cellulit kezelésre borsos áron, meg az ilyen-olyan csoda kütyükben való izzadásra, hanem azokra a minimál teendőkre, amelyek nélkül hiába tekerünk befóliázott nadrágban ötezerért tíz percig.

Mert ugye azokat hajlamosak vagyunk elfelejteni, amelyek magától értetődő tevékenységek, alapok, pedig igazán pénzbe sem kerülnek.

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt. Vagy a korai öregedéshez elég csak elmulasztani ezeket.

Azt mindenki könnyen kitalálja, miért szerepel elsődleges helyen a „ne dohányozzunk” szemlélet. A dohányosok arcbőre - körmeikhez hasonlóan - sárgás, fakó színű lesz, hamar ráncosodni kezd, egy nőn ez nagyon meglátszik, a hangja rekedt lesz, az arca ráncos. Nem éri meg, nagyon megváltoztatja a nőket a füstölés.

Mértékkel az alkoholt! Sok káros hatása van szervezetünkre, a bőrünkre, a közérzetünkre, az egész megjelenésünkre! Komoly nyomot hagy egy nő arcán, mellkasán, nyakán, gondoljunk csak a hajszálerekre, piros foltokra. Nem a deci vörösbor a gáz, azt még terhesen is megiszom olykor, annyira egészséges, hanem az átdorbézolt és átkoktélozott, átbulizott éjszakák.

Túl sok szoli! Egy nagyon dekoratív kolleganőm szuperdivatos szettjeit és frizuráit is lerombolja a mellkasán és arcán lévő vörösre égetett bőr és rengeteg májfolt. A bőr száraz és ráncos lesz, a szoli elég jól megsürgeti ezt az öregedési folyamatot. Én is járok szoliba, de tudom, mikor kell kiszállni onnan. Nem gyűjtjük a pigmentfoltokat!

Krémezés! Az arcunk minden időjárás és évszak esetén más-más megpróbáltatásoknak van kitéve, a fűtőtestek száraz levegőjétől a nyári magas páratartalomig, klímáig, hideg időtől a szeles időig…bőrtípusunknak és az évszaknak megfelelő kozmetikumokkal kell ápolni az arcbőrt, testet. Nekem néha nyűg, de nem hagyom ki az arcápolási rutinból.

Alapos tisztítás. Néha félve hallom, hogy tanítványaim egy része este nem mossa le a sminket, mert lusta hozzá. Pedig hát… Az arclemosó, arctej, arctonik használata szinte alap, nem lehet a pórusokat eltömve pihenni térni, borzasztó rossz a bőrnek, arról nem is beszélve, hogy párunk reggel egy zombi mellett ébred, ha lefolyik a szempillafesték…

Sok folyadék! Sok víz! Inni kell! Kész, ezen nincs mit ragozni. A sejtek így maradnak hidratáltak.

A reformtáplálkozás a végére maradt, pedig az életmódváltás jó esetben már folyamatban van, ha egy nő elmúlt 30. Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, étrendkiegészítők, diétás táplálkozás. Ezekkel nemhogy megszépülünk, vagy tíz évet letagadhatunk, de sokkal egészségesebbek is maradhatunk.

Az étkezést pedig mi más egészítené ki, természetesen a legalább 7 óra alvás. Annyit pont el lehet venni a fészbúkozásból és tévézésből, meg tévéjátékokból, hogy összejöjjön az a 7-8 óra.

A szabályok nem újak, titkok nincsenek, a módszer viszont beválik. Meg kell fogadni, hogy pontról pontra betartjuk ezeket az aranyszabályokat. Enélkül hiába tekercseltetünk, masszíroztatunk és dekkolunk a manikűrösnél, fodrásznál órákat. A bőr mindent elárul.

Martinka Dia

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.